Politikonc - 2015#51

Illustration for article titled Politikonc - 2015#51

Ismét nézzünk vissza együtt az elmúlt hétre, próbáljuk meg áttekinteni, mi is történt! Kicsiny blogunkkal (újságunkkal???) mindjárt két fontos dolog is történt. Először is egy fontos dologban sikerült a Cink szerkesztőségét felülmúlnunk, mert liliverde után egy újabb - remélhetően állandó - női szerzővel bővült kicsiny csapatunk Steinmann Amy személyében, így elmondhatjuk, hogy ebben már jobbak vagyunk, mint a Cink volt. Másodszor Gazda Albert nálunk jelentette be, hogy ezentúl a Magyar Nemzetnél folytatja karrierjét, ahol hasonló témákban várhatjuk írásait, mint amit a Cinken már megszoktunk. De lássuk a többi eseményt!

Advertisement

Belföld

Most a Magyar Nemzet híreit szemléztem, aminek nincs köze Albert bejelentéséhez, már hétfő óta onnan gyűjtöm a fontos dolgokat.

Advertisement
 • A hét legfontosabb híre, ami szinte minden csatornát megmozgatott itthon, és külföldön. Kövér László felszólalásának témája a FIDESZ kongresszusán, és egy Kovács Ákos interjú, ami az Echo Tévén hangzott el. A rövid üzenet, hogy az asszonyoknak a fakanál mellett a helye, és jobb ha szülnek, és nem kotnyeleskednek bele a nagyok dolgába. Erről cikkek garmadáját tudnám linkelni, de szerencsére a Magyar Nemzet is szemlézte. Elég azt elolvasni, aki lemaradt volna róla.
 • Külön bekezdést érdemel, hogy Ákos ominózus kijelentése miatt felbontotta vele a szerződést a Magyar Telekom, mire a kormányunk megfenyegette a céget, majd váratlanul minden előfizetéses szerződést felbontott a céggel, és CENZÚRÁT emlegetnek a kormánypárti potentátok.
 • És amiről el akarják terelni a figyelmet 1: botrányok kíséretében folytatódik csendben a földárverés.
 • És amiről el akarják terelni a figyelmet 2: Ügyészségi bejelentés a közel egy éve kezdődött kitiltási botrány ügyében. Az egyik személy, akit belekevertek az ügybe immár hivatalosan is, Heim Péter, a Századvég egyik korábbi vezetője, a másik személyre pedig sokan Tábor Viktort tippelik, aki a CBA egyik résztulajdonosa.
 • A kormány bejelentette a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény - leánykori nevén SZOCPOL) átalakítását. Röviden, aki három gyereket vállal, az kap az államtól 10 millió forint támogatást és további 10 millió forint kamatmentes hitelt. Sok kérdés vár még tisztázásra, egyelőre nem látszik, hogy kik is lesznek azok, akik valójában igénybe vehetik. Amit eddig lehet tudni, azt megpróbálta összeszedni a nemzet, a hvg és az index is.
 • Arról is döntött a kormány, hogy támogatja az új lakások építését mégpedig jelentős ÁFA csökkentéssel. 27%-ról 5%-ra mérsékelik az adót. Persze a baloldal itt is mutyit emleget.
 • Első fokon három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Biszku Bélát. A védelem és a vád is értetlenül áll az ítélet hallatán.
 • Eladták az Origót. A vevő a VS.hu oldalt létrehozó (és Inkei Bencét birtokló) New Wave Média Kft. De ki áll a háttérben? – teszi fel a kérdést a Magyar Nemzet.
 • Életének 76. évében elhunyt Benkó Sándor.
 • A hét legkevésbé hangoztatott legfontosabb híre: A Wall Street Journal szerint Spiró György nemrég lefordított regénye, a Fogság, az idei év 10 legfontosabb könyvei között van.
 • Ha valaki izgult volna: Nem lesz Hóman szobor.

(Zsolt)

Gazdaság

Van az a nem kevés eset, amikor nem a 444-et keresem fel, ha tájékozódni és a világ dolgairól véleményt kialakítani szeretnék, de ez a két gazdasági témájú anyag szerintem megérdemli az említést.

Advertisement

Gyakran szolgáltatja móka és kacagás, netán indulatok alapját, ha akár szokványosan, akár örkényi perspektívából, de kritikusan vizslatjuk A Számokat. Ez a gondolatkör, ha messziről is, de előjött már a Koncon itt. Igazságot tegyen az olvasó, én ugyan nem fogok.

Advertisement

Magam is terveztem egy mikrohiteles írást, de nem tisztem újságírókkal versenyezni. Az én figyelmemet a New Yorker közelmúltbeli anyaga keltette fel, érdekes és olvasmányos, ha az emlékezetem nem csal, a tetejébe még nem is olyan hosszú. Az tény, hogy szórakoztatóbb lenne Széplábi kollégától egy Mire jó egy mikrohitel? című műalkotás, mint az alábbi 444-es áttekintés, de az alábbi linken azért meg lehet tudni egyet s mást arról, hogy segíthet-e a szegénység felszámolásában a mikrohitel.

Advertisement

(Chuck)

A HVG-t nem lehet lefitymálni!

A novemberben megkezdődött nyári beavatási szertartások keretében eddig negyvenhárman haltak meg szakszerűtlenül végrehajtott körülmetélés miatt a Dél-afrikai Köztársaságban - közölte David van Rooyen, a frissen kinevezett vállalatirányítási és hagyományügyi miniszter.

Advertisement

(Andy)

”Nyilván rossz napja volt”

Illustration for article titled Politikonc - 2015#51
Advertisement

...így reagáltak a csehek Kövér László szavaira, és bekérették a prágai magyar nagykövetet.

Advertisement

(Andy)

EGY KIS HAZAI FOCI.

Először is itt van egy-egy cikk az eheti “ÉS” Páratlan oldaláról:

Illustration for article titled Politikonc - 2015#51
Advertisement

És itt egy szombat reggeli hír: DZSUDZSÁK PIROSAT KAPOTT, KÖZEL A KIESÉS (ORIGO - 2015.12.19. 20:12)
A Bursaspor 1-0-ra kikapott a Konyaspor otthonában a török labdarúgó-bajnokság 16. fordulójában. A vendégcsapat magyar légiósát, Dzsudzsák Balázst a 72. percben kiállították. A győztes gólt a bosnyák Rijad Bajic szerezte a 44. percben.

(Andy)

Walter szemle

Vasárnapi Blikk a szokásos (walter) lelemények.

Illustration for article titled Politikonc - 2015#51
Advertisement

(Andy)

Share This Story

Get our newsletter