Politikonc#17

Bevezető helyett:

Rajcsányi Gellért (Mandiner) kiváló írásban elemzi a Felcsút-szindrómát, az Orbán-rendszer természetét leginkább leíró jelenségek egyikét. Kár lenne holmi elemezgetésekkel megbontani a szövegegységet:

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#17

„Vigyázz, el ne császárosodj!” − jutott eszembe Marcus Aurelius római császár kétezer éves figyelmeztetése a mindenkori hatalmasoknak két éve, amikor felavatták a felcsúti, makovecziánus csodastadiont, természetesen Orbán Viktor, annak családja, no meg Mága Zoltán hegedűmaestro, ejtőernyősök, katonazenekarok, és az elnöksége utáni Schmitt Pál jelenlétében. Hogy Orbán Viktor elcsászárosodása hol tart most, két évvel később, ítélje meg mindenki maga; az viszont látszik: tömegek rötyögnek teli szájjal azon, hogy a felcsúti Puskás Akadémia FC kiesett az NB I-ből. Mi is ment itt félre?

Advertisement

A válasz nagyon egyszerű: a mérték elvesztése, az aránytévesztés a probléma.

Annak idején, amikor a miniszterelnök (majd ellenzéki politikus) Orbán Viktor újra felfedezte a szülőfaluját, nagyon is szimpatikus, lokálpatrióta tevékenységnek tűnt az, hogy a közismert focirajongó politikus kisebb futballakadémiát hoz létre ifjú tehetségek nevelésére az egykori lakóhelyén, egy poros, útmenti faluban.

Advertisement

De a dolgok nem mentek innentől a maguk logikusan elvárható menetében. Úgy alakult, hogy a fociakadémiából nagyra törekvő focicsapat lett, amihez aztán pénz, paripa, fegyver − és új név − rendelődött. A legendás Puskás neve, aminek a keletkezéstörténetét −miszerint Puskás felesége még Puskás életében Orbán Viktor kérésére hozzájárult a névhasználathoz − ugyan ismerjük; de ettől még máig megmagyarázhatatlan, miért is kellene egy futballtörténelem nélküli, Puskás pályafutásához, munkásságához semmilyen szálon nem kapcsolódó falu fociakadémiájának használnia a legnagyobb magyar futball-legenda nevét. Leszámítva persze Orbán Viktor személyes vágyait...”

“Ha már van pénz, akkor azt el is kell költeni valamire: például egy csodálatos stadionra, ami 3500 férőhellyel rendelkezik egy 1600 lelket számláló faluban. A stadion nyomasztóan tornyosul a falu fölé − a már emlegetett aránytévesztés és mértékvesztés kirívó fizikai példájaként. Nem volt elég egy szükséges, arányos méretű, praktikus kis stadion felépítése, ahogy a funkcionalitás sem volt elég: Makovecz Imre stílusában kellett felépítményt hozzá építeni − nem mintha a makovecziánus, jellemzően templomokhoz használt spirituális szimbolikának bármi köze lenne korunk pénzesőben fürdő gladiátorjátékához, a focihoz. De a makoveczes, az olyan jobbos és nemzeti, legyen inkább ilyen a stadion − szólhatott Orbán Viktor személyes vágya.”

Advertisement

A teljes szöveg itt:

Advertisement

Belföld

Ehhehehe, hehehe, hehe, hehe, hehehe!

Egy különös természeti katasztrófa kellene ahhoz, hogy a kormányfő megváljon Matolcsytól - közölte nevetve a miniszterelnök. A tenger éppenséggel föltámadhatna, de az nekünk nincsen má’ rég, hehehe.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#17
Advertisement

OEP, rákosok, megtakarítás

Illustration for article titled Politikonc#17
Advertisement

A legsúlyosabb stádiumú rákkal küzdők méltányos segítség helyett megaláztatást, halálos ítélettel felérő cinikus időhúzást kapnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól - írja az Index.

A pénzhiányos magyar egészségbiztosítás nem tud, nem hajlandó finanszírozni számos új, a nemzetközi piacon már bevált, innovatív gyógyszert. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nem finanszírozza például azokat a készítményeket, amelyek drágák ugyan, de – különösképpen az előrehaladott állapotú emlőrákos – rákbetegek számára is képesek viszonylag elviselhető mindennapokat biztosítani, és eddig soha nem látott módon növelni várható élettartamukat.

Advertisement

Egyes szereknél átlagosan plusz 16 hónap a túlélési előny, amely összességében akár több mint fél évtizeddel is meghosszabbíthatja a beteg életét.

Miközben Magyarországon ismerik és az orvosok használnák is ezeket a nemzetközi piacon már jól bevált gyógyszereket, az OEP évek óta nem bővíti a támogatott szerek listáját.

Advertisement

K. I. a 62 éves áttétes mellrákkal küzdő édesanyja számára adott be támogatási kérelmet. Az asszony betegségét több mint egy évtizede regisztrálták, sikeresen megműtötték, és azóta sikerült folyamatos kezelés mellett nagyjából zavartalan életminőséget biztosítani neki. Egészen tavalyig, amikor áttéteket fedeztek fel nála, ezért költséghatékonyságra hivatkozva megvonták tőle az addigi ellátást.

Orvosa ekkor azt tanácsolta, hogy kérjenek méltányosságot egy engedélyezett, de nem támogatott új gyógyszerre: „Az OEP épületében meg sem találtam, hol kell leadni a papírokat. Összevissza küldözgettek, végül egy nő megsajnált, és megmondta, hova kell mennem.

Advertisement

Az irodára nem az volt kiírva, hogy itt kell leadni a méltányossági kérelmeket, hanem az, hogy nincs ügyfélfogadás.

A teljes írás:

Advertisement

A cinizmus művészetté lett Magyarországon!

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Kovács Zoltán kormánykommunikációs izé, Kálmán Olgánál lezavart produkciója. A poént nem lövöm le.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#17
Advertisement

Aki a teljes videóra kíváncsi, itt megnézheti:

Advertisement

A DK azért ennyi idő után csak összehozta...

...minden idők egyik legidiótább magyar sajtófotóját! Köszönet érte! Persze kellett ehhez az Origo kiváló fotósa is.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#17

Ennyire nyugodt, eltökélt, sínen fekvő embereket én még életemben nem láttam. Kitartás gyerekek, egyszer majd csak felszedik a sínpályát a tervük meghiúsítása miatt csalódott, lógó orrú orbánisták.

Advertisement

Gyurcsány marad tisztességes és szegény

Nem is kívánhatnánk neki jobbat! A DK majálisán elmondott beszédében Gyurcsány Május 1-én közzétett nyilatkozatában elmondta: azért fújta le a majálist, mert háromszorosára nőtt a területbér, márpedig a pártnak nincs pénze. Inkább marad szegény, mint hogy más pénzéből urizáljon.

Advertisement

Aztakurva!

Advertisement

“Ha szegény a pereputty, akkor azt tisztességgel kell vállalni.”

Ide kattintsatok, miután kitöröltétek a könnyet a szemetekből:

Advertisement

Öröm látni ahogy napról-napra, lépésről-lépésre, újra magára talál egy meghurcolt ember!

Illustration for article titled Politikonc#17
Advertisement

Megszeppenésnek már nyoma sincs, ahogy egyelőre annak a közel másfél milliárdnak sem, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma illedelmesen visszakért az Országos Roma Önkormányzattól. Farkas megrázta magát, és ott folytatná, ahol abbahagyta:

“Semmilyen döntés nálam nélkül nem történhet meg, bármilyen döntést, bármilyen előterjesztést a Lungo Drommal le tudunk és le is fogunk állítani...”

Advertisement

Farkas legnagyobb példaképétől is át-átcsúsznak szavak, mondatok az új hajnalát élő magyar romapolitikába:

“Senki nem tud ugrabugrálni, semmit nem engedünk meg.”

A magyar cigányság sorsa újra a legjobb kezekbe kerülhet.

Advertisement

Medgyessy cégének tanácsai sokat értek az Alstomnak

597 ezer eurót ért az Alstomnak valami, amit Medgyessy cége tudott csak megadni. Egy Angliában folyamatban lévő, az Alstom korrupciós ügyeit vizsgáló nyomozás kapcsán került látótérbe a kilenc éves ügy.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#17

Persze manapság már szemközt röhögnék őket ezért az összegért, akkoriban azonban ennyi még bőven elég volt a sikerekhez, szerte Európában. Változnak az idők.

Advertisement

Mikola ritkán magyarázkodik, mert általában nincs miért

Illustration for article titled Politikonc#17
Advertisement

Az Index információi szerint Mikola István és korábbi felesége az egyik európai offshore paradicsomban a családi pénzek kezelésére hozott létre egy alapítványt. A liechtensteini Vaduzban alapított cég azonban a kormányzati politikus egyetlen bevallásában sem szerepelt, holott a család közös ingatlanjairól akkurátusan beszámolt.

Öregszünk....

Advertisement

Politikai gerontológia Gazda Alberttől

Illustration for article titled Politikonc#17
Advertisement

“...mi is lesz/lehet ezekkel a jó öreg szocikkal. Mire lesznek ők elegendők? Nézek ide, nézek oda – kiket látok? Szanyi Tibort. Szekeres Imrét. Lendvai Ildikót. Hiller Istvánt. Tóbiás Józsefet. Felbukkant ez a Molnár Gyula is, aki nagy-nagy reménység volt egykor, zsenge pártalelnök korában, majd lett polgármester és gyanúsított is – felmentették! –, most meg a legesélyesebb elnökaspiránsként emlegetik. Épp csak a negyedik jelöltet nem látom szinte sehol: Harangozó Tamást. Biztos azért tűnik fel kevésbé, mert ő fiatal. Még nem kopott el eléggé.”

“Van egy elméletem arról, hogy miért nyekkent akkorát a baloldal Magyarországon. Megírtam már párszor különböző szemszögekből, de ide is passzol. Hogy nem csupán Gyurcsány Ferenc ostobaságai miatt, hanem azért is, mert miközben vezető figuráinak hála a Fidesz a saját utánpótlását is jelentette jó darabig, aközben vonzó is volt a fiatalok körében. Ez később elmúlt, ám ez itt mellékes. A szocik ellenben egyrészt öregek voltak már a rendszerváltás után is, másrészt baromira nem mágneseztek be maguk közé tehetséges ifjakat. Ennek lett meg a böjtje, és a böjt ma is tart.”

Advertisement

A teljes cikk a G-középen, itt kattinthatsz rá:

Advertisement

És ő nem a Gyurcsány, hanem a Sólyom Laci bácsi!!!

Illustration for article titled Politikonc#17
Advertisement

Meglehetősen kemény és kritikus mondatok hangzottak el a konzervatív értelmiségieket tömörítő Eötvös József Csoport A közoktatás helyzete címmel tartott beszélgetésén. A sötét jövőkép alapján értelmes, jól kivitelezett reformok nélkül végérvényesen szétszakad a társadalom, és mindannyian elindulunk a lejtőn.

Advertisement

Ő pedig nem a Magyar Bálint, hanem a Pokorni Zoltán!!!

Illustration for article titled Politikonc#17
Advertisement

A 21. századi iskolának már nem a tőke és a munkaerő – egyébként marxi terminológián alapuló – szempontjait kellene figyelembe vennie. A társadalom és a gazdaság kulcskifejezése mára ugyanis a tudás lett, így az iskolának is a tudásalapú társadalomra kellene felkészíteni a gyerekeket - mondta a volt fideszes közoktatási miniszter.

Advertisement

Orbán Gáspárt saját jó szívétől mentette meg a TEK, amikor hazahozta Ugandából

Frissítve!!!: kiderült hogy kamu az egész, az Index egy helyreigazítást is leközölt a cikkel kapcsolatban. Tehát ezt a hírt kezeljétek fikciós munkásságom részeként!!!!!!!! :DDD

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#17

Többeknek nem tetszett, hogy egy ilyen veszélyes helyen mindenféle védelem nélkül van a miniszterelnök fia. Lépni kellett. A TEK nem cáfol, a miniszterelnökség sajtóosztálya nem tud semmiről.

Advertisement

Orbán Gáspár nemrég a Golgota Rádiónak nyilatkozott is az Afrikában töltött időszakról, és azt állította, hogy

ott találkozott Jézus Krisztussal úgy, ahogy azóta ismeri őt.

Így már érthető, hogy miért kellett sürgősen kimenteni Ugandából a megzavarodott fiút!

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#17
Advertisement

Szellemlazító Walterrel

Illustration for article titled Politikonc#17
Advertisement

Külföld

Orosz gépek újra amerikai hadihajót köszöntöttek a Balti-tengeren, a világbéke, és a népek közötti barátság jegyében

Az orosz pilóta orsómanőverrel tisztelgett a két nép nagy múltú,megbonthatatlan barátsága előtt.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#17

Az amerikaiak sajnos megint képtelenek voltak helyesen értelmezni a baráti gesztust. Mintha egy másik galaxisból érkeztek volna, hihetetlen. Bill Urban, a Pentagon szóvivője hangsúlyozta,

Advertisement

“egyetlen pilóta nem biztonságos és nem professzionális magatartása is országok közötti feszültség szükségtelen fokozásához vezethet. Az elmúlt évben több incidens is előfordult, amikor orosz katonai repülőgépek komoly biztonsági aggodalmakat keltve más, levegőben vagy tengeren közlekedő járművek közvetlen közelébe repültek, és nagyon aggasztónak tartjuk az efféle viselkedést.”

Advertisement

Oroszország szimpátiával figyeli Svédország biztonságpolitikai igyekezeteit, de

azt látni kell, hogy amennyiben katonai csapatokat és eszközöket telepítenek Oroszország határaira, akkor nekünk is meg kell tennünk minden katonai és technológiai válaszlépést. Ebben semmi személyes nincs, ez egy ilyen ügy - Mondta svédek esetleges NATO-tagsága kapcsán Szergej Lavrov, orosz békeharcos, mellesleg külügyminiszter.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#17
Advertisement

Don Aldo

Miközben a republikánusok vezető elnökjelölt-aspiránsa, Donald Trump kampányában egyértelműen a törvényesség és a rend betartása mellett tette le a garast, egy tényfeltáró cikk szerint ez korábban nem mindig volt így. Egy 1981-es FBI-jelentés szerint Trump jelentett nekik, ám több jel is arra mutatott, hogy a vállalatbirodalmát akkor még építgető mágnásnak voltak kapcsolatai az alvilággal.

Advertisement

Minden jel arra mutat, hogy Donald Trump informálta az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), ám több jel is arra utal, hogy az ingatlanmágnás a most hangoztatott törvény és rendpártiságával ellentétben az 1980-as években nem ódzkodott a „zűrös” üzleti kapcsolatoktól. Erről írt tényfeltáró riportjában Tom Robbins Pulitzer-díjas újságíró. A Vice közéleti hírportálon és az amerikai bűnügyi-igazságügyi témákat feldolgozó Marshall Project keretében készült anyagban a szerző górcső alá veszi Trump akkori ügyeit, és a kibontakozó szálakból olybá tűnik, a republikánusok jelenlegi vezető elnökjelölt-aspiránsa közvetve, vagy akár közvetlenül is maffia-családokkal állt kapcsolatban.

Illustration for article titled Politikonc#17
Advertisement

Újra magyar polgármestere lehet Marosvásárhelynek, aki ráadásul a Hit Gyülekezetének tagja

Marosvásárhely független magyar polgármesterjelöltje, Soós Zoltán öt román jelölttel küzd a június 5-i helyhatósági választásokon. A legkeményebb ellenfélnek a jelenlegi, negyedik mandátumát töltő polgármester, Dorin Florea ígérkezik. Soós Zoltán a Hit Gyülekezete tagja.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#17
Advertisement

Bruckner Szigfridék és az ígéret földje

Harminchárom perui és kolumbiai cirkuszi oroszlánt szállítottak repülőgéppel Dél-Amerikából a dél-afrikai Johannesburgba, hogy a cudar körülmények közül kimentett állatok méltó módon, természetes környezetükben élhessék le hátralévő életüket.

Advertisement
Illustration for article titled Politikonc#17

Johannesburgból közúton viszik tovább az oroszlánokat a Limpopo tartományban található, hatalmas természetes kifutókkal rendelkező Emoya rezervátumba. ::::’))))))))

Advertisement

Kultúra/egyéb

Elhunyt Szipál Márton fotóművész

Illustration for article titled Politikonc#17
Advertisement

A fotóművészt április 26-án délután érte a halál otthonában. A külföldön Martin Szipálként, művésznevén Martin S. Martinként ismert fotóművész 1924-ben született Szolnokon. Gyermek- és fiatalkorát Debrecenben töltötte, majd Budapesten telepedett le. Édesapja Szipál Márton Károly udvari fényképészmester volt.

http://vs.hu/mind/osszes/me…

Még Bud Spencer is gratulált

—-

Illustration for article titled Politikonc#17
Advertisement

A Saul fia rendezője, Nemes Jeles László az Origónak adta az első interjúját az Oscar-díj elnyerése óta. Mesélt nekünk nagy hollywoodi partikról, arról, milyen volt Scorsesét az otthonában meglátogatni, mint mondott neki Spielberg a filmről, hogy mire figyelt nagyon a díjkiosztón, és hova jegyzetelte a köszönőbeszédét. Azt is elmondta, miért volt fontos számára, hogy átvegye a Kossuth-díjat, és miben változtatta meg a személyiségét az Oscar.

Illustration for article titled Politikonc#17
Advertisement

Az interjú alatt az írott anyag alapjául szolgáló podcast is meghallgatható.

Advertisement

Kapcsolódó hír: Nemes Jeles is zsűritag lesz Cannes-ban

Nemes Jeles olyan filmlegendák mellett szólhat bele, hogy a 2016-os felhozatalból kik kapnak majd díjat a május 22-i zárógálán, mint Donald Sutherland és a Mad Max-filmek rendezője, George Miller (ő a zsűrielnök idén), de vitatkozhat majd többek között Kirsten Dunsttal, az Esőember-ben Tom Cruise barátnőjét alakító Valeria Golinóval, a híres énekesnővel és Johnny Depp gyermekeinek anyjával, Vanessa Paradis-vel.

Advertisement

Kevesebb mint harmadára nyírta vissza a főváros a Fesztivál zenekar támogatását

260 helyett 60 millió forintra. Ennek apropóján Fischer Iván videóban üzent a zenekar budapesti, illetve hazai rajongóinak:

Fischer hosszasan sorolja, hogy ezen döntés következményeként milyen előadások, és projektek maradnak el. Május 7-én egy nagy flash mob-bal tiltakoznak a döntés ellen “Budapest egyik terén”.

A döntés körülményeiről az Origo is írt:

Advertisement

És környezetből átvetted az Oravecz-idézeteket kisfiam?

Illustration for article titled Politikonc#17
Advertisement

Az általános iskolák harmadik osztálya részére, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet “kísérleti kiadásában” megjelent környezetismeret tankönyvben az alábbi Oravecz idézetre bukkanunk:

A szépség nem az arcodon van. A mosolyodban. A szívedben.

A téma, melynek kapcsán Oravecz idézet kerülhetett a tankönyvbe, nem az idiotizmus evolúciós hátrányairól, hanem külső tulajdonságainkról, és a szépség fogalmáról szól.

Advertisement

Lovasi Semmi konferenciája éles kritikát kapott az Origótól

Illustration for article titled Politikonc#17
Advertisement

Nem véletlen, hogy az Oravecz-hír alá tettem be.

“A Semmi konferencia se nem koncert, se nem színház, inkább ott toporog a kettő közötti senki földjén. A szegényes díszletek, jelmezek és a kissé összecsapottnak tűnő háttérvetítések ugyanis egyáltalán nem teremtik meg a színpadi illúziót, viszont sikeresen kilúgozzák egy rockkoncert spontaneitását.”

Advertisement

vagy

“Az is nagyon látszik, hogy a prózai szövegeket vállaló szereplők között Péterfy Bori az egyetlen színész, csakis az ő monológjai szólalnak meg hitelesen a színpadon. Ez csak jobban kidomborítja a többiek fals tónusait: Lovasi szavai hamisan csengenek a 11 éves kisfiú pozíciójából, akárcsak a színtelen beszédhangú Lecsóé, akinek a paróka és a koszos kabát ellenére sem hisszük el, hogy bölcs hajléktalan.”

Advertisement

És minderre a korona:

A régi és új Kiscsillag-dalok önmagukban még működhetnének, ám a brazil szappanoperák visszafogottságát egy Coelho-regény mélységével vegyítő drámai keret szép lassan megfojtja őket,anélkül, hogy bármi érdemlegeset hozzáadna a jelentéstartományukhoz.

Advertisement

Jankovics Márton kritikáját itt olvashatod végig:

Advertisement

Országunk első számú bringás/drónos portálja baszik megdögleni, sugallta egy vele készült interjúban Uj Péter

Illustration for article titled Politikonc#17
Advertisement

Uj a Kreatív Online-nak adott interjújában beszélt a 444 nehéz indulásáról, az uralkodó szembe szélről, a piac kiszámíthatatlan sajátosságairól, és hogy önmagában miért nem elég ma már kurva jónak lenni az online sajtópiacon. Szó esik a 444 külföldi résztulajdonosáról, és arról, hogy Uj miért nem szerette volna 100% magyar tulajdonban látni a Magyar Jeti Zrt-t. Érdekes beszélgetés.

Advertisement

Ennyire voltunk képesek ezen a héten, mi, magyarok. Nem baj, majd legközelebb!

Búcsúzóul egy olyan zenekar klipjét biggyeszteném ide, akikből már rég kiszerettem. Ugyanakkor nem hagyhattam figyelmen kívül, hogy mi van akkor, ha közületek sokan viszont még nem! A Tankcsapda új, Alföldi gyerek c. klipjében van belvíz, motorozás, szponzorcipő, drón, gémeskút, dögös luvnya, pár deci rövid, Kovács busz kft, valami DVSC-s lányok, és síksági naplemente. Jó szórakozást!

Témaszolgáltatók: Steinmann Amy; Andy Landy; Bagaméri; ChuckFinley; Őrjöngő Szurikáta; Caliban; Klinki.

Advertisement

/fotó: Pozsonyi Janka - Origo; Válasz.hu; Cink.hu; BBC.com;/

Share This Story

Get our newsletter