Az irodalmi folyóiratok támogatásának elvonását, a Népszabadság megszüntetését, a Figyelő, a megyei lapok felvásárlását és így az elképesztően egységes megjelenésüket követően,

úgy látszik, se vége se hossza a hazai sajtót ért támadásoknak.

Advertisement

De, mit tapasztal az, aki még előfizető, vagy vásárol/na napilapokat, hetilapokat, újságot? Bár a korábbiakban erről már írtunk, de talán érdemes felidézni és kiegészíteni az újabb eseményekkel. Megfigyelhetjük, hogy több oknál fogva, ma már az sem helytálló, hogy az emberek a járműveken, okostelefonokon olvasnak újságot, és ennek nem az internetes böngészés lehetősége az oka.

Az egyik reggelen elmaradt a Klubrádió szokásos 7 órái hazai sajtószemléje, mert a napilapok nem érkeztek meg a szerkesztőségbe. Korábban a Magyar Nemzet beszámolt arról, hogy - miközben egyébként jelentősen nőttek a terjesztési díjak - a Posta januártól 19 településen egyszerűen megszüntette a napilapok reggeli kézbesítését. Így sok helyen (pl. Ajkán, Balassagyarmaton, Balatonfüreden, Budakeszin, Tapolcán) csak délután négy óráig kapják meg az előfizetők az újságokat.

Advertisement

Nézzük csak, milyen helyzet állt elő Óbudán az újságfronton! Az óbudai Kaszásdülő-i lakótelepet is integráló Bogdáni úti nagy utasforgalmú busz végállomáson lévő (9-109-111-118-as buszok) újságos pavilon - ahol a napilapokért sokszor várakozni kellett - még az idei tél végén bezárt.

Advertisement

A Kaszásdülő-i HÉV megállónál, a HÍR TV-vel átellenben lévő újságos “bódé” előszőr trafikká változott, majd hasonló sorsra jutott:

Advertisement

A buszvégállomástól újságos csak két buszmegállónyira van, a közeli trafikok, jó ha a napilapokból 1-1 példányt kapnak, azokat és a hetilapokat is, csak szelektíven szállítják részükre, HVG, HETI VÁLASZ, MAGYAR NARANCS, ÉS, valamint 168 Óra egyáltalán nem kapható! Az pedig még szebb, hogy a közeli trafikban a hátsó felükkel kifelé tárolják az újságokat:

Advertisement

Azóta a Klubrádió közeli, még forgalmasabb Kolosy téri újágos is bezárt! A Flórián téri aluljáróban, a RELAY-ben, ki tudja milyen okokból, a földre kell feküdni a napilapokért:

Advertisement

Ki hitte volna, hogy az értékes folyóiratok és a Népszabadság megszűnését követően, a szűkölő sajtópiacot további váratlan negativ események érik? A pillanatnyi stabilitást a Magyar Nemzet jelenti,

Advertisement

a választék növekedését, a megújulást ígérő Népszava hozhatja, ahol már alkalmazták is a Népszabadság elbocsájtott újságíróinak egy részét /lásd az impresszum/ és a napilap új,” Népszabadságos” arculattal jelent meg.

Advertisement

Bár még csak a földközelben leltünk mindkettőjükre, igazán baráti környezetben.

A kérdés már csak az marad, hogy a Magyar Nemzet, Népszava, és a még létező sajtótermékek eljutnak-e a hűséges olvasóközönségükhöz? Valamivel jobb a helyzet ott, ahol benzinkút van, bár ott is korlátozottak a hetilapok elérhetőségei, de a nagy lakótelepek nem mindegyikében találhatóak töltőállomások sem.

Advertisement

Talán ez a karikatúra fejezi ki a hazai média pillanatnyi helyzetét, csak nehogy mélyebbre sűllyedjünk!

Share This Story

Get our newsletter