Ördögföld

A sünnél (Erinaceus europaeus L) aranyosabb istenteremtése nem sok szaladgál a nagyvárosi, és erdei avarban. Volt már alkalmam megfigyelni egyiküket-másikukat, ahogy estéről estére, rendre ugyanazon az útvonalon járva táplálékszerző körútjukat, szuszogva, szörcsögve, és néha morogva (!) nyalábolják fel a főleg rovarokból álló táplálékukat.

Illustration for article titled Ördögföld
Advertisement

Olyan bátor kis tüskegombócokról beszélünk, amelyek - amennyiben élőhelyük keresztezi egymást - nekimennek még a viperáknak is, mindenféle félelem nélkül (na jó, a viperaméreggel szemben többé-kevésbé ellenállóak).Természetes ellenségük még nálunk is van; a róka, és a füles bagoly vadászik sünre előszeretettel.

Azonban hazánkban, ezen belül is Angyalföldön, természetellenes ellenségük is akadt, derült ki a napokban.

Advertisement

Az Állatmentő sereg nevű civil szervezet számolt be facebook-oldalán egy, a XIII. kerületben, sün terhére elkövetett gyalázatos bűntettről.

Most rövid időre Angyalföld lett a Cormac McCarthy-féle skalpuniverzum suttyópanoptikuma, mondhatnánk picit túlzón, bár ha jobban belegondolunk, nem is akkora mellélövés ez.

Advertisement
Holden bíró-tanulmány(?), (talán egy leendő Véres délkörök filmhez)
Holden bíró-tanulmány(?), (talán egy leendő Véres délkörök filmhez)

McCarthy Véres délkörök c. regényében van egy Holden nevű bíró, egy már-már természetfelettien (az!) kegyetlen és rideg karakter, aki másodmagával egy fehérekből álló, gyomorforgatóan kegyetlen skalpgyűjtő horda vezetője, a mexikói határ közelében. Az egyik határ-menti kisvárosban Holden vásárol két kutyakölyköt egy mexikói kisfiútól. Elindul velük egy közeli, patak felett átívelő hídhoz, ahonnan a kölyköket a vízbe dobja, majd egy társával célba lő rájuk. A regényt végigkíséri az állatokkal szembeni kegyetlenkedés, ami sokszor csupán bemelegítés-, vagy levezetésszerű, napi rutintevékenység.

Advertisement

Sokat ugyan nem kellett várni hogy meglegyen az elkövető (hála a helyieknek és a rendőrségnek), de mindettől függetlenül azért aggasztó, hogy nagykorú fiatalemberek legfőbb szórakozása ma az Angyalföldön, hogy sünöket szenesítsenek el, lehetőleg élve.

A Rókák, a fülesbaglyok, és a mindenkori süngázoló után, újabb sünellenség vésette fel nevét a az anticukiság márványtáblájára. H. Imre (Holden???) 19 éves Budapest, XIII. kerület, Csángó utcai lakos. Gratulálunk Imre, azt hiszem megérdemelsz egy vastapsot, szigorúan az arcodra.

Advertisement

Ugyanakkor meg mennyi de mennyi kínos eset van még, a honvédség teljesen értelmetlen és törvénybe ütköző sertésmészárlásától, a méteres láncokon át, egészen a vágóhídra terelt, pajkos pecsenyecsikókig. Jól megfigyelhető civilizációs szakadékokig nem kell a déli határkerítésig, Kölnig, Párizs külvárosáig, vagy Nizzáig utaznunk. Efféle pokolbugyrokat szegélyező sziklapárkányokról itthon is letekinthetünk, és ez a lehetőségünk még elérhető lesz, nagyon-nagyon sokáig!

Share This Story

Get our newsletter