A 70 éves Polaroid elv és a mobil telefonok.

Mekkora szenzáció volt, amikor az Amerikába szakadt rokonok, a nyakukban elmaradhatatlanul lógó Polaroid kameráikkal lefényképeztek itthon bennünket és némi indokolatlan lengetés után, átadták az elkészülő képeket. A Dr. Edwin Land által 1947-ben bemutatott Polaroid kamerák, az amatőr színttől egészen a profi tükörreflekszes gépekig készültek, és sajátos műfajt képezték a fotóművészetben is.

Egyik leghíresebb művelője, a polaroid képen szelfiző André Kertész volt, aki élete utolsó éveiben lakásában, ablakából fényképezett Polaroid géppel, mely képekből később From my Window című albuma született. A képek elhalványulása, szintén csak legenda.

Advertisement

A Prynt francia startup cég - az idők szavára hallgatva - 2015-ben kialakította a polaroid-szerű, az iPhone-ra, vagy androidos mobil telefonokra tolható egységet, amely a telefonnal készítet fotót, vagy az elkészült videók állóképét azonnal kinyomtatja. Az egység ára a gyártóktól függöen 100-150 USD. Egy töltés 10 fotópapírt tartalmaz, az áramellátása 30 képre elég. Egy kép elkészítési ideje 30 mp, és árát 30 centre becsülik. A szatelit nyomtatót azóta több cég is gyártja, és széleskörű elterjedését jelentősre becsülik.

Advertisement

Itt találjátok a Prynt nyomtató teljes használati leírását:

http://support.pryntcases.com/support/soluti…

És végül, videók a nyomtatók gyakorlati alkalmazásáról: