Elismerés érte.

A Fidesz n√©pfrontj√°t term√©szetes √©lŇĎhelyein, a Krakk√≥ban tal√°lhat√≥ waweli sz√©kesegyh√°zn√°l, illetve a katyni keresztn√©l megfigyelŇĎ √ļjs√°g√≠r√≥nŇĎ vesz√©lyektŇĎl √©s megr√°zk√≥dtat√°sokt√≥l sem mentes szolg√°lata gyeng√©lkedŇĎ magyar demokr√°ci√°nk szteroidja, s√°patag √©s rem√©nyvesztett antiorb√°nist√°ink vitaminturmixa.

A C√ĖF m√°ra teljesen elgy√°moltalanodott √©s j√≥l l√°that√≥an pihenŇĎp√°ly√°ra tett alakulata, √©l√©n a legend√°san szervilis Csizmadia tan√°r √ļrral, mintha semmit sem fogna fel v√°ltoz√≥ vil√°gunkb√≥l. A NER boxutc√°j√°ban v√°rakoz√≥ szervezet - b√©kemenet nem l√©v√©n - k√ľl√∂nb√∂zŇĎ √∂sszetart√°sokat szervez h√≠veinek, hogy azoknak ne lohadjon kereszt√©nyi harci kedv√ľk, ha eljŇĎ az idŇĎ. A v√∂r√∂s √≥ri√°sb√≥l √©ppen feh√©r t√∂rp√©v√© zsugorod√≥ ‚Äúcivil szervezet‚ÄĚ megpr√≥b√°lva ellen√°llni az √©rdektelens√©g tekint√©lyes t√∂megeket leszaggat√≥ gravit√°ci√≥s erej√©nek, √ļjabb √©s √ļjabb √ľgyek ment√©n pr√≥b√°lja meg mozg√≥s√≠tani legelk√∂telezettebb h√≠veit. Nyilv√°n nem z√°r√≥dtak el a p√©nzcsapok, √©s azt sem lehet egy√©rtelmŇĪen kijelenteni, hogy a C√ĖF ebben az ‚Äú√°ttelelŇĎ‚ÄĚ √°llapot√°ban teljesen s√ļlytalan lenne, azt viszont t√©ny, hogy a kisemberek, akiket rabul ejtett ez a hagym√°zas √©s semmitmond√≥ ideol√≥giai szellemvas√ļt, a verb√°lis csat√°kon, √©s a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ al√°√≠r√≥√≠vekkel val√≥ h√°zal√°son k√≠v√ľl semmilyen vesz√©lyt sem jelentenek a t√∂bbs√©gre.

A nyugati √©rtelemben vett demokr√°cia egyik utols√≥ magyarorsz√°gi ŇĎrt√ľze, a regn√°l√≥ hatalom egyik legfontosabb f√©ke √©s ellens√ļlya az √Ātl√°tsz√≥. Sz√°mtalan mutyi monolitikus kŇĎt√∂mbj√©bŇĎl faragta ki a k√∂z√©rdekŇĪ adatot, ŇĪzte, kergette, hajtotta a sz√©gyenre imm√ļnis oligarch√°kat, legyen sz√≥ Simicsk√°r√≥l, M√©sz√°rosr√≥l, Vajn√°r√≥l, vagy a korai idŇĎkben meg-megpiszk√°lgatott szoci nagytŇĎk√©sekrŇĎl. Sz√≥val itt van ez a bottalsempiszk√°ln√°mmeg C√ĖF, az √Ātl√°tsz√≥ koncepci√≥ja a be√©p√≠tett emberrŇĎl, a megfigyelt holdk√≥ros fideszesekrŇĎl, √©s a r√≥luk √≠rt cuki √©s vicces tud√≥s√≠t√°sr√≥l.

Advertisement

No de mi ennek a haszna, a kult√ļrantropol√≥giai szempontokon k√≠v√ľl? Ez a ballibnek titul√°lt oldal √ļj Gansendorfi Szafarija? Csizmadi√°√©k a k√∂dben?

Advertisement

Erd√©lyi Katalin √≠r√°s√°nak elsŇĎ, ma k√∂zz√©tett r√©sz√©vel tulajdonk√©ppen nem lenne baj. Mindj√°rt az √≠r√°s elej√©n lesz√∂gezi, hogy az √ļt alatt megismert emberek t√∂bbs√©ge aranyos, szimpatikus ember, nem is √©rezte mag√°t rosszul, de politikai n√©zetei, √©rt√©krendje nagyban elt√©r √ļtit√°rsai√©t√≥l, a k√∂z√∂s √ļttal pedig az volt a c√©lja, hogy k√∂zelebbrŇĎl ismerkedjen a tŇĎle elt√©rŇĎ felfog√°sokkal, vil√°gk√©pekkel. Term√©szetesen fed√©sben, kil√©te, illetve val√≥s c√©ljainak felfed√©se n√©lk√ľl.

Erd√©lyi komoly √°ldozatokat volt k√©pes meghozni a szent c√©l √©rdek√©ben: v√©gig√°llt egy m√°sf√©l √≥r√°s, lengyel nyelvŇĪ politik√°t√≥l sem mentes mis√©t a waweli sz√©kesegyh√°zban, √°ldozott reform√°tusk√©nt ( 10 percig kotrom le a nyelvemmel a sz√°jpadl√°somra ragadt osty√°t), √©s v√©gighallgatta a par√≥k√°s Bob Hoskinsra hasonl√≠t√≥ Jaroslaw Kazczynski besz√©d√©t. Respect!

Advertisement

Sz√≥rakoztat√≥, elgondolkodtat√≥ √≠r√°s ez, √©n m√©gis k√©nyelmetlen√ľl √©reztem magam az olvas√°sa k√∂zben. Azt gondoltam, hogy ezt a be√©p√ľlŇĎs, operat√≠v m√≥dszert a m√°sik oldal veti be elŇĎbb. T√©vedtem. Annyira lerongyol√≥dtunk, hogy m√°r √©szre sem vessz√ľk, mi is itt a gond. A k√©t fŇĎ szek√©rt√°bor √°ltal kett√©reszelt orsz√°g egym√°st√≥l t√°volra szakadt lak√≥i exped√≠ci√≥kat ind√≠tanak a m√°sik oldal felfedez√©s√©re, az ott lak√≥k megismer√©s√©re. Szem√©ly szerint ha C√ĖF-√∂ssel val√≥ besz√©lgethetn√©kem t√°mad, csak becsengetek a szomsz√©dba a nyolcvan √©ves l√©t√©re szellemileg m√©g mindig friss Iluska n√©nihez. Rem√©lem minden k√©ts√©gem elsz√°ll, miut√°n elolvastam a II. r√©szt is. Egy We Are The World az egym√°s kez√©t fog√≥ Erd√©lyivel √©s Csizmadi√°val nem lenne rossz. S√≠rn√©k... vagy nevetn√©k!