B√°r Klinkerhoffen koll√©ga letette a lantot a m√ļlt h√©ten, szeretn√©m, ha a sorozat nem √°llna meg, m√©g ha azt a minŇĎs√©get nem is tudom √≠g√©rni. Sajnos √©n m√°r annyira ki√°br√°ndultam a hazai k√∂z√©letbŇĎl b√°rmilyen oldalr√≥l n√©zve, hogy neh√©z v√©lem√©nyt form√°lnom, ann√°l is ink√°bb, mert nem nagyon k√∂vetem ŇĎket.

De amennyire l√°tom ez a fajta ki√°br√°ndults√°g nem csak itthon jellemzŇĎ. A 444 remek cikk√©ben az USA neokonzervat√≠v t√°rsadalm√°t pr√≥b√°lta bemutatni nek√ľnk, tess√©k elolvasni, ha kihagyt√°tok volna!

De ha m√°r a neokonzervat√≠vokn√°l tartunk, nem mehet√ľnk el az itthoni legnagyobb szr√°juk mellett sem, nevezetesen a jegybankeln√∂k√ľnk mellett, akit a minisztereln√∂knek kellett megv√©denie az ellene indult lej√°rat√≥kamp√°nyok miatt. Tudj√°tok, most der√ľlt ki mire k√∂lti a jegybank a p√©nz√ľnket az alap√≠tv√°nyain kereszt√ľl...

Advertisement

A HVG kicsit szŇĪkszavubban √≠gy foglalta √∂ssze az esem√©nyt:

Advertisement

Tudj√°tok mi jutott eszembe errŇĎl az √©rver√©srŇĎl? H√°t persze, m√°r megint a Csubakka-v√©delem, ami m√°r oly sokszor elŇĎj√∂tt, amikor a korm√°nyt sz√°monk√©rik!

Advertisement

El√©g sokszor √≠runk mi is az oktat√°sr√≥l. Volt amikor a korm√°ny oktat√°spolitik√°j√°t b√≠r√°ltuk, volt amikor egy t√°gabb spektrumon vett√ľk v√©gig a l√°zad√°s ‚Äúdivat√°t‚ÄĚ. De tervez√ľnk a j√∂vŇĎben is √≠r√°sokat a t√©m√°ban. Most egy √©rdekes cikket szeretn√©k a figyelmetekbe aj√°nlani. P√°r hete a Gyermekek H√°za iskola √©vfordul√≥ja kapcs√°n ismerkedhett√ľnk meg egy alternat√≠v oktat√°si m√≥dszerrel, ezen a h√©ten pedig egy m√°sik iskol√°r√≥l √©s m√≥dszerrŇĎl, a T√°g Vil√°g Programr√≥l √≠rtak r√©szletesen a HVG has√°bjain.

Advertisement

√Čs ha m√°r az oktat√°sn√°l tartunk. Eddig a partvonalr√≥l figyelhett√©k az alternat√≠v tantervŇĪ oktat√°si int√©zm√©nyek az oktat√°si rendszer√ľnk √°talak√≠t√°s√°t, most √ļgy l√°tszik az ŇĎ v√©dŇĎszentj√ľk is beh√ļnyta a szem√©t, mert sorra ker√ľltek ŇĎk is. Tiltakoznak is ellene rendesen!

Advertisement

Van egy j√≥ h√≠rem azoknak, akik hi√°nyolj√°k a j√≥ magyar filmeket. Megnyugodhatnak, √©s h√°tradŇĎlhetnek, a szakemberek m√°r k√©zbevett√©k az √ľgyet! J√∂n a T√©kasztorik film!

Advertisement

Ha csak egy linkre kattintassz a cikkben l√©vŇĎ h√≠rek k√∂z√ľl, akkor ez legyen az! N√°dasdy √Ād√°mmal k√©sz√≠tett egy remek interj√ļt a kult√ļrpart, annak kapcs√°n, hogy nemr√©g megjelent az Isteni sz√≠nj√°t√©k √ļjraford√≠t√°sa.

Advertisement

Nagyon szép gondolatok vannak benne, közte egy ilyen:

Arr√≥l sz√≥l, hogyan kell j√≥l meghalni, √©s tekintve, hogy ez mindny√°junkkal meg fog t√∂rt√©nni, ez igaz√°n √©rdekes. Dante is le√≠rja, hogy megk√©rdezik tŇĎle a t√ļlvil√°gon, mi√©rt j√∂tt√©l ide, ha m√©g √©lsz, amire azt v√°laszolja, hogy mert szeretn√©k majd j√≥l meghalni √©s nem mindegy, hogy az milyen l√©lekkel t√∂rt√©nik. EbbŇĎl a szempontb√≥l nagyon tanuls√°gos a mŇĪ.

Advertisement

√Čs ha m√°r a kult√ļr√°n√°l vagyunk, fontos megeml√©kezni a Librarius oldal√°n megjelent Houellebecq k√∂nyv aj√°nl√≥j√°r√≥l is. Ha m√©g nem tett√©tek volna, akkor ismerj√©tek meg a modern kor egyik legborul√°t√≥bb √≠r√≥j√°nak gondolatait.

Advertisement

Az √°lland√≥ vend√©g√ľnk, walter is meg√©rkezett.

Advertisement

√Čs ha v√©letlen√ľl elf√°radt√°l volna eddigre (b√°r ez most r√∂videbb volt a megszokottakhoz k√©pest), akkor itt egy kis friss√≠tŇĎ a v√©g√©re:

Témaszolgáltatók: Klinkerhoffen, Steinmann Amy, Andy Landy