This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Nick Denton nyílt levelet írt Peter Thielnek!

Illustration for article titled Nick Denton nyílt levelet írt Peter Thielnek!

Tegnap Nick Denton levelet írt Peter Thielnek, miután kiderült, hogy ő az a milliárdos, aki a háttérből támogatja Hulk Hogan hadjáratát a Gawker media ellen.

Advertisement

A floridai bíróság jó hírnév megsértése címén kártérítés megfizetésére kötelezte Dentonékat, melynek összegét 115 millió dollárban határozta meg, ami már önmagában is elég nagy összeg ahhoz, hogy tönkretegye a Gawkert, ami Denton szerint Thiel legfőbb célja, bár a milliárdos úgy nyilatkozott a New York Timesnak, hogy ő mindössze “emberbaráti” gesztusból segít barátainak elégtételt venni az őket ért sérelemért, merthogy időközben többen csatlakoztak a perhadjárathoz. Denton sorra veszi ezeket a “barátokat” és végigmegy mindazokon a posztokon, amiknek köszönhetően még további két ember (Shiva Ayyadurai és Ashley Terrill) perelte be, összesen 45 millió dollár kártérítést követelve.

Advertisement

Thiel bosszúhadjárata is egy őt ért korábbi sérelemre válasz; a Gawker majd egy évtizede nyilvánosságra hozta, hogy Thiel meleg, ami miatt Thiel szerint veszélybe került külföldi befektetési alapjaiba súlyos összegeket beruházókkal való jó kaocsolata, akik olyan országokból is érkeztek, mint Szaud Arábia. Arrafelé pedig a melegek megítélése finoman szólva is negatív.

Advertisement

Max Levchin, akivel Thiel együtt alapította a PayPalt, egy privát beszélgetés során figyelmeztette Dentont, hogy komoly retorzióra számíthat, ha nyilvánosságra hoz bizalmas információkat Thiel magánéletéről, aki eddig több, mint 10 millió dollárt költött saját vagyonából arra, hogy tönkretegye Dentont. Az ő ügyvédje képviselte Hogant (is) a tárgyaláson.

Advertisement

A terjedelmes és meglehetősen személyes hangvételű levélben Denton megemlíti Thiel nőgyűlöletét és további olyan ellentmondásokra mutat rá vele kapcsolatban, üzleti és magánéleti téren egyaránt, ami összeegyezthetetlen azzal a liberális képpel, amit Thiel magáról próbál mutatni, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Levelét egy olyan kérdéssorral zárja, amire nagy valószínűséggel sosem fogunk választ kapni, de ha mégis, akkor mindenképp be fogok róla számolni. A kérdések a következők:

  • Képviselőid személyesen fizették ki Hulk Hogannek a perköltségét fedező támogatást?
  • Több alkalommal állítottad, hogy leginkább úgy kell tekinteni rád az ügyek kapcsán, mint egy sikerdíj fejében dolgozó ügyvédre. Ezek szerint részt kérsz a kártérítésből?
  • Azt is említetted, hogy több párhuzamosan zajló kártérítési ügyet is támogatsz. Shiva Ayyadurai és Ashley Terril ügye is ezek közé tartozik?
  • Az a célod, hogy tönkretedd a Gawker Mediát? Ha te leszel az új tulajdonosa miután végleg lezárult a Hogan ügy, milyen szerkesztői stratégiát tervezel követni?
  • Azt állítod, hogy a Gawker nem legitim hírforrás. Így vélekedsz a hozzá kapcsolódó, többi felületről is, mint Gizmodo, Deadspin, Jezebel, Jalopnik, Kotaku és a Lifehacker?
  • Mint a Facebook igazgatótanácsának tagja, mennyiben befolyásolja politikai nézeted és a hírekről alkotott személyes véleményed a testületi döntéseket?
  • Mikor azt állítod, hogy inkább az elrettentés vezérli a tetteidet mintsem a bosszú, kit szeretnél elrettenteni és mitől?
  • Azt mondtad, hogy szeretnél egyenlőbb jogi feltételeket biztosítani a perek során olyan emberek számára, akik nem rendelkeznek a tiédhez hasonló forrásokkal. Ha a Gawker arra kényszerül, hogy eladja a céget, hogy ki tudja fizetni a megítélt kártérítést, megakadályoznád-e a tranzakciót?
  • Sean Parker (a Facebook alapítóinak egyike, a The Social Network című filmben Justin Timberlake alakította a szerepét) volt az általad említett barát aki meggyőzött arról, hogy folytatnod kell ezt a lejáratókampányt?
  • Végezetül pedig, úgy tudom, hogy Tolkientől kölcsönzöd a kódneveket minden projektedhez. Ennek mi a neve? (hadd tippeljek: Mordor)
Advertisement

Itt az egész levél, ha jól beszélsz angolul, mindenképp javaslom, hogy olvasd el, rengeteg linket is tartalmaz, egészen biztosan segíteni fog abban, hogy jobb képet kapj a kialakult helyzetről.

Share This Story

Get our newsletter