Én nem hiszek a tömegdemokráciában. Nyilvánvalóan a politika és a politikus egy termék, eladandó csecsebecse, amit a tisztelt, de legalábbis kedves vevő oda helyez otthonában, ahova szeretné. Sokan tartják a tévé körül, hogy ha a kanapéra kényelmesednek, azonnal jól látható legyen. Esetleg a számítógép közelében, hogy elérhető legyen, ha online vannak. Biztos vagyok benne, hogy jelentős mennyiségű ember tartja a hálószobájában, testéhez intim közelségben. Tehát a termék fogy, kelendő, sőt, kapós, valamilyen méretben mindenki megveszi.

De vajon jól használják-e? Dehogyis. Indulatcsatorna, vitaalap, önigazolás és csoportformálás a felhasználási területe ennek a jobb sorsra érdemes eszköznek. De az eszköznek megfelelő kezekben kell lennie, és itt a lényeg, itt kanyarodom vissza a kiinduló mondathoz, miszerint én nem hiszek a tömegdemokráciában. Nem akarok senkit kirekeszteni származás, vallás, bőrszín, nemzetiség vagy politikai nézet szerint, de abban tökéletesen biztos vagyok, hogy aki nem tud önálló véleményt alkotni, annak semmi keresnivalója nincs az irányítópultnál. De mi alapján lehetne válogatni? Mi lenne a fokmérő, hogy kellene megállapítani a határt és hol kellene meghúzni? Tótawé egy másodfokú egyenlet megoldását javasolta tíz évvel ezelőtt, akinek megy, szavazhat, akinek nem, érvénytelen. Nem értek vele egyet, de nem azért, mert a matematika nem fontos, hanem, mert például nagymamám nem tudta soha megoldani a komolyabb feladatokat, viszont olyan alapvető ismeretek birtokában volt, mint például „én mindig azt választom, aki hatalmon van, az talán eleget lopott és már nekünk is jut valami”.

Nekem valami egész más jutott eszembe nulladik feladatnak. Egy egész rövid, öt mondatos, saját fogalmazást, „miért a jelöltet választom” címmel. A helyesírást nem is kellene nagyon figyelni, a tartalmat, a gondolatot, saját véleményt annál inkább. Lennének kulcsmondatok, amik azonnali érvénytelenítést jelentenének, mint például:

- Legalább nem a Gyurcsány/Orbán/Vona/Thürmer

- Mert Gyurcsány/Orbán/Vona/Thürmer soha nem hazudik

- Gyurcsány/Orbán/Vona/Thürmer csak árt az országnak

- Nem tudom

- Csak

- Vicces

- Szexi

Öt világos és lényegretörő mondat nem is feltétlenül egyszerű. Én például tudatos választónak tartom magam, de ha öt mondatban meg kellene indokolnom, miért oda szavazok, ahova, hirtelen én is gondban lennék. Pedig olvastam programokat, hallgattam pro és kontra véleményeket, elemzéseket. De nem tudom csak a vásárlókat hibáztatni, mert nem lehet mindenkinek éles füle. Mindenki kiabál, ordítja a maga igazát minden lehetséges hangszórón, már akkora a zaj, nem is hallom a zenét, amire táncolnom kell.