Tamás bátya aranykunyhója

Csak egy toronyugrás a parlament! Úszó VB. 2017. Budapest.

Na, azért nem minden napszakban ilyen ragyogó a naplemente az Árpád hídon közlekedő 106-os buszról, máskor az uszoda látványa egészen más:

Advertisement

Az idei Úszó VB-ről írt Szily Laci zseniális elemző cikkéhez pedig, csak

annyit tennék hozzá, hogy valamilyen okból nem terveztek mű-és toronyugró medencét az új VB uszodához, bezzeg az 1937-ben átadott margitszigeti Hajós Alfréd uszodában nem felejtkeztek el erről, vélhetően ott lesznek a versenyek:

Advertisement

És tudjátok, hol rendezik meg az óriás toronyugrást?

Advertisement

Gyárfás Tamás névrokona, már akkor mennyivel szerényebb volt, ami a kunyhóját illeti, de vajon hol épül a gigantikus, 33 méteres, kilenc-tíz emeletnyi óriás-ugrótorony? Sőt, már épül is, méghozzá a Parlamenttel szemben. 

Advertisement

A 2017-es vizes világbajnokság létesítményeinek fejlesztéséért felelős Fürjes Balázs kormánybiztos a nemzeti és nemzetközi szakági szövetségekkel, valamint a Szervező Bizottsággal egyetértésben már tavaly úgy döntött, hogy az órás toronyugrás egészen különleges színhelyét a Parlamenttel szemközti budai oldalon, az alsó és felső rakpartot bevonva alakítják ki. Így aztán biztosra vehető, hogy a látvány is „világbajnoki aranyérmes” lesz.”

Íme a részletek:

Advertisement

Igaz, ami igaz, az óriás-toronyugrás 2013-ban, Barcelonában szerepelt első ízben a világbajnoki programban, és a nézők körében aratott rendkívüli sikere, a kedvező fogadtatás nyomán így helyet is kapott a FINA csúcsrendezvényeinek műsorkínálatában.

Advertisement

Egy bökkenő azért van, a verseny után a mi Batthyány téri építményünket le kell bontani, így szinte kidobott pénz az erre fordított összeg, és az uszodákban változatlanul nem lesz óriás-ugrótorony. Viszont a metrópótló BKV hajóról kifogástalan lesz a versenyek követése.

Advertisement

Mit ír a beruházásról az Index:

Elkezdődött az építése annak a 33 méter magas és 65 tonnás ideiglenes acél ugrótoronynak, amely a 2017-es vizes világbajnokságra épül a Batthyány térnél az alsó rakparton és a Dunán:

Advertisement
Advertisement

Hogy erre nem gondoltak! Össze lehetne hozni az óriás-toronyugrást az Air Bull Air Race-el, világszám lenne:

Advertisement

Már csak a beruházások végső költségeire vagyunk kíváncsiak!

Egyenlőre csak becsülni lehet a végösszeget, ami a két beruházást illeti, azok együtt akár a 90 milliárd forintot is elérhetik. Csak ússzuk meg ennyiből!

Advertisement

Egy biztos, ha addigra elkészül a Karmelita kolostorban, a miniszterélnökünk új dolgozószobája, nemcsak a BKV metrópótló hajóról, hanem a lakosztály erkélyéről is remek látvány lesz az óriás-toronyugrás.

Advertisement

Share This Story