Diadal, vereség, ügyes húzás, meghátrálás a népakarat előtt. Így értékelték a pártok a vasárnapi zárva tartás visszavonását. Az ellenzék, Tóbiás József vezette, MÁV-sajtóosztály szinten kommunikáló pártja be is jelentette, hogy mindezek ellenére folytatják a megkezdett aláírásgyűjtést. Lehet, hogy mindennek talán valamiféle értelme is van, lapra lap, életben tartott remények, vagy ki tudja... Ugyanakkor ez az orbáni manőver egyvalamiről biztosan tanúskodik: lehet hogy egy gonosz törpe a hajó kapitánya, de otthonosan mozog a jéghegyek között. Ebben a ciklusban, ehhez a népszavazáshoz fűzte messze a legtöbb reményt az ellenzék. És valóban: jó eséllyel meg is nyerhette volna azt. A kormánypárt azonban a ciklus felénél nem kockáztathatott: így viszont akár még kijöhet jól is a dologból. Ki is fog. Miközben százmilliárdokat lapátol szimbolikus, és sokszor teljesen felesleges beruházásokba, a kórházakban szó szerint rohadnak a betegek, az ágazatban dolgozók pedig fejvesztve menekülnek az egészségügyi intézményekből.

Illustration for article titled Politikonc#15
Advertisement

Tehát miközben az előttünk görnyedő generációk ott üszkösödnek el a kivéreztetett egészségügyi ellátórendszerben, miközben a kormány még önmaga pimaszságát is messze túlszárnyaló fizetésemelési ajánlatot tett az EÜ-dolgozók elé – játszva azok megosztására -, aközben a magyar ellenzék legfontosabbnak tartott, izzásig kalapált ügye, amelybe eddig a hétig kapaszkodni próbált, a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezés volt. Ennek fényében nem kizárt, hogy a jelenlegi kormány ennek a teljesen tehetetlen ellenzéknek az asszisztálásával, újabb négy évet oroz el az életemből. Tehetek mást azon kívül, hogy jót röhögök ezen az egészen?

Belföld

Itt a bizonyíték arra, hogy fideszes politikusok rohadt rég nem jártak államilag fenntartott kórházakban

Jó dolog a magánkórház, kár is vitatni!

Szerdán elutasították az egészségügyi érdekvédők a kormány béremelésről szóló első ajánlatát. Ez az első ajánlat júniustól 100 ezer forinttal, a jövő évtől pedig további 51 ezer forinttal emelné meg a szakorvosok bérét, az ápolónőknek viszont csak bruttó tíz százalékos azaz átlagosan 13 ezer forintos emelést kínálna.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#15

Úgy másfél éve sikerült pár napot eltöltenem az egyik nagyon rossz állapotú, fővárosi kórházban. Két nővérre cirka hetven beteg jutott, ebből a hetven betegből közel harmincat kellett egy műszak alatt minimum kétszer tisztába tenni, fürdetni, etetni. Az éjszakás nővér klumpája este nyolctól fél tizenkettőig megállás nélkül kopogott az osztály folyosóján. Természetesen éjjel sem volt megállás, a csengő pedig azalatt sem hallgatott el, amíg a nővér a kórtermemben elhunyt, 102 éves bácsinál tette a dolgát, aki miatt én csengettem rá, kétségbeesetten.

Advertisement

Aki ilyen arcátlan béremelési ajánlatot mer a szakápolók orra alá dugni, nyilván semmilyen információval sem rendelkezik arról, hogy MA mit jelent kórházi nővérnek lenni Magyarországon. Ha meg mégis, akkor ez az egész nem más, mint szimpla gonoszság, és - a jelenlegi hatalomtól távolról sem idegen - lelketlen cinizmus.

Advertisement

Lázárnak elvei vannak

Ha már éppen a cinizmust jártuk körbe, semmiképp sem mehetünk el Lázár János egyik eheti nyilatkozata mellett:

KDNP-s társaimmal úgy gondoljuk, hogy a vasárnap mindenki számára legyen munkaszüneti nap - kezdte Lázár, aki szerint most vereséget szenvedtek, hiszen nemcsak az ellenzék, hanem a kormánypártiak többsége is támogatta a boltbezárás eltörlését.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#15

- Ezt a politikai pályafutásom egy vereségének tartom.

- Szerinte ez egy fontos ügy volt, és Lázár sajnálja, hogy a parlament megváltoztatta a döntését. A távolmaradása nem szavazatot jelent, amelyet a kormány és Orbán Viktor iránti lojalitásból nem adott le a parlamentben.

Nehéz a meghatottságtól szavakba önteni az érzéseimet. Ezért nem is teszem.

Advertisement

Kő alá bújni, összetöpörödni?

Az egyik Somogy megyei iskola tanára levelében szemléltette azt, ahogyan a gyakorlatban meglehetősen felháborító módon fenyegetik meg a sztrájkolni készülő pedagógusokat. Apénteki 8-10 óra között tartott országos pedagógussztrájkkal kapcsolatosan a Sonline-nak küldött levelében a következőket írja:

Advertisement

„Polgármesterünk reggel fél nyolcra összehívatta a tantestületet. (Ő nem a munkáltatónk.) Indulatos beszédében (kirohanásában) kitért arra, hogy mi, pedagógusok húzzuk csak meg magunkat, így is túl vagyunk fizetve, és az ő kollégáinál így is kevesebbet dolgozunk, és persze a közmunkásoknál is.”

Illustration for article titled Politikonc#15
Advertisement

Kifizetnek minket, így legalább nem leszünk Oroszország még nagyobb barátai

Mondja az EU-ról, illetve az EU által folyósított támogatásokról, Tóth István János, a Korrupciókutató Központ Budapest igazgatója. Romlott a korrupciós helyzet Magyarországon 2009 és 2014 között a központ nemrég publikált kutatási eredményei szerint.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#15

Évente körülbelül 1500 milliárd forintnyi közbeszerzéssel számolva 320-400 milliárd forintot lehet a korrupció miatti túlárazás összege. Aki a többi megnyugtató adatra is kíváncsi, olvassa az Indexen megjelent interjút.

Advertisement

Egy harmincoldalas (!!!) hibalista húzhatja ki Tarsolyt a szarból

A bíróság harmincoldalas hibalistát küldött az ügyészségnek, válaszul a Quaestor-ügy vádiratára - értesült az Origo. Pedig előzőleg Ibolya Tibor, a Fővárosi Főügyészség vezetője világszínvonalúnak nevezte a nyomozók munkáját. Az ügyészség nem is kíván változtatni a vádiraton - ám ha nincs hiánypótlás, a bíróság megszünteti az eljárást Tarsoly Csaba és társai ellen.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#15
Advertisement

A 444 megkérdezte, pénzt viszont nem adott neki!!444!!!

A károsult pedig nem más, mint a vasárnapi zárva tartás feloldásának apropóján rögtönzött, utcai közvélemény-kutatás Török utcai riportalanya. Álszent, liberális, diszkógömbös, Tütü night klubos, Tarlós-basztató, könyörület-deficites anarcho-biciklisták!

A Magyar Idők botot is dobott a küllőik közé (hahahahaaa)

Pontosabban Szikszai Péter. Így veregeti vállon a diszkógömböktől szédülő főpolgármestert Habony médiája. A Tarlós véget vet a biciklis feudalizmusnak c. cikkben (mióta szitokszó ezeknél a feudalizmus???) a szerző idáig merészkedik:

Advertisement

A főpolgármester azonban nem éri be ennyivel, és helyesen teszi. Mert az mégsem állapot, hogy egy 7-es busznyi iskolásnak naponta végig kell néznie, hogyan kapnak a menetidő miatt stresszes BKK-sofőrök stroke-ot, amikor egy kilométeren belül negyvenszer kell megelőzniük a buszsávban haladó bukósisak nélküli szociológus hallgatókat, akiknek 120 decibellel döng a fülükben a Halott Pénz.

A Halott Pénz:

Változnak az idők, nah.

Advertisement

Fricz Tamás megszokta már ezt a következmények nélküli országot

Olyannyira, hogy a Fidesz- és CÖF-közeli politológus, az offshore-botrány keltette viharok legfőbb haszonélvezőjének az Egyesült Államok politikai és gazdasági elitjét tartja.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#15

A politológus Putyin orosz elnököt, Szalmán szaúd-arábiai királyt, Hszi Csin-Ping kínai elnököt is védelmébe veszi, írását pedig emígy zárja:

Advertisement

Ez a harc lesz a végső?

Jó egészséget a megfáradt gondolkodónak!

Advertisement

Okoslogó

Egész napos, több olimpikont is bevonó sportfesztivál keretében mutatták be csütörtökön Budapest 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázatának logóját.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#15

“A logó meghatározó elemei a víz, valamint a szabadság univerzális értékét üzenő Szabadság-szobor. Igyekszik kifejezni Budapest nyitott mivoltát, nem csak egy rajz, értéket közvetít, jelentése van. A logó elkészítéséhez az olimpiai öt karika elemeit használták fel, teljes egészében újrahasznosítva. Azt üzeni, hogy a budapesti rendezés, egy frissebb, fiatalosabb, kreatívabb olimpia koncepciója nem csupán Magyarország, de a nemzetközi olimpiai mozgalom megújítását is előmozdíthatja.”

Advertisement

Életszerű: Csapó Gábor poharas mutatványa az olimpiai bajnok vízilabdázó állítása szerint hét nőből csupán egynek nem tetszett, amikor azt a fodrászánál is bemutatta

Íme a démonstrésön, melyben Csapó szemlélteti, hogy milyen egyszerű mutatvány egy nő számára kivédeni a nemi erőszakot:

Itt pedig a fodrászatos sztori, egyéb feltétekkel:

Advertisement

Heti Walter

Illustration for article titled Politikonc#15
Advertisement

Andy témába vágó zsákmánya:

Illustration for article titled Politikonc#15
Advertisement

Szerzőnkre hivatkozott a 444-re keresztelt, radikális bringás portál legjobb újságírója

A szerzőnk Andy Landy, a hivatkozó pedig Szily László Cink-alapító, egyelőre büntetlen előéletű, liberális újságíró.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#15
Advertisement

Vajon a világ melyik csakrájára épülhetett Győr?

Találgassunk.

Borkai városában aszfalttal pótolják ki a kikopott térkövek helyét.

Illustration for article titled Politikonc#15
Advertisement

Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője elmondta: a javítás néhány százezer forintos kiadást jelent a városnak.

– Ha helyszínen elkészíthető betonnal pótoltuk volna a hiányt, arra is közel ennyi pénzt kellett volna költeni, viszont feleslegesen – magyarázta a szóvivő. – Néhány hónap alatt ugyanis azt is tönkretette volna a pangó víz.

Advertisement

Hááá!!!!

Advertisement

Vidám hírrel kötünk csomót a belföldi összefoglaló végére: állatkínzásban is az európai élbolyban végeztünk

A több országot érintő haszonállat-szállítások területén az elvileg szigorú uniós szabályok ellenére sem látnak semmilyen előrelépést az állatvédők: ugyanazok a szabálytalanságok ismétlődnek, felmérhetetlen szenvedést okozva állatok millióinak; átlagosan a fuvarok 70 százalékánál találni jogsértést. Magyarország küldő- és tranzitországként is érintett a tömeges állatkínzásban.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#15
Advertisement

Külföld

Így izmoznak az oroszok! Aztán sír a szájuk, ha a saját csövükben sütik meg őket...

Az amerikai külügyminiszter is reagált csütörtök éjjel arra az incidensre, mely során a Balti-tengeren hajózó USS Donald Cook rakétaromboló fedélzete felett pár méterrel húzott el két orosz Szu-24-es bombázó. John Kerry szerint a manőver egy “támadási szimuláció volt”

Advertisement

Germán-türk sorozatunk újabb fejezetéhez értünk

Az örmény genocídium óta nem volt ilyen hatékony a török és a német hatalom együttműködése.

Advertisement

Angela Merkel bejelentette, hogy a német kormány eljárást kezdeményez a török elnököt sértegető humorista, Jan Böhmermann ellen. A német kormány a török kormány kérésére felhatalmazza az igazságszolgáltatást a török államfőt sértegető német televíziós műsorvezető elleni eljárás megkezdésére, ugyanakkor azt is indítványozta, hogy 2018-ig semmisítsék meg a német büntető-törvénykönyv felségsértési paragrafusát.

Illustration for article titled Politikonc#15
Advertisement

Jan Böhmermann a Neo Magazin Royale című szatirikus műsorának március végi adásában olvasta fel a Recep Tayyip Erdoğan török államfőt válogatott durvaságokkal sértegető versét, amely szerint a török elnök gumimaszkban kislányokat ver, de legszívesebben kecskéket baszik és kisebbségeket nyom el, a kurdokra tapos és keresztényeket ver, közben gyerekpornót néz, és eleve kicsi a nemi szerve.

Alkotásáról elmondta, az a szándéka, hogy kitapasztalja, hol vannak a politikai szatíra határai Németországban. A verset válasznak szánta arra, hogy az ankarai vezetés kifogásolta egy másik közszolgálati csatorna, az NDR extra3 című szatirikus műsorának török elnököt gúnyoló dalát. Még az ankarai német nagykövetet is berendelték.

Advertisement

Erdogan tévécsatornája saját pitbullját küldte a ZDF megregulázására

Mevlüt Yüksel, a török riporter hiába akart bejutni a ZDF mainzi épületébe, a portás nem adott neki erre engedélyt. A videón nem látszik, hogy a biztonsági személyzet különösen akadályozná őt a bejutásban és forgatásban, holott a riporter váltig állítja, hogy a ZDF vezetőségét nagyon zavarja, hogy ők ott forgatnak.

Advertisement

Yüksel ezt követően felfedez két, a parkolóban beszélgető embert, akiket a ZDF fejeseinek nevez, és testtartásukból, valamint gesztikulációjukból vezeti le a német sajtószabadság állapotát: „A zsebébe dugja a kezét, micsoda gorombaság!”

A török riporter – aki egyébként a Takvim című török napilap hírigazgatója (török Gajdics)– azzal folytatja, hogy a kezeivel gesztikuláló férfi reszket a haragtól a török tévé jelenléte miatt, azért mozgatja így a kezeit: „Itt tart ma a német sajtószabadság!”(Érdemes megnézni, a két német csóka nagyon király arc egyébként :DD)

Advertisement

Mi lesz így a U2-rajongó fideszesekkel?

Bono az észak-atlanti védelmi érdekek szószólójaként funkcionált, legalább is egy szenátusi meghallgatás erejéig. A pikantériája a dolognak az, hogy hazánkat nem elsősorban mint partnert, vagy szövetségest, hanem sokkal inkább mint megoldásra váró, kiapadhatatlan problémák forrását emlegette. hasonlóan tett Lengyelországgal is.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#15

Bono szerint a Közel-Keletről és Kelet-Afrikából menekülő tömegek már az európai egységet fenyegetik. A kontinens az 1940-es évek óta nem látott a mostanihoz hasonló méretű egzisztenciális veszélyt, aminek része a Lengyel- és Magyarországon tapasztalható „hipernacionalizmus” is. Mindez a britek esetleges kilépésének lehetőségével együtt már minden korábban elképzeltnél nagyobb válságot vetít előre, ami miatt „itt az ideje, hogy Amerika is ideges legyen”.

Advertisement

Ferenc pápa kiutasított migránsokat vitt magával a Vatikánba

Tizenkettőt.

Számlálj tizenkettőt. Se többet, se kevesebbet. Tizenkettő legyen, ameddig számolsz, s ameddig számolsz, az tizenkettőig legyen. Tizenháromig ne számolj hát ezért, sem pediglen tizenegyig – hacsak nem folytatod a te számolásodat tizenkettőig. A tizennégyest szádra ne vedd. Midőn a tizenketteshez érsz, mely sorrendben a tizenkettedik leszen, irgalmat gyakorolhatsz az Úr színe előtt!

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#15

Modern időket élünk. A Vatikán kommunikációja napról napra válik tudatosabbá, átgondoltabbá, és bármily meglepő, egyre keresztényebbé. Nincs is ezzel gond, dőljünk hátra és élvezzük, hogy egy tökös, dél-amerikai jezsuita lett a nyugati világ egyik legvállalhatóbb tekintélye.

Advertisement

A konkrét hír kapcsán azonban van valami, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül: ez pedig a Vatikánba befogadott menekültek száma. Tizenkettő. Apostoli szám. Az Ószövetségtől az Újszövetségen át a keresztény misztikáig, rendre visszatérő, szent szimbólum. Micsoda üzenet, tele jelentéssel, jelentésenként pedig számtalan lehántható réteggel. Csak hát a tizenkettő az nem tizenhárom, és ha nem tizenhárom, akkor a tizenhármastól a tizennégyesen át, egészen a hétezer-hétszáz-nyolcvankilencesig, mindenki lecsóba vágatik Leszbosz szigetén! Törökbe ráadásul, sok-sok padlizsánnal. Bármilyen random szám felett átsiklottam volna, erősítgetve magamban, hogy legalább ennyit is, ez is több mint a semmi, a magyar menekültpolitika abszolút nullájáról már nem is beszélve. Azzal azonban, hogy a Vatikán humanitárius kampányának részét képező, misztikus utalás számszerűségében dönt sorsokról, mégiscsak sikerül egy finom kis ellentmondást csempészni, a kétségkívül dicséretes, és támogatandó kampányba. Ami mégis vigasztal, az pont ugyanez: ez az üzenet, annak az álszent, álkeresztény, politikai befolyással, döntési pozíciókkal rendelkező rétegnek szól, amely a képmutatását visszatükröző döntéseiben, illetve ezen döntéseinek megindoklásában szintén előszeretettel nyúl a keresztény szimbólumrendszerhez.

Advertisement

Clintonné és Sanders vitája nem volt szenvedélyektől mentes

A vita olyan heves volt, hogy sokszor a műsorvezetőknek kellett csitítgatniuk a jelölteket. Hillary Clinton sokszor Sanders szavába is vágott, és néha már-már kiabált (ne gondoljuk, hogy ez nem volt tudatos, kérdés, hogy az agresszív fellépésre alapozott stratégia mennyire válik be). A CNN összefoglaló videója elég jól bemutatja a hangulatot:

Advertisement

Egyre nagyobb veszélyben a következő észak-koreai napra szállás

A rakétát a keleti partvidékről lőtték volna ki a Japán-tengerbe pénteken, Kim Ir Szen néhai államalapító születésnapján. 2012-ben ugyanezen a napon a jubileum alkalmával nagy hatótávolságú rakétával hajtottak végre kísérletet, amely ugyancsak sikertelen volt. Hírügynökségi jelentésekben nincs részletesebb információ arról, hogy a rakéta egyáltalán a levegőbe emelkedett-e, vagy eleve az indítás fulladt kudarcba.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#15

Nem lennék a hazaárulók helyében!

Advertisement

Kultúra/egyéb

Kórházba került Kulka János. Súlyos az állapota

Kulka Jánost kedden este szállították a mentők kórházba, azóta kiderült, hogy stroke-ja volt, ami miatt egy vérrögöt kellett eltávolítani az agyából. :(

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#15

János gyógyulj néven Facebook-csoport is alakult, ahol a művész teljes gyógyulásáért szurkolnak.

Advertisement

Oravecz Imre kapta az Aegon-művészeti díjat

“Mi lesz, ha nincs otthon? Akkor rögtönzünk!” - Oravecz Imre kapta idén az Aegon Művészeti Díjat, és a szerda délutáni sajtótájékoztatón már levetítették azt a kisfilmet, amelyet az Aegon munkatársai forgattak néhány napja az író-költő falujában, Szajlán. A videó azóta már nyilvánosan is elérhető, és érdemes megnézni, mert az egyik legviccesebb az összes közül. A lényege, hogy Winkler Nóráék nem találják otthon Oraveczet, és a falubeliek, egészen pontosan az otthonkás Marika néni, a szomszéd Laci bácsi, majd miután Laci bácsi elment lucernáért, a szomszéd felesége segítségével próbálják előkeríteni a költőt.

Advertisement

Új zsinagóga Budapesten

Még tart az Élet menete, miközben ezt a jó hírt pötyögöm éppen. Talán mondanom sem kell, hogy a hír jelentősége messze túlmutat a magyar zsidóság jelenlegi helyzetén, és múltbéli veszteségein.

Advertisement

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség a Margit híd pesti hídfőjénél található két, úgynevezett Palatinus házból az egyik épület teljes földszinti területét fogja átalakítani zsinagógává a következő hónapokban.

Illustration for article titled Politikonc#15
Advertisement

Te jó ég...

Axl Rose énekel ezentúl az AC/DC-ben. Azon kevesek közé tartozom, akik nem tudják eldönteni, hogy ennek a hírnek a hallatán örömködni, vagy búsulni kell. Segítsetek. Az időben kezdődő AC/DC-koncerteknek szinte biztos hogy lőttek!

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#15
Advertisement

A nyugalom megzavarására alkalmas kategória győztese: Oscar

Az emberi szövetből és elektródákból összeeszkábált, modulokra szedhető izé. Új webes sci-fi-sorozat beharangozóján öklendezik a világ.

Advertisement

Sorsolás! Előző Politikoncunk bombarepesz-nyereményjátékának eredményhirdetése

Csak kommentelned kellett előző heti összefoglalónkba, hogy egy igazi, budai, falból kioperált bombarepesz tulajdonosa légy. A Sorsolásban közreműködött kutyánk, F. M., aki lány.

Advertisement

Íme a nyeremény:

Illustration for article titled Politikonc#15
Advertisement

(Hmmm... Milyen jó a kamerám, még nem is próbáltam!)

A nyertes pedig: Hetes néven kommentelő olvasónk. Szívből gratulálunk, használd egészséggel!

Advertisement

Deftones

Pár héttel ezelőtt Gore címmel, új albumot adott ki a sacramento-i Deftones. A lassú sodrású Prayers/Triangles dal, és a True Detective-főcímet idéző klip van olyan jó így együtt, hogy mindennemű ellenkezésetek dacára rátok kényszerítsem!

Gyönyörű szép, napsütéses, vidám hetet mindenkinek!

Témaszolgáltatók: Steinmann Amy; Andy Landy; Bagaméri; Chuck Finley; Őrjöngő Szurikáta; Klinki.

Advertisement

/Fotók: Huszti István - Index;/

Share This Story

Get our newsletter