Személyessel kezdem: borzalmasan pocsék hetem volt. Nem indult túl jól, annak második fele pedig maga volt a Dante-i értelemben vett pokol. Igaz, amikor csak tudtam felnéztem a netre, átgörgettem a hírfolyamot a facebook-on, fel-felnézegettem a 444-re (egyre többször kérdezem meg magamtól hogy mi végre?), de a hét magyar szempontból legfontosabb hírével csak most, néhány perce szembesültem, szerzőtársaim egyikének témaajánlójában:

Meghalt Kertész Imre.

Kertész halálhíre csütörtökön járta be a sajtót, azon a napon, amikor legkevésbé sem voltam „sodrásban”, ami világ történéseinek nyomon követését illeti. Éppen ezért a hét egyéb eseményei sem álltak össze valamilyen, az összeszerkesztéshez nélkülözhetetlen, rendszerszerű egésszé, ez pedig nem egyszerűsíti meg a dolgomat. Azonban minden zavaró körülmény, a kusza hét, a véletlenek sorozata, a fáradtság következményeként eluraló figyelmetlenség, és felszínesség sem lehet elegendő magyarázat arra, hogy három nap csúszással szereztem csak tudomást Kertész haláláról.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#13

Nemrég fejeztem be a Sorstalanságot, a Valaki mást, és a Detektívtörténetet is, ez utóbbi, az egyik legjobb magyar kisregény, amit valaha olvastam. Nem tudom írtam-e már, hogy mostanában olvasási nehézségeim vannak; az olvasásra történő ráhangolódásra sokkal hosszabb idő szükséges a számomra, mint korábban. A legkisebb nesz, vagy beszéd (főleg a beszéd) teljesen elvonja a figyelmemet az olvasott szövegről. Ez még akkor is igaz, ha a szöveg, ami mondjuk a szomszéd szoba tévéjéből szűrődik be, teljesen érdektelen. Ez a probléma pedig nagyon-nagyon nem kedvez a Kertész Imre szövegeivel való barátkozásnak. Körmondatai, komplex gondolatmeneti egy olyan ellazult, befogadó szellemi állapotra lettek komponálva, amelyet a mindennapos darálás és az olvasás közé csupán egy zuhanyzást beiktató olvasó nehezen tud magából a felszínre hozni. Ettől szenvedek én is. Ráadásul - és ezzel lehet vitatkozni, simán lehet, hogy nincs igazam – Kertész Imre a két világháború közti magyar polgárság szó-, és kifejezéskészletével alkotott nagyon is modern szerkezetű, kortárs műveket (Sorstalanság; Angol lobogó). Ugyanakkor ez nem teszi szövegeit megcsontosodottá, merevvé, hiszen az ember mégiscsak arra a következtetésre jut miközben ezeket a műveket olvassa, hogy a szöveg tartalmi mélységének Mariana-árka felett, vízbe csepegtetett illóolajként folyamatosan ott lebeg a nyelvi igényesség, és progresszivitás. Nem egyszerű feladat felgombolyítani a Kertész írásokban elgurított fonalat, és a meglelt megoldások sem biztos hogy olyanok lesznek, amilyeneket szerettünk volna. Azonban mi lehet nagyobb tisztelgés az olvasó előtt, mint NEM megkönnyíteni a megalkotott szöveg rétegeinek feltárását?

Advertisement

„... elutazásom előestéjén jótét telefont kaptam; a szó legtisztább és legeredetibb értelmében kedves telefonáló azt kérdezi, nem volna-e kedvem meghallgatni Verdi Requiem-jét minthogy történetesen van egy szabad jegye. Így hát elutazásom előestéjén az Operaházban még Verdi Requiem-jét hallottam: hazamenet a Libera me Domine de morte aeterna megrendítő hangjai zúgtak a fejemben, miközben kétely és megindultság viaskodott bennem, mint mindig; mindenben fejet hajtok, de a feltámadás gondolatával mindmostanig képtelen vagyok megbarátkozni: „Akkor meg sem akarok halni” - mint állítólag Marat mondta volt.”

Illustration for article titled Politikonc#13
Advertisement

Nyugodjék békében!

- - - - - - -

Hogy mi történt még, és hogy azok közt mi érdekes és mi nem, és hogy vajon tévedek-e ezzel kapcsolatban majd nagyokat, azonnal kiderül:

Advertisement

Belföld

Megtámadták a kormany.hu szervereit

Illustration for article titled Politikonc#13
Advertisement

Persze-persze, ez a támadás mindnyájunk elleni agresszió volt, ne feledjük drága barátaim. Nyilván a terroristákok voltak, Vagy … vagy… vagy…. Hát igen! Aki úgy gyűjti az ellenségeket, mint én 11 évesen a Modern Talking kitűzőket, az bizony csak tornáztassa a nyakát reggelente, nehogy aztán a napközbeni, megszeppent fejkapkodásban meghúzza azt. Bár nem tudom, miért kell az IS-nek a TB- számom, vagy a földhivatali tulajdonlapjaim, és hogy azon felül mi a haszna, hogy jól leszopatják Európa Dugovicsának apparátusát, de nem is igazán érdekel. Úgy kellett ez a támadás ennek a brancsnak, mint egy falat kenyér. Talán nem leszünk olyan hülyék, hogy újra összerettegjük a kétharmadot ennek a kártékony társaságnak.

Advertisement

Sándor Mária feladja

és még mennyien rajta kívül, nap, mint nap! Mégis, több okból is elszomorítóbb ez a hír, mint a hétköznapok megannyi, meg nem írt veresége. Egy teljesen töketlen, pajzsként, de még csak eldobott, újságpapírba csomagolt kőként sem funkcionáló ellenzékkel a háta mögött, a folyamatosan vegzált civil társadalom népmesei hősöket, szikár ellenállókat „növesztett” magának. Ehhez semmi másra nem volt szükség, csak négyzetméter-arányosan, kritikus mértékű elégedetlenségre és elkeseredettségre. Az egészségügyben ez az arányszám automatikusan hozta magával a figyelemfelhívó akciókat, amelyeknek kormányzati semmibevétele egyetlen mozgalomba kovácsolta az ezekben résztvevő EÜ-dolgozókat, és civil támogatóikat. A munkahelyén ellehetetleníteni próbált, közmunkára ítélt, ütött-vágott nővér, Sándor Mária eddig bírta.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#13

Hogy ebben közrejátszik-e, hogy a pedagógustiltakozásból kiveszőben a lendület, hogy ki tudja már hányadszor, de Orbán kivárásos taktikája újból sikeresnek bizonyult, és hogy ellenzéki párt jelszó és pártjelvény-paraván nélkül már holmi kilakoltatásokra sem megy tiltakozni/nyilatkozni, nem tudni. Sándor Mária levelében talán ott van a válasz:

Advertisement

Update(nem emlékszem hogy tettem volna ilyet Poltikonccal valaha is!)!!!!

Így azért már picit szemléletesebb, hogy miért tartják sokan kiapadhatatlan humorforrásnak a magyar ellenzéket, és a rendre (egyébként jogosan) tiltakozni kész civileket.

Advertisement

Megszaporodhatnak a szemeteszsák-kunyhók alatti, rögtönzött szalonnasütések a GYODA mentén

Ma Brüsszel, holnap akár Portugália, vagy Magyarország, írták az egyik IS-közeli, iszlamista portálon.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#13

Az al Wafa néven futó gyűlöletoldal vette szájára ezúttal szeretett hazánkat, beállva a ZDF és a Le Monde vezette sorba. :DDD

Advertisement

A támadók megmutatták Belgiumnak: bombákkal, robbanóövekkel, fegyverekkel törünk rátok, és koporsóban küldünk titeket a pokolba. A mindenható Allah nevében a szórakozóhelyeken, stadionokban, iskolákban, földön, vízen, bárhol lecsapunk rátok.

Nem felejtettük el az Irak megszállásakor megerőszakolt szüzek sikoltásait. Allah segítségével bosszút állunk rajtatok, leromboljuk a mítoszotokat, elraboljuk és rabszolgapiacon adjuk el asszonyaitokat.

Advertisement

Akit a XXI. század közel-keleti, vallási költészete ennél részletesebben is érdekel, most az Index cikkéből átfogóbb képet kaphat róla.

Advertisement

Ilyen, amikor Lázár észt palántáz a rászorulóknak

“Más kormányok a szerdai nap után kinevetnék a tiltakozókat, de a Fidesz nem neveti ki, nem csúfolja ki és nem nézi le őket – mondta Lázár. Nyilvánvaló, hogy vannak észrevételek és problémák, amiket meg kell beszélni, de ennek szerinte tárgyalóasztalnál kell történnie. Sok sikert kívánt Pukli Istvánnak „bimbózó politikai karrierjéhez”. Aki ultimátumot ad, annak mérlegelnie kell ennek hatását, következményeit, és hogy mivel jár, ha ezen nem vesznek részt elegen. Bohóckodásnak nevezte, hogy rámutatnak egy miniszterre vagy államtitkárra, hogy „azzal akarnak tárgyalni”.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#13

Köszönjük, Mester!

Advertisement

Szusszanjunk egy kis Walterrel:

Illustration for article titled Politikonc#13
Advertisement

Nem, nem ezzel!!!!

Ezzel:

Illustration for article titled Politikonc#13
Advertisement

Nem lehet minden falu polgármestere egy Mészáros Lőrinc

Lássuk be: a tehetség nem vándorol testből testbe, M.L. pedig nem szakadhat ezer felé! Tudja ezt Borbíró Mihály is, a Felcsúttal szomszédos Óbarok-Nagyegyháza polgármestere. Emiatt le is mond!

Advertisement
Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#13
Advertisement

Hétfőn tehenek tartanak demonstrációt Budapesten

Demszky bátya, te parasztokkal mindig következetes urbánus nagy király, te! Csak egy napra, de igazán visszajöhetnél!!!!

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#13

Riskainform: A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácson belül megalakult demonstrációs bizottság terve szerint a tehenek először az Országos Kereskedelmi Szövetség Bécsi úti székházához mennek, hogy egy petíciót adjanak át. Ezután az állatok átnyargalnak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Keleti Károly úti székházához (na baszd meg!), majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Széchenyi úti épületéhez. Hogy hol delelnek, egyelőre nem tudni, óvatosan vezessetek!

Advertisement

JOBBYK

Miért ábrándult ki a politikából az Y-generáció? – erre a kérdésre keresték a választ a brüsszeli Foundation for European Progressive Studies (FEPS) és az amerikai Global Progress által készített kutatásban.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#13

A 15-34 éves fiatalok pártreferenciái alapján egy Jobbik-LMP koalíció simán el tudná kormányozni az országot, egy Jobbik-Fidesz pedig meg is tudná baszni!

Advertisement

A kutatók szerint a Jobbik sikere a fiatalok körében részben annak köszönhető, hogy az Y-generáció úgy érzékeli, hogy a pártban „tiszta, nem korrumpált” emberek dolgoznak. Csacsi gyermekeim.

Advertisement

A Hegyalja nem lett Mádl út

Teringettét nekijje! Érdemes elolvasni, hogy a magyar Idők miképpen rongyol neki annak a három fideszes politikusnak, akik nem támogatták az utcanév-változtatási javaslatot. Egy idézet:

Advertisement

“A döntésnek van üzenetértéke. Tehát két kétharmados Fidesz-győzelem után az SZDSZ-es Göncz Árpádról, akinek megítélése finoman szólva is ambivalens, minden gátlás nélkül el fognak nevezni egy területet. Nem lesz ellene petíció, éhségsztrájk, utcai önfelgyújtás vagy zavargás.

A polgári Magyarország köztársasági elnöke azonban nem érdemel meg egy utat.

A javaslatot viszont nem a gyűlöletfüggő liberálisok vagy az amőbák intelligenciájával rendelkező szocialisták fúrták meg, hanem három fideszes kerületi polgármester. Három fideszes, aki úgy értékeli magát, hogy beköthette volna Mádl tanár úr cipőfűzőjét. Három fideszes, akiket a Mádl Ferenc-i polgári gondolat inkább tett polgármesterré, mint a várospolitikusi tehetségük.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#13

Mert Hoffmann Tamást eddig nem a polgári értékrend alapító atyjaként ismertük, Nagy Gábor Tamást se láttuk héroszként küzdeni a jobboldal ügyeiért, Pokorni Zoltánról pedig tudjuk, hogy taposóakna volt a jele az óvodában.”

Advertisement

A többi a Magyar Időkön szörnyülködhető végig:

Advertisement

Külföld

Orbán végre kegyet gyakorolt: Lepacsizott Obamával

Illustration for article titled Politikonc#13
Advertisement

Vitte a családot is. Ők már nem voltak ilyen lágyszívűek...

Advertisement

Visszatért Európába a Szíriában és Irakban kalandozó dzsihadisták harmada

Illustration for article titled Politikonc#13
Advertisement

Végre!

Advertisement

Bealudtak az ébredő oroszlánok?

Hosszú évtizedekig az „ébredő oroszlánok” földjeként tekintett Afrikára a nemzetközi közösség, ám mára egyes szakértők szerint helyesebb az asztronómiából kölcsönzött „fekete lyuk” kifejezéssel jellemezni őket. A kilencvenes évektől kezdődő ugrásszerű fejlődés ugyanis kezd alábbhagyni, pedig a fenntarthatóság feltételei mindig is ismertek voltak. Jelenleg azonban úgy látszik, hogy még a leginkább fejlődőképes államoknak is alig sikerül megoldást találniuk belső problémáikra, és az olyan tényezők, mint a radikális iszlamizmus terjedése vagy a kínai gazdaság lassulása csak néhány azok közül, amelyek szaporíthatják a kontinens jövőbeli prosperitásának akadályait.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#13
Advertisement

Tilos lesz az abortusz Lengyeleországban, függetlenül a terhesség kockázatának mértékétől

A lengyel katolikus püspöki kar benyújtotta a héten számlát a jobboldali-nacionalista többség kormányának. Azt követelték legutóbbi ülésükön, hogy az állam tiltsa be teljesen a terhesség megszakítását, függetlenül a terhesség előzményeitől, a magzat és az anya állapotától.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#13
Advertisement

Él és virul a török - európai migrációs megállapodás

A szíriai polgárháború elől menekülőket lőnek agyon török határőrök – tudta meg a The Times. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint az elmúlt négy hónapban összesen 16 migránst öltek meg a határőrök, ebből három gyermek volt.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#13
Advertisement

Merjünk örülni?

Nagyon óvatosan mondom, hogy túlestünk a menekültválság csúcsán

− mondta Thomas de Maiziere német belügyminiszter a Tagesspiegel című lap vasárnapi számában.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#13

A miniszter elmondta, hogy márciusban naponta átlagosan 140 menedékkérő érkezett Németországba, ami “drasztikus” csökkenés az utóbbi hónapokhoz képest, ugyanakkor a válság rendezéséhez több lépés hátra van még. Ezek közé tartozik az EU-Törökország megállapodás végrehajtása, és megoldások kidolgozása arra az esetre, ha más irányba terelődik a menekülthullám, például Líbia felől érkezik és Olaszországban éri el az EU-t.

Advertisement

Az azeri és az örmény hadügyminiszter is a másik felet vádolja az éjszakai harcok kirobbantásával

Az azeriek állítása szerint az örmény egységek 127-szer nyitottak tüzet ágyukkal és nehéz gépfegyverekkel az elmúlt 24 órában a határnál – írja a Russian Times. Az azeri külügyminiszter szerint minden felelősség Örményországot terheli, állítása szerint az örmények határközeli településeket is lőttek, több civil áldozat is van.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#13
Advertisement

Lassan kivérzik az ISIS

Ezt ennél sokkal pestiesebb cím alatt vitatják meg az Index szerzői.

Illustration for article titled Politikonc#13
Advertisement

——————-

Kultúra

Kertészről

Murányi Gábortól:

Advertisement

A “nem tudom miért ebbe a rovatba tettem be” rovatunk következik:

Közös szerkesztősége lesz a 168 órának, és a Klub rádiónak

A Mester Ákos visszavonulását követő változások része ez is. Új tulajdonos, régi kihívások.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#13
Advertisement

Felére csökkenti az NKA a folyóiratokra fordítható keretet

Erősen indított a Fekete Györgyék befolyása alá került új NKA. Egyik első határozata értelmében idén mindössze 350 millió forint jutna a százas nagyságrendű print és online művészeti és ismeretterjesztő folyóirat támogatására, az eddigi évek 700-800 milliós szubvenciója helyett.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#13
Advertisement

A tankönyvválasztás szabadsága? Hahahaha!!!!

Április 1-jén kezdődik a tankönyvrendelés az iskolákban, ezért, mivel várhatóan nem változtat a kormány a tankönyvjegyzéken, az ősszel kezdődő tanévben már biztosan nem áll helyre a tankönyvválasztás szabadsága. Erről Kereszty Péter, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (Tanosz) elnöke beszélt a Magyar Nemzetnek.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#13
Advertisement

Amikor Darvasi Lászlót megihleti a pangasius

Illustration for article titled Politikonc#13
Advertisement

Akkor ír erről egy rövidet a HVG-be.

Advertisement

Tarlós garanciája a kultúrrovatban

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése ma közleményben tudatta a sajtóval, hogy Tarlós István főpolgármester személyes garanciát vállalt 2019 végéig arra, hogy az Ünnepi Könyvhét központi helyszíne továbbra is a Vörösmarty tér marad.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#13

http://www.litera.hu/hirek/a-mkke-s…

És még egy jó hír a végére

Újjáalakult minden idők legidegesítőbb farokrock bandája, a Guns N’ Roses

Illustration for article titled Politikonc#13
Advertisement

Idén nyáron nem várhatók Európában, és mivel csak stadionokban gondolkodnak, 2017 tavaszáig erre nem is nagyon lehet számítani. Annak alapján, amit az első koncertről írnak, kár, de kibekkeljük - írja SIXX, az Indexen.

Advertisement

A 13-as számhoz méltó összefoglalót /:(((((/remélhetőleg a 14-eshez illő követi majd. Isten útjai kifürkészhetetlenek. Kellemesebb hetet mindenkinek!

Témaszolgáltatók: Steinmann Amy; AndyLandy; Bagaméri; ChuckFinley;

/Képek: PIM; Origo; Reuters; Népszava; nol.hu; mno.hu; hvg.hu/

Share This Story

Get our newsletter