Bár Klinkerhoffen kolléga letette a lantot a múlt héten, szeretném, ha a sorozat nem állna meg, még ha azt a minőséget nem is tudom ígérni. Sajnos én már annyira kiábrándultam a hazai közéletből bármilyen oldalról nézve, hogy nehéz véleményt formálnom, annál is inkább, mert nem nagyon követem őket.

De amennyire látom ez a fajta kiábrándultság nem csak itthon jellemző. A 444 remek cikkében az USA neokonzervatív társadalmát próbálta bemutatni nekünk, tessék elolvasni, ha kihagytátok volna!

Advertisement

De ha már a neokonzervatívoknál tartunk, nem mehetünk el az itthoni legnagyobb szrájuk mellett sem, nevezetesen a jegybankelnökünk mellett, akit a miniszterelnöknek kellett megvédenie az ellene indult lejáratókampányok miatt. Tudjátok, most derült ki mire költi a jegybank a pénzünket az alapítványain keresztül...

A HVG kicsit szűkszavubban így foglalta össze az eseményt:

Advertisement

Tudjátok mi jutott eszembe erről az érverésről? Hát persze, már megint a Csubakka-védelem, ami már oly sokszor előjött, amikor a kormányt számonkérik!

Advertisement

Elég sokszor írunk mi is az oktatásról. Volt amikor a kormány oktatáspolitikáját bíráltuk, volt amikor egy tágabb spektrumon vettük végig a lázadás “divatát”. De tervezünk a jövőben is írásokat a témában. Most egy érdekes cikket szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. Pár hete a Gyermekek Háza iskola évfordulója kapcsán ismerkedhettünk meg egy alternatív oktatási módszerrel, ezen a héten pedig egy másik iskoláról és módszerről, a Tág Világ Programról írtak részletesen a HVG hasábjain.

Advertisement

És ha már az oktatásnál tartunk. Eddig a partvonalról figyelhették az alternatív tantervű oktatási intézmények az oktatási rendszerünk átalakítását, most úgy látszik az ő védőszentjük is behúnyta a szemét, mert sorra kerültek ők is. Tiltakoznak is ellene rendesen!

Advertisement

Van egy jó hírem azoknak, akik hiányolják a jó magyar filmeket. Megnyugodhatnak, és hátradőlhetnek, a szakemberek már kézbevették az ügyet! Jön a Tékasztorik film!

Advertisement

Ha csak egy linkre kattintassz a cikkben lévő hírek közül, akkor ez legyen az! Nádasdy Ádámmal készített egy remek interjút a kultúrpart, annak kapcsán, hogy nemrég megjelent az Isteni színjáték újrafordítása.

Advertisement

Nagyon szép gondolatok vannak benne, közte egy ilyen:

Arról szól, hogyan kell jól meghalni, és tekintve, hogy ez mindnyájunkkal meg fog történni, ez igazán érdekes. Dante is leírja, hogy megkérdezik tőle a túlvilágon, miért jöttél ide, ha még élsz, amire azt válaszolja, hogy mert szeretnék majd jól meghalni és nem mindegy, hogy az milyen lélekkel történik. Ebből a szempontból nagyon tanulságos a mű.

Advertisement

És ha már a kultúránál vagyunk, fontos megemlékezni a Librarius oldalán megjelent Houellebecq könyv ajánlójáról is. Ha még nem tettétek volna, akkor ismerjétek meg a modern kor egyik legborulátóbb írójának gondolatait.

Advertisement

Az állandó vendégünk, walter is megérkezett.

Illustration for article titled Politikonc#19
Advertisement

És ha véletlenül elfáradtál volna eddigre (bár ez most rövidebb volt a megszokottakhoz képest), akkor itt egy kis frissítő a végére:

Témaszolgáltatók: Klinkerhoffen, Steinmann Amy, Andy Landy

Share This Story

Get our newsletter