A sĂŒnnĂ©l (Erinaceus europaeus L) aranyosabb istenteremtĂ©se nem sok szaladgĂĄl a nagyvĂĄrosi, Ă©s erdei avarban. Volt mĂĄr alkalmam megfigyelni egyikĂŒket-mĂĄsikukat, ahogy estĂ©rƑl estĂ©re, rendre ugyanazon az Ăștvonalon jĂĄrva tĂĄplĂĄlĂ©kszerzƑ körĂștjukat, szuszogva, szörcsögve, Ă©s nĂ©ha morogva (!) nyalĂĄboljĂĄk fel a fƑleg rovarokbĂłl ĂĄllĂł tĂĄplĂĄlĂ©kukat.

Olyan bĂĄtor kis tĂŒskegombĂłcokrĂłl beszĂ©lĂŒnk, amelyek - amennyiben Ă©lƑhelyĂŒk keresztezi egymĂĄst - nekimennek mĂ©g a viperĂĄknak is, mindenfĂ©le fĂ©lelem nĂ©lkĂŒl (na jĂł, a viperamĂ©reggel szemben többĂ©-kevĂ©sbĂ© ellenĂĄllĂłak).TermĂ©szetes ellensĂ©gĂŒk mĂ©g nĂĄlunk is van; a rĂłka, Ă©s a fĂŒles bagoly vadĂĄszik sĂŒnre elƑszeretettel.

Azonban hazĂĄnkban, ezen belĂŒl is Angyalföldön, termĂ©szetellenes ellensĂ©gĂŒk is akadt, derĂŒlt ki a napokban.

Az ÁllatmentƑ sereg nevƱ civil szervezet szĂĄmolt be facebook-oldalĂĄn egy, a XIII. kerĂŒletben, sĂŒn terhĂ©re elkövetett gyalĂĄzatos bƱntettrƑl.

Most rövid idƑre Angyalföld lett a Cormac McCarthy-fĂ©le skalpuniverzum suttyĂłpanoptikuma, mondhatnĂĄnk picit tĂșlzĂłn, bĂĄr ha jobban belegondolunk, nem is akkora mellĂ©lövĂ©s ez.

Advertisement

Holden bĂ­rĂł-tanulmĂĄny(?), (talĂĄn egy leendƑ VĂ©res dĂ©lkörök filmhez)

McCarthy VĂ©res dĂ©lkörök c. regĂ©nyĂ©ben van egy Holden nevƱ bĂ­rĂł, egy mĂĄr-mĂĄr termĂ©szetfelettien (az!) kegyetlen Ă©s rideg karakter, aki mĂĄsodmagĂĄval egy fehĂ©rekbƑl ĂĄllĂł, gyomorforgatĂłan kegyetlen skalpgyƱjtƑ horda vezetƑje, a mexikĂłi hatĂĄr közelĂ©ben. Az egyik hatĂĄr-menti kisvĂĄrosban Holden vĂĄsĂĄrol kĂ©t kutyakölyköt egy mexikĂłi kisfiĂștĂłl. Elindul velĂŒk egy közeli, patak felett ĂĄtĂ­velƑ hĂ­dhoz, ahonnan a kölyköket a vĂ­zbe dobja, majd egy tĂĄrsĂĄval cĂ©lba lƑ rĂĄjuk. A regĂ©nyt vĂ©gigkĂ­sĂ©ri az ĂĄllatokkal szembeni kegyetlenkedĂ©s, ami sokszor csupĂĄn bemelegĂ­tĂ©s-, vagy levezetĂ©sszerƱ, napi rutintevĂ©kenysĂ©g.

Sokat ugyan nem kellett vĂĄrni hogy meglegyen az elkövetƑ (hĂĄla a helyieknek Ă©s a rendƑrsĂ©gnek), de mindettƑl fĂŒggetlenĂŒl azĂ©rt aggasztĂł, hogy nagykorĂș fiatalemberek legfƑbb szĂłrakozĂĄsa ma az Angyalföldön, hogy sĂŒnöket szenesĂ­tsenek el, lehetƑleg Ă©lve.

Advertisement

A RĂłkĂĄk, a fĂŒlesbaglyok, Ă©s a mindenkori sĂŒngĂĄzolĂł utĂĄn, Ășjabb sĂŒnellensĂ©g vĂ©sette fel nevĂ©t a az anticukisĂĄg mĂĄrvĂĄnytĂĄblĂĄjĂĄra. H. Imre (Holden???) 19 Ă©ves Budapest, XIII. kerĂŒlet, CsĂĄngĂł utcai lakos. GratulĂĄlunk Imre, azt hiszem megĂ©rdemelsz egy vastapsot, szigorĂșan az arcodra.

Ugyanakkor meg mennyi de mennyi kĂ­nos eset van mĂ©g, a honvĂ©dsĂ©g teljesen Ă©rtelmetlen Ă©s törvĂ©nybe ĂŒtközƑ sertĂ©smĂ©szĂĄrlĂĄsĂĄtĂłl, a mĂ©teres lĂĄncokon ĂĄt, egĂ©szen a vĂĄgĂłhĂ­dra terelt, pajkos pecsenyecsikĂłkig. JĂłl megfigyelhetƑ civilizĂĄciĂłs szakadĂ©kokig nem kell a dĂ©li hatĂĄrkerĂ­tĂ©sig, Kölnig, PĂĄrizs kĂŒlvĂĄrosĂĄig, vagy NizzĂĄig utaznunk. EffĂ©le pokolbugyrokat szegĂ©lyezƑ sziklapĂĄrkĂĄnyokrĂłl itthon is letekinthetĂŒnk, Ă©s ez a lehetƑsĂ©gĂŒnk mĂ©g elĂ©rhetƑ lesz, nagyon-nagyon sokĂĄig!