Az év felállása

Fel√°lltak a P√ĖCS-√∂k, amit azt√°n gyorsan √°t is neveztek BECS-re, de a l√©nyeg ugyanaz. A tan√°roknak egym√°st kell pontozgatniuk √©s √©rt√©kelgetni, megteremtve ezzel az elviselhetetlen munkahelyi l√©gk√∂r, m√≥szerkod√°s √©s spiclisked√©s alapj√°t azokban az iskol√°kban is, ahol ez eddig nem volt szok√°s.

Az év leigázottjai

Azok a koll√©g√°k, akik elolvast√°k az Oktat√°si Hivatal 160 oldalas t√°j√©koztat√≥j√°t, √©s ennek alapj√°n szolgai hŇĪs√©ggel √∂ssze is √°ll√≠tott√°k saj√°t 200 oldalas tan√°ri portf√≥li√≥jukat. Mindezt √ļgy, hogy k√∂zben teljes √≥rasz√°mban tan√≠tottak, mivel a portf√≥li√≥√≠r√°s ideje alatt a tan√°r semmilyen mentess√©get nem kap az iskolai feladatai al√≥l. A sikeres felt√∂ltŇĎk belebeteged√©si √©s kiborul√°si ar√°nya 60-70%.


Az év emberei

Azok a koll√©g√°k, akik ‚Äěszarok r√°‚ÄĚ felki√°lt√°ssal nem t√∂lt√∂ttek fel portf√≥li√≥t, nem iratkoztak be szakvizsg√°t ad√≥ k√©pz√©sre, √©s egy√°ltal√°n, k√∂zponti oktat√°sir√°ny√≠t√°sb√≥l lecsorg√≥ h√ľlyes√©geket elint√©zik egy v√°llr√°nd√≠t√°ssal.

Advertisement

Az év árulói

Azok a koll√©g√°k, akik bev√°lasztatt√°k magukat a Pedag√≥guskar vezetŇĎs√©g√©be, majd ugyanezzel a lend√ľlettel megszavazt√°k az etikai k√≥dexet. N√°luk sunyibb m√≥don csak azok j√°rtak el, akik azt hitt√©k, hogy M√°ty√°s kir√°ly f√©le okos l√°nyk√©nt viselkednek, ha el sem mennek a szavaz√°sra, √≠gy meg sem szavazz√°k, de nem √≠rj√°k fel a nev√ľket rendszeridegen ellen√°ll√≥k√©nt.

Advertisement

Az év bátrai

Az a kb. 8-10 koll√©ga, aki mert NEM-nem szavazni a k√∂telezŇĎ etikai k√≥dex ellen a Pedag√≥guskar gyŇĪl√©s√©n.

Advertisement

Az √©v ‚Äěnemmeglepet√©se‚ÄĚ

Magyarorsz√°g tov√°bbra is igen rosszul, sŇĎt k√≠nosan rosszul teljes√≠t b√°rmilyen PISA, OECD oktat√°si felm√©r√©sben. Ez nem azt jelenti, hogy n√°lunk √°tlagosan minden gyerek h√ľlye √©s k√©pzetlen, hanem, hogy vannak kifejezetten j√≥l teljes√≠tŇĎk, nemzetk√∂zi √°tlagba belesimul√≥ teljes√≠tŇĎk, √©s pocs√©kul teljes√≠tŇĎk. A pocs√©kul teljes√≠tŇĎk eredm√©nye nagyj√°b√≥l csal√°di h√°tter√ľkkel magyar√°zhat√≥. Nagyon egyszerŇĪen: a magyar oktat√°si rendszer azokat a gyerekeket k√©pes oktatni, akik diplom√°s vagy legal√°bb √©retts√©gizett sz√ľlŇĎkkel, rendezett csal√°di h√°tt√©rrel √©s anyagi viszonyokkal rendelkeznek. Sajnos, a gyerekek jelentŇĎs r√©sze ezekbŇĎl hi√°nyt szenved. A j√≥l teljes√≠tŇĎ orsz√°gok nem a j√≥k √©s kiv√°l√≥k oktat√°s√°ban jobbak, hanem k√©pesek kezelni a leszakad√≥kat.

Advertisement

A szakiskol√°sok jelentŇĎs r√©sze f√©lanalfab√©ta, a legegyszerŇĪbb √©lethelyzeteket k√©ptelenek kezelni, gondot okoz a t√≠z √°tl√©p√©se sz√°mol√°sban, a vil√°gb√≥l a f√©szbukon √©s agybut√≠t√≥ t√©v√©s mŇĪsorokon k√≠v√ľl semmit sem ismernek ‚Äď √©s az √ļj szakiskolai kerettanterv csak rontott a helyzet√ľk√∂n. Ňźk nem a j√∂vŇĎ munk√°s szakemberei, hanem a j√∂vŇĎ munkan√©lk√ľlijei lesznek, mivel az alapkompetenci√°ik (√≠r√°s, olvas√°s, sz√°mol√°s, informatikai eszk√∂z√∂k kezel√©se, probl√©mamegold√°s, idegen nyelv ismeret) hi√°nyoznak ahhoz, hogy munkav√°llal√≥k lehessenek. Az iskol√°t 16 √©ves korban otthagyj√°k, egy szakiskol√°s oszt√°lyn√°l a lemorzsol√≥d√°s √°ltal√°ban 50%. EzekrŇĎl a gyerekekrŇĎl egyszerŇĪen lemond az oktat√°si rendszer.

Az √©v ‚Äěoldj√°tok meg‚ÄĚ helyzete

A szakk√∂z√©piskol√°ba j√°r√≥knak k√∂telezŇĎ a ny√°ri gyakorlat. Vannak azonban olyan szakm√°k, ahol lehetetlens√©g 3-4-5 oszt√°lynyi gyereket k√ľlsŇĎ c√©gekn√©l elhelyezni ny√°ri gyakorlaton. Ezek a 15-17 √©ves sr√°cok √©s l√°nyok egy h√≥nappal tov√°bb j√°rnak ny√°ron iskol√°ba, mint gimnazista t√°rsaik, mivel az iskol√°kban, a tanteremben van a ‚Äěmunkahelyi gyakorlat‚ÄĚ. A k√∂zponti oktat√°sir√°ny√≠t√°s, kamara, ak√°rki, nem foglalkozik a helyzettel, oldj√°tok meg, √ľzeni az iskolaigazgat√≥knak.

Advertisement

Az √©v kir√ļg√°sa

Ny√°ron a NGM √°tvette a KLIK-tŇĎl a szakk√∂z√©p √©s szakiskol√°kat. Az √∂sszes igazgat√≥ megb√≠z√°s√°t visszavont√°k (pedig ezek 5 √©ves hat√°rozott idejŇĪ kinevez√©sek, a t√∂bbs√©g√ľknek m√©g 2-3-4 √©v h√°travolt a szerzŇĎd√©s√©bŇĎl), ideiglenesen tan√©v v√©g√©ig int√©zm√©nyvezetŇĎk√©nt maradhatnak a hely√ľk√∂n. Biztos√≠tva ezzel azt, hogy nem pof√°zik, nem felesel, nem akad√©koskodik, mert r√∂gt√∂n az √°tszervez√©s elsŇĎ perc√©ben √©reztett√©k vel√ľk, hogy egy pillanat alatt lap√°tra tehetŇĎk.

Advertisement

Az év legfélelmetesebb pletykája

√Āll√≠t√≥lag kering valami olyan tervezet, amiben a mostani 4+1 √©ves √©retts√©gi plusz szakma rendszert 4 √©vben akarj√°k besŇĪr√≠teni. √Črtsd: egy szakk√∂zepes gyerek szerezze meg n√©gy √©v alatt ugyanazt az √©retts√©git, mint egy gimnazista, plusz legyen egy okj-s szakm√°ja a n√©gy √©v alatt. A tervezet kital√°l√≥i olyan heti √≥rasz√°mokban gondolkodnak, ami garant√°lja, hogy vagy fizikailag, vagy ment√°lisan betegedjenek bele a gyerekek.

Advertisement

Az év konzervatív balfékeskedése

Az informatikaoktat√°s jelentŇĎs reduk√°l√°sa a k√∂zoktat√°sban. Elv√©gre a j√∂vŇĎ polg√°rainak √©s munkav√°llal√≥inak NINCS (:D) sz√ľks√©ge informatikai ismeretekre, ink√°bb legyen helyette etika, borzalmasan gyenge jobboldali √≠r√≥k novell√°i, √©s mindenf√©le bemagoland√≥ h√ľlyes√©g, amire p√°r h√≥nap m√ļlva √ļgysem eml√©keznek m√°r.

Advertisement

Az év elbizonytalanodása

A fentiek hat√°s√°ra m√°r egy√°ltal√°n nem vagyok benne biztos, hogy maradok a tan√°ri p√°ly√°n. Amit eddig hisztis √©s neveletlen gyerekeknek, √©s m√©g hisztisebb √©s neveletlenebb sz√ľleiknek nem siker√ľlt soha el√©rni, azt az oktat√°sir√°ny√≠t√°snak igen ‚Äď p√°lyaelhagy√°son gondolkodom.

Advertisement

Az év fogadása

A legt√∂bb koll√©ga m√°r a f√°radts√°got sem vette, hogy megtanulja az √ļj fenntart√≥ nev√©t, elŇĎsz√∂r volt a KLIK, most a NGM √©s a centrumok ‚Äď a t√∂bbs√©g√ľnk arra tippel, hogy egy-m√°sf√©l √©vet fogunk ebben a sziszt√©m√°ban kih√ļzni, ut√°na √ļjabb √°talak√≠t√°s j√∂n. Cinikusok f√©l √©vre fogadnak. Olyan, aki kettŇĎn√©l t√∂bb √©vet adna ennek az √ļj rendszernek, nincs a tantest√ľlet√ľnkben.

Advertisement

Plusz egy

Hogy j√≥t is mondjak: az √©v h√ļz√°sa, √©s val√≥ban pozit√≠v h√ļz√°sa az volt, hogy ingyeness√© v√°lt a m√°sodik szakk√©pes√≠t√©s megszerz√©se is.

Advertisement

A k√©p illusztr√°ci√≥. MeglepŇĎ m√≥don NEM egy magyar iskol√°ban k√©sz√ľlt.