H√°t persze, hogy ‚Äúf√∂ldtani adotts√°gokra‚ÄĚ! Ami ugye eset√ľnkben nem magyar√°zat, ahogy arra m√°r egy olvas√≥m is r√°vil√°g√≠tott tegnapi posztomban.

A Nagykovácsi.hu-n megjelent önkormányzati beszámolóban, mintegy mellékesen említik meg ezt az okot. Idézem:

Tekintettel arra, hogy a v√°llalkoz√≥ a kivitelez√©si munk√°k sor√°n akad√°lyba √ľtk√∂z√∂tt (f√∂ldtani adotts√°gok miatt), ez√©rt kezdem√©nyezz√ľk az ir√°ny√≠t√≥ hat√≥s√°gn√°l a v√°llalkoz√≥ √°ltal v√°llalt teljes√≠t√©si hat√°ridŇĎ 15 nappal val√≥ meghosszabb√≠t√°s√°t.

15 nap kötbér nem kevés pénz. Ez a pénz természetesen közpénz. Ahogy Citizen X is írja;

Egy√©bir√°nt amennyiben a hat√°ridŇĎre nem k√©sz√ľl el a munka (a helyre√°ll√≠t√°sokkal egy√ľtt), √©s a hat√°ridŇĎ m√≥dos√≠t√°sa nem indokolhat√≥ IGEN ALAPOS magyar√°zattal (idŇĎj√°r√°sra vagy talajviszonyokra val√≥ hivatkoz√°s p√©ld√°ul sz√≥ba sem j√∂het), akkor a KivitelezŇĎnek k√∂tb√©rt kell fizetnie. Ennek kivet√©s√©t sem m√©rlegelheti az √∂nkorm√°nyzat, a k√∂tb√©rt be kell szedni, mert ha nem, akkor ism√©telten a hŇĪtlen kezel√©s val√≥sulna meg, a k√∂tb√©r ugyanis szint√©n k√∂zp√©nz.

Az ‚ÄúIGEN ALAPOS‚ÄĚ ebben az esetben h√°rom sz√≥, z√°r√≥jelbe t√©ve.

A ‚Äúf√∂ldtani adotts√°gok‚ÄĚ alatt term√©szetesen ne frissen felt√°rt r√©g√©szeti leletekre, vagy gonosz gy√≠kemberek f√∂ldalatti b√°zis√°ra gondolj, hanem arr√≥l van sz√≥, hogy bizonyos helyeken sok volt a kŇĎ √©s az agyag. Ez a t√©ny m√°r annak sz√°m√°ra is nyilv√°nval√≥, aki ak√°r egyszer is fel√°sta a vetem√©nyest a h√°ts√≥ kertben, de az ilyen l√©pt√©kŇĪ, EU-s forr√°sb√≥l megval√≥s√≠tott beruh√°z√°sok eset√©ben az elŇĎzetes f√∂ldtani vizsg√°lat alapvetŇĎ dolog k√©ne, hogy legyen. Ha Marika n√©nit k√©rdezt√©k volna, egy csom√≥ (k√∂z)p√©nzt megsp√≥rolnak. Ňź azt√°n tudna mes√©lni! B√°r ŇĎ eddig mindig kiv√°l√≥an kezelte a ‚Äúf√∂ldtani adotts√°gokat‚ÄĚ ha a paradicsompal√°nt√°kr√≥l volt sz√≥, pedig nem √°ll l√°nctalpas munkag√©p a kapuja elŇĎtt. Illetve igen, de az nem az √∂v√©, Marika n√©ni pedig nem lop munkag√©pet, ez√©rt tŇĪzbe teszem a kezem.

Advertisement

Ha nem voltak tiszt√°ban a f√∂ldtani adotts√°gokkal az ŇĎslakosnak sz√°m√≠t√≥ v√°rosvezetŇĎk, akkor m√©gis hogyan t√∂rt√©nhetett az, hogy m√°r a munk√°latok megkezd√©se elŇĎtt fel√°ll√≠tottak egy hatalmas kŇĎz√ļz√≥ g√©pet a k√°poln√°n√°l? T√∂bbsz√∂r eml√≠tett√©k, hogy az eml√≠tett g√©p v√©gterm√©k√©t tervezik majd az utak jav√≠t√°s√°ra felhaszn√°lni. Tekints√ľk √ļgy, hogy a k√∂telezŇĎ f√∂ldtani vizsg√°latokat k√∂vetŇĎen nem volt halv√°ny fogalmuk sem az egyedi saj√°toss√°gokr√≥l, csak nagyon j√≥k a meg√©rz√©seik? Esetleg B√°tonytereny√©rŇĎl hozt√°k volna a k√∂vet b√©rz√ļzni, mag√°nszorgalomb√≥l? Vagy a g√©p csak valahogy odaker√ľlt, a teheraut√≥k pedig, amik folyamtosan sz√°ll√≠tott√°k bele a term√©sk√∂vet, csak v√©letlen√ľl arra j√°rtak √©s megragadt√°k a k√≠n√°lkoz√≥ alkalmat?

Szeretem ezt a kifejez√©st. Naponta √≠zlelgetem. ‚ÄúF√∂ldtani adotts√°gok‚ÄĚ. A f√∂ldtani adotts√°gokat mosom fel naponta a padl√≥r√≥l, f√∂ldtani adotts√°gok teszik t√∂nkre az aut√≥mat, f√∂ldtani adotts√°gok miatt lehetetlen esŇĎ ut√°n gyerekkocsival vagy gyalogosan k√∂zlekedni √©s most ezek a cs√ļnya f√∂ldtani adotts√°gok hosszab√≠tanak meg egy hat√°ridŇĎt. Sok mindent takar ez ‚Äúf√∂ldtani adotts√°g‚ÄĚ. √Čn √ļgy h√≠vom, amikor a lak√°sban tal√°lkozom vele, hogy dzsuva. Kint az utc√°n, aut√≥val, g√∂d√∂r a becs√ľletes neve, esŇĎ ut√°n, bok√°ig √©rŇĎ s√°r. Hat√°ridŇĎ meghosszab√≠t√°s eset√©n pedig egy olyan vezet√©st takar, ami t√∂k√©letesen alkalmatlan egy ilyen volumenŇĪ projekt levez√©nyl√©s√©re.

Megannyi k√©rd√©s. A vadonat√ļj, s√°rga ballonkab√°tom felhajtott gall√©rj√°ra fogadom, hogy v√©g√©re j√°rok mindnek, de van √°m itt annyival nagyobb g√°z is, mint egy szimpla csatorn√°z√°s, hogy leesik az √°llad, de errŇĎl majd k√©sŇĎbb sz√°molok be. ElŇĎbb ki kell der√≠tenem, hogy kicsoda a titokzatos Citizen X...

Advertisement

UPDATE: Szorgalmasan murvázzák az utcánkat. Véletlen? Aligha! :)

Köszönöm neked, Citizen X!