Miért nem bejglit exportálunk hungarikumként Kínába?

A bejgli magyar nevén mákos vagy diós tekercs, tradicionális magyar karácsonyi étel, hagyományosan dióval vagy mákkal, újabban gesztenyével, meggyel vagy aszalt szilvával töltött édesség, de létezik meggyes-mákos, almás-mákos és káposztás változata is. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz”.

A barátom nagylánya karácsonykor itthon töltötte egy hetes szabadságát a szüleinél.Amit egy hét alatt a szerető szülők megadhattak,a szokásos egy évnyi távollét után,a terülj-terülj asztalkán megtalálható volt.Leteltek az ünnepek. A lány,aki angoltanárnő már négy éve egy Pekingi nemzetközi iskolában,hatalmas csomagokkal indult vissza. A szokásos Piros Arany,Erős Pista,Gyulai/Téli szalámi,foghagyma,Vegeta,halászlé kocka,Aspirin C és társai viszonylag csak kis mennyiségben voltak a bőröndben,a mamasütötte mákos-diós-gesztenyés bejgli viszont jó néhány rúddal.A kínai vámosok szerencsére nem tekintették a bejglit plasztikbombának,bár a röntgen képét hosszasan nézegették.

Advertisement

Szijártó Péter külgazdasági és külügyminiszterünk ez év szeptemberében Pekingben járt,ahol Li Jüan-Csao kínai alelnökkel megbeszélést folytatott.A megbeszélés tárgya a “Fontos az Eu és Kína közötti stratégiai együttműködés” volt. Egyben Szijártó Péter kérte az alelnök támogatását ahhoz, hogy fenntartható legyen a Magyarországra irányuló kínai beruházások növekedésének üteme, hiszen a Huawei, a Wanhua, a Bank of China és a Westcast vállalatok beruházásai jelentős mértékben hozzájárulnak a magyar gazdaság teljesítményének növekedéséhez.

De vajon miért nem említette meg a bejglit,pedig a tárgyaló asztalon rengeteg szabad hely látható?

Advertisement

Ugyanis vissztérte után,a pesti tanárnéni a tanártársait és a gyerekeket megkínálta a mamasütötötte magyar bejglikből.A siker elképesztő volt!Percek alatt eltüntették a rudakat.Az álarcot a kínai tanár és kislány,pedig nem a bejglitől való félelem,hanem a katasztrofális pekingi levegő miatt viseli,még a tantermekben is.

Advertisement

Ahogy a szusi,a zöld tea,a műanyagbőr cipő és szinte minden kínai termék betört hozzánk,a pekingi karácsonyi bejgli bemutatót követően óriàsi lehetőség nyílt meg a magyar cukrászipar számára a távol-keleten,Japànról már nem is beszélve!

Advertisement

Feltéve,ha ezt a posztot elolvassa Szijártó Péter külgazdasági és külügyminiszterünk még a legközelebbi kínai útja előtt.