Cannes 2016. Red Carpet videó közvetítéssel.

Az Oscar díj átadással, a dicsőséggel járó jóleső megpróbálatásokon alig jutott túl Nemes Jeles László, amikor, ha nem is teljesen váratlanul, meghívást kapott a 2016-os Cannes-i fesztivál zsürijébe. A hivatalos versenyprogram zsűrijének legutóbb 1986-ban volt magyar tagja, Szabó István, az Oscar-díjas Mephisto című film rendezője. Nemes Jeles Lászlót nem akármilyen filmművészek közé delegálták:

A ZSŰRI:

George MILLER – President

(Director, Writer, Producer – Australia)

Arnaud DESPLECHIN (Director, Writer – France)

Kirsten DUNST (Actress– United States)

Valeria GOLINO (Actress, Director, Writer, Producer – Italia)

Mads MIKKELSEN (Actor – Denmark)

László NEMES (Director, Writer – Hungaria)

Vanessa PARADIS (Actress, Singer – France)

Katayoon SHAHABI (Producer – Iran)

Donald SUTHERLAND (Actor – Canada)

A világ egyik legjelentősebb filmfesztiválja május 11-től 22-ig tart. A fesztivál versenyén idén magyar nagyjátékfilm nem vesz részt, két animáció és egy klasszikus alkotással jelentünk meg. Andrasev Nadja A nyalintás nesze című animációja a fesztivál Cinéfondation programjában vesz részt, Tóth Luca Superbia című alkotását pedig a Kritikusok hete válogatásokban vetítik. Makk Károly Szerelem című filmjének felújított változata, a Klasszikusok felújítva nevet viselő programban szerepel.

Advertisement

Mielött még túlbeszélnénk az esemény értékét, érdemes megtekinteni az idei Cannes-i filmfesztivál Red Carpet bevonulás eseményeit, azt a megtisztelő figyelemet, amelyet a zsüri tagok kaptak. Az erkélyjelenetben pedig szívesen cserélnék vele.

Advertisement

Hogy közben mögüttük feltűnik Woody Allen és új filmjének teljes stábja is?

Advertisement

És, hogy közben a kedvenc filmjeink főszereplői vonulnak fel, elképesztően csinos és elegáns ruhákban? A riporter mégis elsősorban a zsüri tagjaira és véleményeikre volt kíváncsi. Érdemes megtekinteni az idei vörös szönyeges felvonulás, végre magyar szempontból is sokatmondó 25 perces képsorait: