Skatulya címke nélkül?

Vessünk véget a sztereotípiáknak, soha többé ne skatulyázzunk be senkit, nincs olyan, hogy férfias, csajos vagy buzis!

Advertisement

Vesszenek a skatulyák! Nincsenek női autók. Nincsenek családi autók. Sportkocsik sincsenek. A jellemét, testi adottságait, egészségi állapotát, szokásait, foglalkozását és mindenféle szükségleteit összegezve külső szemlélő egyetlen személyről sem tudja megmondani, hogy milyen autó lenne számára ideális. Esélye sincs megtippelni, hogy milyen autója van, vagy legalább azt, hogy milyen biztosan nincs. Hiszen mindannyian teljesen egyediek vagyunk. Honnan jön bárki, hogy megmondja, ez egy női ruha, az egy férfiöltöny? Nincsenek nők, nincsenek férfiak, sőt még egy normális meleget vagy egy műtéti nemváltáson átesett egyszerű átlagembert sem találni már a skatulyáktól való rettegés közepette.

Éppen ezért bárkinek lehet Minije*, hiszen nincsen olyan, hogy valaki számára a Mini már ránézésre sem felel meg. Nincsen olyan, hogy egy Mini túl kicsi, túl komolytalan, nem elég praktikus, vagy nem megy el a hobbikert felé vezető földúton. Sosem lehetünk biztosak a dolgunkban, még egy kicsit sem. Rózsaszín Minit férfi nem azért vesz, hogy bárkit provokáljon, értetlenséget kifejező szemforgatást idézzen elő a szemlélőkben, hanem azért, mert neki pontosan egy rózsaszín Mini való.

Advertisement

Ráadásul egy Mini nagyon egyedi is lehet, hiába egy egyszerű autó. Mindenféle változatos matricákat rakhatsz rá gyárilag, teljesen testre szabhatod. Csak azon múlik, hogy Minit veszel, hogy Te milyen vagy. Hogy Neked pont egy Mini felel meg. Véletlenül sem fordulhat elő, hogy rajtad kívül még sok ember választja hasonló okokból kifolyólag. Sőt, még a Mini-rajongás skatulyájába sem húzhatók a Mini-tulajdonosok. A látszat csal.

A világban, az emberek között, az autók körében nincsenek kategóriák. Nincsenek skatulyák, nincsenek címkék. Nincs olyan címke, hogy One, Cooper, John Cooper Works, Coupé, Roadster, Convertible, Clubman, Countryman, Paceman. Az csak illúzió, hogy a Mini BMW-s pályafutása során választhattál eddig háromajtósat, kabriót, kétajtós kupét, roadster-szerűt, ötajtósat, egyterűt, ötajtós crossovert, háromajtós crossovert. Ezek a kategóriák csak a társadalmi konvenciók kényszere miatt kerültek a Coupéra, a Clubmanre és társaira, egyik járgány sem azért készült, hogy a cég kínálhasson nagyobb, sportosabb, jobb terepképességű terméket. Semmi közük a Mini autóinak a hagyományos kategóriákhoz. Véletlenül sem fordulhat elő, hogy a skatulyák és sztereotípiák legalább egy kicsi valóságalappal bírnának. Hogy csak egy icipicit igazak legyenek. Hogy van olyan autó, amit azért veszel meg, mert kisebbe nem férsz bele a feleségeddel és három gyerekeddel, hogy van olyan autó, amit azért vesznek az idős emberek, mert elég magasan van az ülése ahhoz, hogy derékfájósan se legyen tortúra beleülni. Ez mind tévedés. Egyenként meg kell kérdezni minden két méter húsz centis embert, hogy mi a francért nem egy pöttöm Lotus Elise-t vezet a Ford Mondeo helyett. A Mini is a teljes egyediség elve alapján csinált teljesen ugyanolyan autókat, mint bármelyik más gyártó. Mármint olyan öt-hat különböző ugyanolyat. Csak semmi skatulya. Legalábbis nem egy, hanem öt-hat, úgymint Paceman, Clubman, Convertible, stb...

Advertisement

Azt mondom, hogy mostantól kezdve mind a hét és fél milliárd ember kérje ki magának, hogy ő még csak nem is a hét és fél milliárd ember egyike, mert, ami most folyik, az tarthatatlan.

Illustration for article titled Skatulya címke nélkül?
Advertisement

* A Mini nagyokosai bekaphatják a nagybetűs írásmódjukat, örüljenek, hogy nem kisbetűvel írom. Ájfón, haha.

Advertisement

Ha tetszett az írás, tedd egy skatulyába, esetleg oszd meg ismerőseiddel! Véleményed hozzászólásban, Facebook-üzenetben, vagy az impresszumban megtalálható személyes elérhetőségeinken várjuk.

Advertisement

A Koncot megtalálhatod és követheted a Facebookon, a Twitteren és a Tumblren is. Bemutatkozó oldalunk a konc.hu címen érhető el.

Share This Story

Get our newsletter