A magyar film 1930-1945 és 1945-1956 között

Az elsŇĎ magyar hangosfilm: Csak egy kisl√°ny van a vil√°gon.

Az elŇĎzm√©nyekrŇĎl

Filmim√°d√≥ laikusk√©nt igaz√°b√≥l csak belesodr√≥dtam egy √°ltalam ind√≠tott √©s √∂nmagamra r√≥tt, de hamar tereb√©lyess√© nŇĎtt v√°llalkoz√°sba. (SzabadidŇĎm j√≥ r√©sze a t√©len-tavasszal ezzel ment el.) Mindez viszont annyit adott √©s annyi mindenen val√≥ t√∂preng√©ssel, ut√°naolvas√°ssal j√°rt, hogy √ļgy √©reztem; nem szeretn√©m csak √ļgy elengedni ezeket a filmeket √©s az alkot√≥ikat. Legal√°bb a r√°m legnagyobb hat√°ssal l√©vŇĎ emberekrŇĎl, dolgokr√≥l √≠rnom kellene. Magamnak, de tal√°n m√°soknak is. Akiket √©rdekel.

Az igaz√°n kem√©ny diktat√ļr√°k idej√©n keletkezett filmek mindig is nagy kedvenceim voltak. ElsŇĎsorban a R√°kosi-rendszer idej√©n k√©sz√ľlt magyar filmek √©rdekeltek. Viszonylag sokat l√°ttam is belŇĎl√ľk, de p√°r h√≥napja azt√°n eld√∂nt√∂ttem, hogy c√©ltudatosan megn√©zem az √∂sszes - kicsit kibŇĎv√≠tve az idŇĎszakot -, m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ befejez√©s√©t k√∂vetŇĎen k√©sz√ľlt magyar filmet, eg√©szen 1956-ig. Sajnos voltak, amik nem maradtak fenn, vagy csak √©n nem tudtam megszerezni, fŇĎleg dokumentumfilmeket. (M√©sz√°ros M√°rta e korszakban k√©sz√≠tett r√∂vidfilmjei √©s dokumentumfilmjei k√∂z√ľl pl. egyet se siker√ľlt.) De amihez hozz√°jutottam, azokat megn√©ztem.

Ezzel a pakkal viszonylag hamar v√©geztem (nem t√ļl sok film k√©sz√ľlt akkoriban). √Ėr√∂m√∂mre tal√°ltam n√©h√°ny sz√°momra ismeretlen √©s elborzaszt√≥an sematikus t√∂rt√©netet, √©s l√°ttam f√°jdalmasan, de sokszor ink√°bb k√≠nosan nevets√©ges alak√≠t√°st. Ezek a filmek, √©s fŇĎleg az √°ltaluk felt√°rult korszak egyszerre volt iszony√ļan √©rdekes √©s persze elrettentŇĎ. √Čs akkor valami√©rt √ļgy gondoltam, illŇĎ lenne tov√°bb visszamenni az idŇĎben, √©s megn√©zni n√©h√°ny, 1945 elŇĎtt k√©sz√ľlt magyar filmet is. Most, amikor √≠rok, a ‚Äė45 elŇĎtti korszak √∂sszes, √°ltalam hozz√°f√©rhetŇĎ filmj√©t m√©g nem l√°ttam, csak nagyj√°b√≥l a 70%-√°t.

Bevallom, hogy eddig, ha a ‚Äė45 elŇĎtti magyar film jutott eszembe, akkor enyhe viszolyg√°s √©s √©melyg√©s szokott elfogni. Pocs√©k minŇĎs√©gŇĪ k√≥pi√°k, recsegŇĎ, sistergŇĎ hang, hal√°losan szimpla, ellenben megaszirupos t√∂rt√©netek, zen√©k, mai szemmel nevets√©gesen modoros sz√≠n√©szi j√°t√©k, Kar√°dy szipk√°ja √©s egyenmimik√°ja, J√°vor, az √∂regecske, kicsit duci amor√≥z√≥ komikus j√°r√°sa √©s darabos udvarl√°sa. √Čs m√©g Kabos, akit szerettem, √©s Latab√°r, akit meg nem igaz√°n. Ezzel egy√ľtt a Hyppolit, a lak√°j √©s A meseaut√≥ (szeg√©ny, nagyon cs√ļnya √©s fur√°n besz√©lŇĎ T√∂rzs JenŇĎ, mint szerelmes hŇĎs ellen√©re) m√©gis a t√∂bbsz√∂r is megn√©zhetŇĎ kateg√≥ria volt n√°lam. FŇĎleg az elŇĎbbi. Azt√°n ann√°l nagyobb volt a meglepet√©sem. FŇĎleg pozit√≠v √©rtelemben.

Advertisement

Sok minden hat√°s √©rt, sok sz√≠n√©sz v√°lt nagy-nagy kedvencemm√©, sok mindent √°t√©rt√©keltem. Mindazzal egy√ľtt, hogy ezek a filmek fontos t√°rsadalmi probl√©m√°kr√≥l szinte sosem sz√≥ltak, a t√°rsadalom t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©ge, azok √©lete, gondjai maximum villan√°sokra jelennek meg. A t√∂rt√©netek sablonosak, nem ritk√°n ostob√°csk√°k, a sz√≠n√©szek nagyon m√°sk√©pp j√°tszottak √©s besz√©ltek, mint manaps√°g, a d√≠szletek is ritk√°n voltak ill√ļzi√≥keltŇĎek.

De m√©gis. A helyzet az, hogy megszerettem ezeket a filmeket. Ezen fel√ľl nagyon √©rdekeltek az emberi kapcsolatok, a t√°rsadalmi hierarchia bemutat√°sa, de a k√∂sz√∂n√©si, a megsz√≥l√≠t√°si form√°k, az √∂lt√∂zk√∂d√©s, a d√≠szletekben haszn√°lt b√ļtorok, d√≠szt√°rgyak, az √©telek, a korabeli Budapest, az aut√≥k, stb. Ut√°naolvastam sok mindennek, fŇĎleg sz√≠n√©szek √©let√©nek, sors√°nak. Nagy d√≥zisban szembes√ľltem azzal, hogy milyen m√≥don v√°lt semmiv√© a magyar hangosfilm elsŇĎ gener√°ci√≥j√°nak nagy r√©sze. Ak√°r zsid√≥ sz√°rmaz√°sa miatt, ak√°r v√©lt vagy val√≥s nyilas √©rzelmei miatt, ak√°r csak az√©rt, mert a ‚Äė45 ut√°ni √ļj rendszert m√°r nem akart√°k, mert√©k kipr√≥b√°lni. Kiket vittek, kik menek√ľltek magukt√≥l, kik maradtak. Tanuls√°gos volt nagyon. Az ŇĎ sorsukban benne van az orsz√°g sorsa. Ahogyan ŇĎk nem voltak urai az √©let√ľknek, √©rt√©keiknek, sorsuknak, √ļgy m√°sok sem.

Hogy milyen témákról írok?

Az biztos, hogy:

- Kedvencc√© v√°lt filmjeimrŇĎl √©s azok aprop√≥j√°n a benne szereplŇĎkrŇĎl, √©let√ľk alakul√°s√°r√≥l.

Advertisement

- Kedvencc√© v√°lt sz√≠n√©szeimrŇĎl: pl. Hajm√°ssy Mikl√≥s, Vaszary Piri, M√°ly GerŇĎ, Bilicsi Tivadar, Pethes S√°ndor, Makl√°ry Zolt√°n. De Kabos, P√°ger, Turay, Kiss Manyi √©s Dajka Margit sem maradhat ki.

M√°ly GerŇĎ a Szerelem nem sz√©gyen c. filmben
Bilicsi Tivadar, Vaszary Piri és Rajnay Gábor a Behajtani tilos c. filmben

Advertisement

- A t√°rsadalmi √©rintkez√©s kiragadott szeletk√©irŇĎl: pl. a megsz√≥l√≠t√°sokr√≥l, k√ľl√∂n√∂sen a tekintetes, kegyelmes, m√©lt√≥s√°gos, nagys√°gos alkalmaz√°s√°r√≥l, k√∂sz√∂n√©sekrŇĎl.

- A d√≠szletekrŇĎl, a t√°rgyakr√≥l: ruh√°kr√≥l (felfedezettem a kam√°sli), berendez√©si t√°rgyakr√≥l (k√ľl√∂n√∂sen kedvenceimrŇĎl, a gy√∂ny√∂rŇĪ l√°mp√°kr√≥l).

R√≥zsahegyi K√°lm√°n, Rajnay G√°bor a Varj√ļ a torony√≥r√°n c. filmben. Rajnay gyakorta hordott kam√°slit. √Čs m√©g ez is j√≥l √°llt neki.

Advertisement

- K√ľlf√∂ldi forgat√°sokr√≥l, k√ľl√∂n√∂sen az 1939 augusztus v√©gi lengyelorsz√°gir√≥l.

- Rokoni kapcsolatokr√≥l, k√∂z√∂s filmjeikrŇĎl.

- RendezŇĎkrŇĎl √©s egy kiv√°l√≥ fot√≥mŇĪv√©szrŇĎl.

(Ez a sorozat az 1945-ig k√©sz√ľlt filmekrŇĎl sz√≥l. Egy k√ľl√∂n posztot szeretn√©k majd egyszer a R√°kosi-korszak filmjeirŇĎl is.)

Advertisement

Zárásként

A poszt elej√©n m√°r eml√≠tettem az elsŇĎ magyar hangosfilmet. A bemutat√≥ja 1930 m√°jus√°ban volt. Igaz√°b√≥l ‚Äúf√©lhangos‚ÄĚ; a narr√°ci√≥ √©s a p√°rbesz√©dek feliratosak, de a zene √©s a bet√©tdalok m√°r hallhat√≥ak. Ezeket ut√≥lag vett√©k fel. A teljes hossz 100 perc volt, de ebbŇĎl 68 perc maradt csak fenn. Ez is t√∂bb forr√°sb√≥l.

Maga a t√∂rt√©net nem sok sz√≥ra √©rdemes (annyit az√©rt el√°rulok, hogy hepiend lett a v√©ge), de n√©h√°ny k√©p belŇĎle viszont √©rdekes lehet. A k√©peket mag√°b√≥l a filmbŇĎl oll√≥ztam ki. Ez√©rt a gyatra minŇĎs√©g√©rt eln√©z√©st k√©rek.

Advertisement

Az ifj√ļ J√°vor (28 √©ves volt ekkor) f√ľrdŇĎruh√°ban, a Gell√©rtben. A bal v√°ll√°n gombol√≥s, tiszt√°ra, mint gyerekkoromban a b√ļzavir√°gk√©k tornaruh√°m. A korabeli sminkesek nem sp√≥roltak a szem √©s szem√∂ld√∂k fest√©kkel.
√Ėves √©s √∂v n√©lk√ľli f√ľrdŇĎruh√°k ar√°nya 3:1. H√°ttal a cs√°b√≠t√≥ vampot j√°tsz√≥ Zombory Mercedes.
Sor√°ll√°s a betoncs√ļszd√°n√°l. Akkor m√©g viszonylag egyszerŇĪ, viszont roppant c√©lir√°nyos volt a cs√ļszd√°k vonalvezet√©se.

Advertisement

V√°ndory Guszt√°v, aki a tan√≠t√≥t, √©s Eggerth M√°rta, aki a tan√≠t√≥nŇĎt, J√°vor szerelm√©t j√°tszotta. A tan√≠t√≥ √ļr is szerelmes a h√≥tiszta kis tan√≠t√≥nŇĎbe, de sajna ŇĎ kosarat kap.
Szigor√ļ nemek szerinti szegreg√°ci√≥ az udvaron. A sz√ľnetben a tan√≠t√≥nŇĎ a kisl√°nyokkal, a tan√≠t√≥ √ļr pedig a kisfi√ļkkal j√°tszik. Falusi iskola l√©v√©n a gyerekek z√∂mmel rongyokban √©s mez√≠tl√°b vannak.