Valamennyit biztos minden médiafogyasztó hallott a mostani tanárpetícióról, ki többet, ki kevesebbet, de mi is történik valójában az oktatásban?

Eddig a tan√°ri kezdem√©nyez√©seket, ellenv√©lem√©nyeket nagyon k√∂nnyŇĪ volt f√©lres√∂p√∂rni, sŇĎt kifejezetten a tan√°rok ellen hangolni a k√∂zv√©lem√©nyt, mivel a pedag√≥gusok reklam√°ci√≥i nagyr√©szt a b√©rez√©srŇĎl sz√≥ltak. Ezt a mindenkori korm√°nyzat pillanatok alatt hat√°stalan√≠totta egy r√∂vid kis gyŇĪl√∂letkamp√°nnyal, mit riny√°lnak m√°r megint, mind alkalmatlan, k√ľl√∂nben is, ott a ny√°ri sz√ľnet.

A mostani tiltakoz√°sban azonban nincs sz√≥ b√©rez√©srŇĎl. Nem fizet√©semel√©st szeretn√©nek a tan√°rok. Nem a munka ellen tiltakozunk, hanem a GYEREKEK √©rdek√©ben emelt√ľnk sz√≥t.

Kezdj√ľk a gyerekek oldal√°r√≥l. √ČvrŇĎl-√©vre n√∂vekvŇĎ √≥rasz√°mok, √©s √©vrŇĎl ‚Äď √©vre n√∂vekvŇĎ, lexik√°lis, d√∂gunalmas tananyag. Mik√∂zben a neten pillanatok alatt minden adat megtal√°lhat√≥, √©lŇĎ lexikonokat akarunk k√©pezni a gyerekekbŇĎl. Rengeteg felesleges tudom√°nyos elm√©let kiss√© leegyszerŇĪs√≠tve, √°lland√≥an √ļj tananyag, rohan√°s elŇĎre. A tananyagot, a koncepci√≥t √°lland√≥an v√°ltogatja az oktat√°sir√°ny√≠t√°s, a tanul√≥k √ļgy haladnak elŇĎre, hogy nincsenek meg a kimeneti k√∂vetelm√©nyek. (pl. hogy pontosan mibŇĎl is fog √©retts√©gizni‚Ķ). Felesleges ismeretek t√∂mkeleg√©t akarjuk a fej√ľkbe t√∂mni, mik√∂zben roppant kev√©s dolog van a tananyagban, amit k√©sŇĎbb t√©nyleg hasznos√≠tani tudn√°nak.

A gyerekektŇĎl ellopjuk a gyerekkort √©s a serd√ľlŇĎkort. Benn k√≠nl√≥dnak eg√©sz nap a suliban, kedvetlenek, f√°radtak. A kev√©sb√© motiv√°ltak egyszerŇĪen feladj√°k (j√≥ lesz a kettes‚Ķ) a motiv√°ltak belegebednek, stresszesek. Egy 15-16 √©ves gyerek NEM tud napi 7-8 tan√≥r√°t legyŇĪrni. √Čs ha v√©gre haza√©rt, hogy tudna a m√°snapi szint√©n 6-7-8 √≥r√°j√°ra felk√©sz√ľlni? Belegondolt b√°rki is az oktat√°sir√°ny√≠t√°sb√≥l, hogy egy serd√ľlŇĎnek kb 10-11 √≥r√°s a napi munkaideje, ha k√©sz√ľlni is akar m√°snapra?

Advertisement

J√≥val alacsonyabban szinten k√©ne maxim√°lni az √≥rasz√°mokat, max heti 30 √≥r√°ban k√∂z√©piskol√°ban. A szakk√∂zepesekn√©l is. Ott m√©g rosszabb a helyzet, mint a gimn√°ziumokban. A k√∂zismereti t√°rgyakon fel√ľl a szakt√°rgyak el√©g magas √≥rasz√°mmal futnak, √©s ny√°ri gyakorlat is k√∂telezŇĎ sz√°mukra. Mire el√©rnek a szakmai √©retts√©gihez, m√°r pont siker√ľlt a t√∂bbs√©g√ľkkel megut√°ltatni a tanult szakm√°t.

Folytassuk a tan√°rok oldal√°r√≥l. Volt egy jelentŇĎs √≥rasz√°m emel√©s, tov√°bb√° megsz√ľntettek bizonyos munkak√∂r√∂ket az iskol√°kban (szabadidŇĎ szervezŇĎ, gyermekv√©delmis, pedag√≥gia asszisztens), ezek a feladatok is a tan√°rokra terhelŇĎdtek. N√©h√°ny √©vvel ezelŇĎtt egy tan√°r munkaideje szab√°lyosan felvett munkaidŇĎ m√©rleggel t√ļlhaladta a heti 40 √≥r√°t. Ha ehhez hozz√°vessz√ľk az √≥rasz√°memel√©st √©s a megszŇĪnt munkak√∂r√∂k miatti feladatleoszt√°s hat√°s√°t, akkor durv√°bb heteken (pl. f√©l√©vz√°r√°s) kb heti 50-55 √≥r√°s munkah√©ttel sz√°molhatunk. √Čs durv√°bb h√©tbŇĎl valahogy egyre t√∂bb van. √Ātlagos h√©ten kb 44-46 √≥ra munk√°val tudjuk le a k√∂teless√©geinket. Nem csak a gyerekek, a tan√°rok √©let√©t is elveszi az ‚Äě√©letp√°lya modell‚ÄĚ. SzabadidŇĎnk, mag√°n√©let√ľnk egyre kevesebb, √°lland√≥an f√°radtak vagyunk.

Advertisement

Mindehhez hozz√°j√∂tt m√©g, hogy a tan√°ri diplom√°kat l√©nyeg√©ben lenull√°zt√°k. Roppant megal√°z√≥ √©s frusztr√°l√≥, hogy hi√°ba szerzett valaki egy j√≥ nevŇĪ tudom√°nyegyetemen tan√°ri k√©pes√≠t√©st, ez semmit sem √©r, portf√≥li√≥t kell √≠rnia mindenkinek, amit ‚Äěszak√©rtŇĎk‚ÄĚ ellenŇĎriznek. A szak√©rtŇĎ nem az egyetem pedag√≥gia szakos tan√°ra, hanem akit egy 30 √≥r√°s gyorstalpal√≥ ut√°n kineveztek szak√©rtŇĎnek. Teh√°t k√∂nnyen lehet, hogy egy t√∂bbdiplom√°s, sikeres, elismert pedag√≥gust egy n√°la k√©pzetlenebb, kevesebb tud√°ssal, gyakorlattal rendelkezŇĎ ‚Äěszak√©rtŇĎ‚ÄĚ fog vizsg√°ztatni arr√≥l, alkalmas-e a p√°ly√°ra. Am√ļgy a portf√≥li√≥ban 77 indik√°tornak kell megfelelni.

Azt√°n itt van az ‚Äě√∂n√©rt√©kel√©s‚ÄĚ meg a ‚Äěszakfel√ľgyelet‚ÄĚ . T√∂k√©letes b√ľrokrata marhas√°g mindkettŇĎ, a portf√≥li√≥val egyetemben. Teljesen alkalmatlan eszk√∂z√∂k a tan√°ri munka minŇĎs√≠t√©s√©re jelenlegi form√°jukban, ellenben rengeteg idŇĎt √©s energi√°t vonnak el a tan√≠t√°st√≥l. Az oktat√°sir√°ny√≠t√°s k√©ptelen volt eddig meghallani a tan√°rok szav√°t (hogy is mondt√°k, hogy nehogy m√°r a tan√°r dikt√°ljon a munkaad√≥j√°nak‚Ķ), hogy NEM B√ćRJUK TOV√ĀBB. Komplett tantest√ľleteknek van elege az eg√©szbŇĎl.

Advertisement

El√©g volt a k√∂zpontos√≠t√°sb√≥l, a megf√©leml√≠t√©sbŇĎl (az √∂sszes szakk√∂z√©piskola igazgat√≥j√°nak egyszerre vont√°k vissza a kinevez√©s√©t, √©s aki √©v v√©g√©ig j√≥l viselkedik, az esetleg maradhat‚Ķ.), a felesleges b√ľrokr√°ci√°b√≥l, a konzervat√≠v autokrata seggfejked√©sbŇĎl. Unjuk √Ėn√∂ket dr√°ga uraim √©s h√∂lgyeim. Betelt a poh√°r. Nem szeretn√©nk √ļjabb munkaterheket magunkra, hogy m√©g t√∂bb p√©nzt vonhassanak ki az oktat√°sb√≥l. Nem az M1 h√≠rad√≥ f√©ldebil agy-√©relmeszesed√©ses k√∂z√∂ns√©ge vagyunk, akinek be lehet magyar√°zni, hogy akkor is jobb, ha rosszabb neki. T√∂bbdiplom√°s √©rtelmis√©gek vagyunk, akik m√©g olvasnak k√∂nyveket, k√©pesek meg√©rteni √∂sszetett mondatokat, √©s felismerik az inkongruens viselked√©st az oktat√°sir√°ny√≠t√°s fŇĎemberein√©l. Ja, √©s azt is tudjuk wikip√©dia n√©lk√ľl, mit jelent az inkongruens sz√≥. Mert pszichol√≥gi√°b√≥l is szigorlatoztunk annak idej√©n, √©rjen ak√°rh√°ny indik√°tort ez √∂n√∂k szerint. (EgyszerŇĪen fogalmazva √∂ssze-vissza hazudoznak, na.)

Nem tudom, az oktat√°sir√°ny√≠t√°si fŇĎfejek hallottak-e m√°r a mennyis√©g √©s a minŇĎs√©g kapcsolat√°r√≥l. Lehet a munkaterheket ak√°r 130%-ra is n√∂velni, de akkor a minŇĎs√©g csak 70%-os lesz. √Čn magamon tapasztalom, egyre rosszabb, unalmasabb √≥r√°kat tartok. √Ėr√ľl√∂k, ha t√ļl√©lek egy-egy munkahetet, nem vagyok kreat√≠v, sz√≥rakoztat√≥, szipork√°z√≥. Rakom egyik t√©gl√°t a m√°sikra‚Ķkedv n√©lk√ľl , f√°radtan, frusztr√°ltan. Heti 26 (vagy ha helyettes√≠teni kell, ak√°r heti 27-28) tan√≥r√°ban. P√°lyaelhagy√°son gondolkodom, ha nem v√°ltozik s√ľrgŇĎsen valami. Ut√°lom magam, mert rosszak az √≥r√°im, ut√°lom az oktat√°sir√°ny√≠t√°st, mert miattuk rosszak az √≥r√°im, (heti 50 √≥ra mel√≥ mellett nem tudok j√≥pofa √©s √©rdekes lenni) √©s addig k√©ne v√°ltanom, am√≠g legal√°bb a gyerekeket nem ut√°lom m√©g.

Advertisement

√Čn esetleg kil√©phetek az oktat√°sb√≥l, de mi lesz a gyerekeinkkel, akiket megtaposunk az egekbe nyomott √≥rasz√°mokkal, a hatalmas lexik√°lis tananyaggal az √°lland√≥an f√°radt √©s rosszkedvŇĪ tan√°rokkal‚ĶV√°rjuk a sz√ľlŇĎk t√°mogat√°s√°t. Hogy mindenki √©rtse, nem a fizet√©srŇĎl, a gyerekeinkrŇĎl sz√≥l a mostani pet√≠ci√≥nk. Ne engedj√ľk t√∂nkretenni ŇĎket.