This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Tilos a Bakács mindenkor (Honthy és Hanna jegyzetmaraton)

Be kell hogy valljak valamit (már megint):

Szerintem Bakács Tibor egy faszagyerek! Régóta ezt gondolom. Még a szalámis baleset sem rendített meg, sem a milliószor ismételt, pixeles kamerafelvétel, ami egyébként ki sem kerülhetett volna, de mégis, az azóta faszagyerekesedni próbáló Simicska-sajtóbirodalom által.

Advertisement

Nem érdekelt, mert bárkivel megeshet az ilyen.

Illustration for article titled Tilos a Bakács mindenkor (Honthy és Hanna jegyzetmaraton)
Advertisement

Volt hogy én is a határán voltam, mármint a kajalopásnak, mert másfél hetet késett a fizetésem arról a helyről, ahol leszámoltam, a másik helyen pedig csak ezután kezdhettem. A taktikám az volt egyébként, hogy ezt a másfél hetet végigalszom (ilyen katasztrofális hatással bír a bulvár-ismeretterjesztés), ami két-három napig ment is, de a végén már magától az éhségtől lehetetlenült el az alvás. A konyhaszekrényben feltalálható összes emészthető kacatot megettem, a búzadarától a kristálycukron át a citromléig. Volt hogy ezeket kombinálva. Szóval kényszerülhet az ember - főleg ha rest kölcsönkérni/koldulni - ilyen helyzetekbe. Ezért nem ültem fel a magas erkölcsi katedráról visszhangzó szólamoknak, ítéleteknek, és ahol beszédtémaként, cinizmussal átitatva előkerült a szalámizás, elég ingerülten próbáltam meg védelmembe venni ezt a számomra rendkívül üdítő embert/szellemi jelenséget. Eléggé felbaszott a Klubrádió akkori döntése is, miszerint felfüggesztették, mert nem méltó, a klubrádió szellemisége (muhaha), meg a tököm tudja; MEGA-tökömtudja.

Illustration for article titled Tilos a Bakács mindenkor (Honthy és Hanna jegyzetmaraton)
Advertisement

Tudom, a felvezetés picit olyanra sikerült, mintha előkészíteném vele a DE-vel startoló, sokkal hosszabb bekezdésemet. Nos, ebben ne reménykedjetek!

Nincsen DE! Ez az ország másból sem áll ki, csak szarkenegetésből. - DE, de, de, de, de...

Advertisement

Nem aprózzuk el, a Konc egyébként sem szarozott soha, tudja ezt három és egyhatod tucat olvasótáborunk is. Volt itt már norvég, hétórás vasúti pályavideó-nézés, disznóöléses-videómaraton, Monarchia-béli műbránermustra és maszturbációs tanácsadás, vagy beszámoló a határról, ahol is családjával együtt túrázó szerzőtársamat asszonyostul és gyerekestül migránsnak nézték!

Most Honthy és Hanna félmaratont fogok teljesíteni. Végighallgatom újra a március 4-ei adást(az élő műsort is hallgattam, bár huzatosan, fel-felkelve, pisálva, dolgozva, elmélázva) és kijegyzetelem a lényeget.

Advertisement

Ugyanis:

A Tilos rádió kuratóriuma úgy döntött, hogy felfüggesztik a régóta futó Honthy és Hanna című beszélgetős műsort és az összes munkatársának műsorkészítési jogosultságát a rádió alapértékeivel ellentétes megnyilvánulások miatt.

Advertisement

A műsor legutóbbi, március 4-i adása verte ki a biztosítékot a Tilos rádió kuratóriumánál, először egy kontextusból kivágott hangfelvétel keringett az interneten, amiben Bakács Tibor műsorvezető Orbán Viktor cigány származásáról beszél.

De az egész műsort meghallgatva vannak más pontok is, amik problémásak lehettek a rádiónak: szóba került például a műsorból 2015 szeptemberében távozott Gerlóczy Ferenc zsidósága, ami miatt a volt munkatárs be is telefonált az élő adásba. Gerlóczy a műsor Facebook-oldalán is közzétett erről egy nyilatkozatot:

Advertisement

Gerlóczy: A mai adást meghallgatva nem tudom eléggé hangsúlyozni: SEMMI KÖZÖM A HONTHY ÉS HANNÁHOZ, HELYESEN TETTEM, HOGY A MŰSORBÓL tavaly ősszel KILÉPTEM. Abszurdum, hogy olyan helyzetbe kerülök, hogy még azt is hangsúlyoznom kell, hogy soha nem zsidóztam. Mélységesen fel vagyok háborodva, hogy Bakács Tibor Settenkedő a rádió nyilvánossága előtt több ember élettörténetét összekeveri, és akként is pontatlanul és kéretlenül tálalja, azok távollétében, azt sem tudva, kivel kever össze. Nagyon finom voltam.

gerlo

/Index /

on air

Hallgatónapló majd véleményposzt következik:

Lájtos kis muzsikával indulunk, seprűdobverő, nyúlós, sejtelmes muzsika. Ha valaha dokufilmet forgatnék a fiatalkorúak börtönéről, ilyen zenét választanék hozzá!

Advertisement
Illustration for article titled Tilos a Bakács mindenkor (Honthy és Hanna jegyzetmaraton)

A 13. perctől stoppolós zene a hetvenes évekből.

15. perc... Kellemes hangú lány beköszön... Késés van... valaki késik...

Illustration for article titled Tilos a Bakács mindenkor (Honthy és Hanna jegyzetmaraton)
Advertisement

0:17:30 Ibra és Benji bejelentkezett. Bakács a késő. A 2. órában Juhász Péter lesz a vendég, lehet majd tőle kérdezni.

0:18:10 Hírek Ibra és Benji tolmácsolásában (Orbán-hírek).

0:20:30 Nyúlós zene, nagybőgő. Filmzenés.

0:24:30 Benji filmhetes beszámolója. Egy pódiumbeszélgetésről mesél, amelyen Röhrig Géza is részt vett. Szerinte nem voltak nívós kérdések, nem értek fel azok a film témájához és szellemiségéhez. Inkább a film sikere ihlette ezeket a kérdéseket - mondja Benji -. Amikor aztán ő kérdezhetett, arra volt kíváncsi (ez egy negyedórás kérdés volt állítólag), hogy a Saul fia Magyarországon milyen szerepet tölt be? Vajon felhasználják-e politikai célra, a sajtóérdeklődés mennyire megy mélyre, vagy trend vagy brand-építési szándék érhető-e csak benne tetten, ami Röhrig Gézát és Nemes Jeles Lászlót illeti? Benji szerint ugyanis ez volt lemérhető több kérdésben is, ráadásul meghatározó médiumok részéről. Röhrig megköszönte a kérdését, és jól láthatóan megrendült attól, hogy egy kevésbé szokványos kérdést tettek fel neki (a beszélgetés fent van a filmhet.hu-n). A Felvételen úgy tűnik, mintha Benji “figyelmeztetné” Röhriget erre.

Advertisement
Illustration for article titled Tilos a Bakács mindenkor (Honthy és Hanna jegyzetmaraton)

Megkérdezték Röhriget, hogy mikor rendez filmet? Röhrig hárított, azt mondta hogy nem neki való rendezés. A producer azt mondta, hogyha Röhrig rendezni akarna, ők biztosítanák a pénzt. Benjinek ez nem igazán tetszett. A pódiumbeszélgetés után tudott még beszélni pár szót Röhriggel, és amit a színész akkor - miután még egyszer megköszönte a kérdését - mondott, megnyugtatta Benjit. Többen is megdicsérték a Tilos műsorvezetőjének kérdését, annak a szokványostól eltérő mivolta miatt. Röhrig a beszélgetés végén megölelte Benjit, ami a Tilos műsorvezetője szerint “nagyon sok embernek nem tetszett”.

Advertisement

Benji ezután picit “előreszaladt”, fiatal filmkészítőként arról beszélt egy filmalapos fickóval, hogy a film lényege elsősorban az, hogy hatást gyakoroljon, hogy emberek szemléletén változtasson. Ezért nem a siker mozgatja elsősorban, és ha most kapna egy Oscar-díjat, azt nem venné át.

Ezután összekülönböztek (mármint benji és a filmalapos/filmiparos csávó), aminek a vége aztán az lett, hogy felmondott a filmhét alkalmazottjaként, nem konferál többet a rendezvényen. A 24.hu helyszíni beszámolójában, az imént említett, Röhrignek feltett kérdése miatt provokátornak nevezték Benji műsorvezetőt, amin jót derültek kollégájával. Benji a sztorizás-sort azzal a gondolattal zárja, hogy amit Nemes Jeles hangoztat a filmjéről, helytálló.

Advertisement

Ibra hozzáteszi, hogy Magyarországon a holokauszttal való szembenézés még nem történt meg, ennek fényében az, hogy a miniszterelnök “óriási magyar sikernek” nevezte a Saul Oscar-díját, nem teljesen kerek. Ibra szerint a holokauszt-emlékezet elbírna még több hasonló filmet is Magyarországon (éppen a kibeszéletlenség miatt), Benji szerint a Saul után már sok újat nem lehet elmondani a témáról.

Benji újra leszögezi, hogyha ##bárhonnan kirúgnák##, ezt a felvételt - mármint amit a filmiparral kapcsolatban elmondott - fel szeretné használni annak a bizonyítására, hogy ő nem a komplett filmipart támadta, csak szerette volna tisztába tenni azt, hogy szerinte a filmek elsősorban “pénzből készülnek, és művészetből”.Ő csupán arra célzott amikor Röhrignek feltette a kérdését, hogy vigyáznia kell hogy milyen ajtón megy be, mert a nagy siker miatt gyakorlatilag minden opció elérhető most a számára.

A pódiumbeszélgetés összevágott anyaga:

0:36:20 -3 másodperces hanghiba (csend)

Benji újra kitér a pódiumbeszélgetésen feltett bulvárosabb kérdésekre.

Innetől Benji ódába kezd a filmről, Ibra néha belekérdez, reflektál.

0:41:25 Zene.

0:45:00 Mintha Alien-nyálkából törne elő (verbális hangeffekt), bejelentkezik Bakács. - Megjöttem.

Advertisement

10 másodperc sem telik bele, már rezegteti is a lécet: Kifújja az orrát!

Bakács felidézi a Gyurcsány sajtótájékoztatót meghekkelő Tomcatet, aki miután szót kapott, megkérdezte a volt miniszterelnököt, hogy miért hazudik? hazugság: 100 ezer ukrán menekült kormányzati füllentése a napokban. Nem a politikus hazugsága az érdekes önmagában - fejtegeti Bakács -, hanem az, hogy miért fogadja el a hazugságot a nép az egyiktől, és miért képtelen erre a másik esetében.

Advertisement

Ibra felidézi Orbán 2010-es megválasztása utáni belépőjét, miszerint: “ne azt figyeljék hogy mit mondok, hanem hogy mit teszek”.

Mit nem fogadtak el az emberek Gyurcsánynál, és mit fogadnak el Orbánnál - tette fel a kérdést Bakács. Szerinte Lázár János a “legtehetségesebb mosakodók” közé tartozik, ami a különböző kormányzati hazugság meg- illetve kimagyarázást illeti.

Advertisement
Illustration for article titled Tilos a Bakács mindenkor (Honthy és Hanna jegyzetmaraton)

0:49:00 betelefonáló (nem mutatkozik be): Felteszi a kérdést, hogy nem az újonnan állampolgárságot kapó kárpátaljaiakra értik a 100 ezer “ukránt”?

Advertisement

Bakács megjegyzi, hogy Ukrajnában jogilag nem olyan sima ügy a kettős állampolgárság(az oroszok miatt). A hazugság lelepleződésének az értelmetlenségére terelődik a szó. A társadalom ingerküszöbe ma már mindent elbír. Felvetődik, hogy ez tíz éve miért lehetett másképp? Benji szerint a sok hazugságba belefásulnak az emberek.

Ibra szerint a következménynélküliség (a teljes magyar politikai elit vonatkozásában) okozza azt, hogy az embereket már nem érdekli a hazugság.

Advertisement

Benji szóba hozza a tanártüntetést, cáfolataként annak, hogy teljesen elfásultunk volna - nagyon nagy gól lehet!!! - mondja. Ibra szerint viszont ott is volt egy nagy hazugsága Orbánnak, miszerint a tiltakozást követően, újságírói kérdésre válaszolva úgy állította be a tanárok tiltakozását, mintha az csak a bérekről szólna. Szerinte gáz, hogy ezt annyira nem kapta fel a sajtó.

Bakács kapcsolódó felvetésére Ibra úgy reagál, hogy a Fidesz állandóan valami kommunikációs manőverben van, “mindig napirenden tart valami gumicsontot”.

Advertisement

Új kérdés vetődik fel (Bakács): Vajon számít-e, hogy Habony áll-e a kormányzati kommunikáció mögött, vagy sem?

Goebbelsnél tartunk:

Benji hozakodott elő vele egyébként, az ingerküszöb manipulatív emelése kapcsán.

Advertisement
Illustration for article titled Tilos a Bakács mindenkor (Honthy és Hanna jegyzetmaraton)

Bakács szerint a németek a mai napig nem tudnak választ adni arra, hogy hogyan szopták be annak idején Goebbelst.

Advertisement

Sok a párhuzam - mondja Bakács - de szerinte nem fasizálódik a Fidesz. Ibra szerint viszont indirekt módon, a sorok között ez a helyzet. Akkor viszont inkább kommunista, mondja Bakács: ha magántulajdon szentsége felől közelítünk, akkor kijelenthetjük, hogy ropog Magyarországon a magántulajdon fogalma. Ibrának erről az állami kisajátításokat szabályozó, a második Orbán-kormány idején meghozott törvény jut eszébe.

Benji és Ibra szóba hozták az antiszemita politikusoknak állított szobrokat, ami mégiscsak a széljobb felé billenti a mérleget. Erre Bakács azt mondja, hogy Boross Pétert (aki ott volt a legújabb ilyen meghiúsult szoboravatási kísérleténél is)nem keverné össze Orbán Viktorral, azért nem, mert Boross Péter “hóbagoly bácsiban” érez némi fasisztoid jelleget. Rossz érzés apám egyik barátjáról így beszélni, teszi hozzá.

Advertisement

0:57:00 Itt jön az első ominózus mondat:

Viszont az Orbánnál - talán azért mert cigány -, érzem azt, hogy a zsidók iránti elkötelezettsége az valahogy magasabb fokú, mint Boross Péternél.

A többiek némi zavartsággal reagálnak, Bakács a gondolatmenetet folytatná, amit úgy kezd, hogy “kis vidéki cigány...”de a többek részben egymás szavába vágva, elpoénkodva, részben zavarukban próbálják oldani a kijelentés keltette feszkót (ez az okfejtés egyébként már belelógott a zenére szánt idősávba). Valaki finoman, viccelődve belemondja a mikrofonba hogy “elhatárolódom”. Bakács némi felindultsággal de nem haraggal szóvá teszi, hogy ezt a gondolatmenetet félbeszakítás nélkül szerette volna elmondani.

Advertisement

Miután kicsit lecsillapodik az interferencia, Bakács megemlíti, hogy a MAZSIHISZ volt vezetőjét Orbán megtette tanácsadójává, és hogy bizonyos, a zsidóságot érintő kérdésekben sokszor hátra szokott lépni, ha megkívánta a helyzet. A kellemes hangú hölgy műsorvezető megkérdezi Bakácsot, hogy mit akart kihozni ebből az egészből?

Bakács erre azt válaszolja:

Azt, hogy Orbán nem antiszemita.

Illustration for article titled Tilos a Bakács mindenkor (Honthy és Hanna jegyzetmaraton)
Advertisement

Ibra szerint személy szerint Orbán hiába nem antiszemita, ha intézkedéseivel, mondanivalójával, nyilatkozataival, emlékezetpolitikájával az antiszemita érzületet stimulálja. Példaként hozza fel Gyöngyösi Márton listázós parlamenti megnyilvánulását, amitől sem a házelnök, sem a miniszterelnök nem határolódott el. Bakács erre azzal érvelt, hogy ez a Jobbik kezdeményezése volt, tehát nem biztos hogy el kellett volna határolódniuk. Ibra ezt követően sem változtat az álláspontján. Tovább vezetve a szálat kitér az elmúlt évek antiszemita indíttatású zaklatásaira, zsidó kegyhelyek ellen elkövetett rongálásokra. Szerinte Orbán kommunikációjába kódolva van a zsidóellenes érzelmekre való játszadozás. Bakács ezzel nem ért egyet.

0:59:20 Zene. Valami punk.

Illustration for article titled Tilos a Bakács mindenkor (Honthy és Hanna jegyzetmaraton)
Advertisement

Két és fél per után valami csúnyán bealvós (mi ez, talán klarinét?)muzsikára váltunk.

1:06:45 Bekategorizálhatatlan zene valami nagyon ázsiai női énekkel. A refrént már férfi énekli, nem rossz zene ez bakker!

Advertisement

1:14:45 Bakács hangját keverik a zene fölé... Éppen arról beszél, hogy a kormány próbál jó kapcsolatokat kialakítani Izraellel, de ennek ellenére annyira antiszemita és Izrael-ellenes a magyar társadalom, hogy a kormány elszenvedi ezeket a hatásokat a kormányzásban. Ibra elsődleges és másodlagos kormánykommunikációról beszél. Megismétli a korábban elmondottakat, más szavakkal és példákkal. Bakács elöljáróban megjegyzi, hogy szörnyű hogy Orbánt kell védenie, de mégsem lehet nem különbséget tenni egy adott ideológia jelenkori magyar kiötlője, és az azzal szemben nem kellőképpen határozott vezető között. Ibra tovább mélyíti állítását azzal, hogy valahol az is antiszemita, aki szemet huny az antiszemitizmus felett.

Illustration for article titled Tilos a Bakács mindenkor (Honthy és Hanna jegyzetmaraton)
Advertisement

Bakács abban éri tetten az Ibra által felvázolt kormánykommunikációs trükközést, ahogy a kormány a baloldal migráció-politikáját magyarázza. Bakács szerint például az az állítás, hogy a baloldal meg akarja változtatni a betelepítésekkel az etnikai arányokat, az ok és az okozat felcserélése. Ugyanis nem az etnikai összetételt megkavaró “baloldali szándék” létezett előbb, hanem a menekültválság, amelynek valóban lehet az egyik következménye a nemzetek etnikai összetételének megváltozása.

Betelefonáló (Ligeti Gy. műsorvezető/(talán)szerkesztő):

Illustration for article titled Tilos a Bakács mindenkor (Honthy és Hanna jegyzetmaraton)
Advertisement

Igazat ad Ibrának. Szerinte már az is visszás hogy a kormány elsősorban a zsidó vallási vezetőkön keresztül demonstrálja jó viszonyát a magyar zsidó közösséggel. Ugyanis a zsidóság és a vallásos zsidó közeg közt nem lehet egyenlőségjelet tenni. Ligeti szerint az oszd meg és uralkodj elve érvényesül Orbánék politikájában. Minél több viszályt szít a különböző társadalmi csoportok között (vagy akár a Tilos rádión belül/???/), annál biztosabban uralja az össztársadalmat. Megemlíti a kódolt zsidózást (Soros-civilek-kapitalizmus-tőke- Tel-Aviv - New York-tengely stb). Ez a kódolt beszéd 150 éve ismert, és legnagyobb baj vele az, hogy tetten érhetetlen. Elköszönés előtt még Kifejezi szolidaritását a műsorral(???).

Kiderül hogy Juhász nem jön. Bakács a betelefonáló kérdésére azt mondja: “én mondtam le”. Ligeti jelzi, hogy miután meghívták a Juhászt tudta meg, hogy a Tilos rádióban van egy olyan vezérelv, miszerint nem hívnak meg pártpolitikust (?)

Advertisement

Talán nem a legcivilizáltabb hangnemben volt ez közölve, de az indulat néha elragadtatja az embereket - mondta Ligeti.

Lojalitásáról biztosítja a Tilos rádiót és a műsort, a Tilos szabályalkotási gyakorlatával kapcsolatban pedig visszafogottan megjegyzi, hogy abba minden a rádiónál dolgozó munkatársat be kellene vonni.

Advertisement

Erre Bakács félig viccesen megjegyzi:

Úgy tűnik hogy a policy csak ránk érvényes!

Megemlít egy korábbi esetet, amikor egy másik, általa megnevezni nem kívánt Tilos-műsor behívta Gyurcsányt. Ligeti óvatosan kiigazít, egyrészt felhívja a figyelmet az öncenzúrára, mint nem kifejezetten pozitív, de egyre inkább terjedő jelenségre, és Bakácsnak címezve azt mondja hogy ne hozzanak fel ebben a kérdésben más műsorokat, mert az tovább rombolhatja az egységet. Még egyszer megemlíti a közös szabályalkotás fontosságát, mire Ibra udvariasan megkéri hogy váltsanak témát. Ligeti valamiféle megosztottságra utal(?), Bakács az országra vonatkoztatja az elmondottakat. Ligeti elköszön, a műsorvezetők jobbulást kívánnak neki (beteg).

Advertisement

Nyilván könnyen beszélek mert gój vagyok - folytatja a burkolt antiszemitizmusra vonatkozó eszmecserét Bakács. A rassz nem választás, teszi hozzá.

“- A Gerlóval ezen vesztem össze”

- mondja, de hirtelen témát vált, és a Zöld herceg című dokumentumfilmet kezd el ajánlani, ami egy legendás Hamasz-alapító Moszad által beszervezett fiáról szól. A srác 10 évig kémkedett az izraeli kémszervezetnek. Bakács ismerteti a film tartalmát, ami egyszer csak spoilerezésbe csap át, ez derültséget is kelt a stúdióban. Elmeséli, hogy a 10 évig Moszad-ügynök palesztin keresztény lesz. Bakács szerint a keresztény közösség nem fogadja jól, amikor a srác részletesen elmeséli nekik a múltját.

Advertisement

“Nincs rosszabb a keresztény közösségeknél. Ezt mint keresztény mondom.”

Becsatlakozik a beszélgetésbe műsorvezető hölgy, és félig sváb gyökereiről beszél, illetve arról, hogy az antiszemitizmus nem állt távol egyes családtagoktól. Megemlíti azt is, hogy a másik ágon lovári cigányok a felmenői.

Advertisement

Benji (ezt a tört mondatból nem lehet pontosan értelmezni) a a család által sulykolt zsidó identitás(áról) beszél.

Újabb ominózus rész Bakácstól:

Nem ismered a Gerlóczy történetét? Elmeséljem? Tizenkét éves koráig nem tudta hogy zsidó. Az iskolában mindig szítták a zsidókat, Gerlóczy is zsidózott, - hogy lehet ilyen hülye a Gerló, hogy nem jön rá, ilyen névvel - mire az apja mondta, hogy na akkor most állj a tükör elé, és most mond! Na így tudta meg a gyerek, hogy ő zsidó. A kádári érában a zsidók nagyon sokáig eltitkolták zsidó származásukat.

Ibra veszi át a szót. Kevert családból származik, amiben szintén van zsidó vér.

Illustration for article titled Tilos a Bakács mindenkor (Honthy és Hanna jegyzetmaraton)
Advertisement

Betelefonáló (Gerlóczy): Gerló vagyok, és kikérem magamnak hogy össze-vissza beszélj rólam. Abszolút stimmel amit mondtál. Az volt a konfliktus közöttünk, hogy te álladóan”drága, meg kedves zsidó barátom”, na így tituláltál engem, holott nem mondtam neked hogy én zsidó vagyok! Nem mondtam azt sem, hogy nem vagyok az, és azt sem hogy az vagyok. És se a tizenkét éves kor, se a tükör, semmi nem stimmel. Össze-vissza beszélsz! Azért nem vagyok a Honthy és Hannában, mert nem tudom elviselni azt a káoszt, ami a te fejedben uralkodik! Csá!- Gerlóczy leteszi a telefont.

Bakács: Kár hogy letetted a telefont, mert megkérdeztem volna, hogy akkor honnan ismerem én ezt a történetet...


Ibrának: Azért érdekeljen hogy honnan ismerem ezt a történetet... Hát a Gerlótól...

A drága zsidó barátomban mi a bántó?
Betelefonáló (Gerlóczy): Haló! Természetesen tőlem halottad, csak mindent tökéletesen másként mondasz, soha nem stimmel semmi, amit mondasz(...) Nem érted meg, hogy nincs kedvem arról beszélni, az én családom zsidó identitásához való viszonyáról, az a TE problémád hogy ezzel foglalkozol, ahelyett hogy saját magadról beszélnél, vagy mittudomén. Miért jön elő mindig a Gerló zsidósága? Miért akarod, hogy legyen egy zsidó, akivel szemben te kurvára filoszemita akarsz lenni?
Bakács: Akivel szemben???(...) Szerintem most meséltem el ezt a történetet először, amit tőled hallottam.
Gerlóczy: Igen de miért most, miért olyankor meséled, amikor nem vagyok ott? És miért te mondod(...)?

Műsorvezető hölgy: Ez nem támadás volt ellened(...)

Gerlóczy:Csináld(...) Beszélj rólam ezentúl is, mondj el mindennek, aminek csak akarsz, hozzád képest zsidó vagyok, az fix!

(Itt nehezen rekonstruálható rész jön :DDD, Kurvára nem volt türelmem leírni... Nagyjából annak a folytatása, ami eddig volt; On air linken hallgatható, 1:30:00-tól)

Advertisement

Zene (Bakács hangja még picit behallatszik: Lehet hogy tizenhárom évesen...)

XDDD

Indusztriális zeneféleség...

Illustration for article titled Tilos a Bakács mindenkor (Honthy és Hanna jegyzetmaraton)
Advertisement

Aztán valami Jazzanova-szerű mix.

Illustration for article titled Tilos a Bakács mindenkor (Honthy és Hanna jegyzetmaraton)
Advertisement

1:46:00 Zsidók után Matolcsy, köszön be a zene után Bakács. A jegybank körüli közpénzjellegvesztést járják körbe éppen. Ibra ismerteti a tényállást.

Van ellenzék nincs ellenzék dilemma. Üzenjünk hadat az ellenzéknek, mondja Bakács. Nem lehet, hogy megvásárolták őket? Nincs ellenzék, aktivisták vannak, mondja Benji. A civilek vették át az ellenzék szerepét. Bakács gyengének tartja az MSZP reakcióját a választási hivatalnál történtekre (konkrétan Tóbiás reakcióival).

Advertisement

Betelefonáló (névtelen): Szerinte múltidőben kell beszélni ma már a demokráciáról. Bakács és Ibra szerint az LMP (például)nem tesz meg mindent azért, hogy a regnáló hatalmat megbuktassa.

Újabb betelefonáló (H. Péter): Szerinte furcsa volt a Nyakó-féle teszetoszaság az NVI-nél. Erdősiné kérdésére terelődik a szó.

Advertisement

Bakács az MSZP és a Fidesz közös mutyijait hozza fel. Ilyen szerinte például a parkolás. Ekörül forognak a gondolatok.

Ibra: Higgyétek el, valami történni fog!

Bakács: Szeretkezzetek, imádkozzatok, olvassatok könyveket!

Na vége van. Sziasztok!

Zene.............

****************************************************

Vélemény

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért írtam le ezt az egészet :DD? Idemásolni egy linket mennyivel egyszerűbb, ráadásul a szöveg jegyzet jellegű, összevon, tömörít, egyszerűsít a legtöbb esetben. Az ominózus, a műsor felfüggesztése szempontjából (feltételezésem szerint) fontosabb momentumokat megpróbáltam azért szöveg-hűen idézni.

Advertisement

Azzal is tisztában vagyok, hogy ezt a posztot nagyon kevesen fogják végigolvasni. Átfutni sem fogják sokan. Mégis, fontosnak tartottam ezt így, ebben a formában összehozni.

Azt sem árt leszögezni, hogy a műsorkészítőket nem ismerem, Személyesen a Bakácsot sem, a többieknek még csak a nevét sem tudom. Szóval haverság abszolút kizárva.

Advertisement

Nehéz úgy véleményt nyilvánítani egy műsorral, illetve a műsor szolgáltatójával kapcsolatban, hogy az ember nem ismeri a belső viszonyokat, nincs tisztában a műsorok készítésénél figyelembe vett vagy nem vett irányelvekkel, és hát - közösségről beszélünk ugye - a háttérben húzódó ellentétekkel. Még az is lehet hogy csak egy kurva nagy blöff az egész. Adná az ég!

A műsorban, főleg Ligeti György betelefonálásakor felmerültek bizonyos irányelvek, amelyeket a műsorkészítők nem vettek figyelembe, amikor Juhász Pétert behívták a stúdióba. Ebből egyrészt azt következteti ki az ember, hogy egyéb irányelveknek is létezniük kell, másrészt hogy ilyen, lefektetett irányelvek megsértése miatt jegelték a Honthy és Hanna című műsort.

Advertisement
Illustration for article titled Tilos a Bakács mindenkor (Honthy és Hanna jegyzetmaraton)

Azonban itt nem teljesen ez a helyzet.

Csabai Gábor, a Tilos rádió ügyvezetője azt mondta az Indexnek, hogy a Honthy és Hanna, illetve az ott elhangzottak hangneme „egyre többször haladta meg azt, amit mi vallunk”

Advertisement

bár hozzátette, hogy a Tilosban soha nem definiálták túlságosan azokat az irányokat, amik mentén működnek.

Csabai szerint most lesz egy hosszú beszélgetés az érintettekkel, és a végső döntés azután fog megszületni.

Advertisement

A Tilos rádióra mindeddig úgy tekintettem, mint a szabad véleménynyilvánítás, a sajtószabadság egyik utolsó magyar bástyájára.

A szabad véleménynyilvánításba szerintem az is beletartozik, hogy az ember szabadon mondhasson hülyeségeket is akár, ha úgy tartja kedve. Persze nyilván vannak bizonyos határok, a gyűlöletkeltés az uszítás például ilyen, amit átlépve már nem szimpla, ártalmatlan hülyéskedésről beszélünk. Abban az esetben nyilván a műsorszolgáltatónak lépnie kell. Szóval elismerem, hogy ilyen egyetemes, jól körülírható irányelv mentén lehet hozni hasonló döntést, mint amilyen a Tilos lépése volt Bakácsék esetében.

Advertisement

Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a két legvitatottabb műsorrész mellett:

Bakács lecigányozta Orbánt...

Mi az hogy le-cigányozta? Mit jelent pontosan az, hogy le-? A pejoratív cigányozás? Nekem nem tűnt úgy, hogy Bakács cigányozása ebben az esetben le-cigányozásként működött volna. Miként lehet egyenlőségjelet tenni Bakács Honthy és Hannában elhangzott cigányozása, és mondjuk egy utolsó, suttyó MSZP- vagy Jobbik-tüntetés cigányorbánozó rigmusai közé? Egyébként, ha már itt tartunk, általában azok a politikusok horkannak fel leghangosabban a Bakácséhoz hasonló, szerencsétlen elszólások miatt, akik saját tüntetéseiken rezzenéstelen arccal tűrik a masszív cigányorbánozást.

Advertisement

Persze van itt azért probléma, kár lenne tagadni: Orbán ugyanis soha nem ismerte el, hogy cigány származású. Ebből a nézőpontból tagadhatatlanul ízléstelen Bakács cigányozása, de semmiképpen sem gonosz, nem uszító szándékú, és figyelembe véve a kontextust, gyűlöletkeltésre ebben a formában nem is igazán alkalmas!

Bakács zsidózza Gerlóczyt...

Megítélésem szerint ez a meredekebb ügy! A rosszindulatot itt is elvethetjük, ez a beszélgetés hangvételéből, valamint Bakács Gerlóczy feldúltsága által kiváltott döbbenetéből lejön. Viszont az egyértelműen látszik, hogy Bakács empátiás készsége küzd bizonyos defektusokkal, ami egy önmagát keresztényként definiáló embernél nem feltétlenül előny. Ha már decemberben nyilvánvaló volt a számára, hogy Gerlóczy erről nem szeret beszélni, akkor miért forszírozta még most is? Bármennyire csípem Bakácsot, ezt sajnos csak bizonyos fokú empátia-deficittel lehet magyarázni. Könnyen megtévesztheti az embert Gerlóczy hisztérikus reakciója, de el kell ismerni, hogy ebben a volt műsorvezetőnek igaza volt, még akkor is, ha a betelefonáláskor Gerlóczy által elmondottak hemzsegtek az ellentmondásoktól.

Advertisement

A belső körök felé megfogalmazott kritikák szerepének megítéléséhez ismernem kellene a belső viszonyokat. :DD Az a műsor több pontján is lejött, hogy bőven van feszkó a levegőben.

Ha a Honthy és Hanna facebook-oldalán valóban volt H&H hallgatók tolják az olyan hozzászólásokat mint a “kutyából nem lesz szalonna, még szalámi sem”, vagy a “A pikkszalàmi és a többi lopàsàt màr elfelejtettétek? a pofàja sűljön ki,senkihàzi tolvaj!” akkor itt tényleg kurva nagy a baj... Szóval bízom benne hogy csak külsős Orbán-rajongók tollkordásáról van szó.

Advertisement

Aztán ott van például egy Irsai Olivér néven futó, (axxem talán a 444-en is kommentelő, túlszofisztikált troll, aki egyszerre osztotta ki Gerlóczyt, és a Honthy és Hannát:

nem kellett neked hangsúlyoznod, hogy soha nem zsidóztál, miről beszélsz? viszont a betelefonálásodból világos volt, hogy előx bakácsra kented a tükrös szorit, mondván, ő találta ki, utána már csak az volt a bajod, hogy miért akkor mondja, amikor nem vagy ott, utána meg beismerted, hogy tőled hallotta, szóval értelmetlenül hazudoztál. a hh mindig is kritikán aluli szemét műsor volt, azzal semmi gond, hogy eltűnik, de hogy bakácsra kened, az gusztustalan, most az 1x ártatlan, pedig nem kedvelem.

Advertisement

Bízom benne hogy a józan ész, és szólásszabadság iránti elkötelezettség lesz a mérvadó a végleges döntés meghozatalakor.

A magam részéről evvel a monstre, (bizonyos tekintetben biztosan értelmetlennek tűnő) 16 órán át jegyzetelt, szerintem a tisztánlátást inkább segítő mint gátló poszttal szeretném kifejezni szolidaritásomat a műsorkészítők felé (a Balatont mégsem futhattam körbe), azzal a jó szándékú megjegyzéssel, hogy manapság nem a kontextus számít, hanem a kimondott szó. Ez itt kérem Magyarország, és ennek a hatása alól még a Tilos közössége sem vonhatja ki magát. Amikor hónapokon keresztül csuklóztatták a rádiót a szaros engedélyekért és magért a frekvenciáért, ráadásul ez a hatalom még helyzetben van, mi több, ennek a hatalomnak éppen az itt meggondolatlanul “lecigányozott”fickó a vezetője, akkor nagyon nem mindegy hogy mit és hogyan mondunk.

Advertisement

Ugyanakkor itt van az is, és nem tudom kiemelni és szemétkosárba dobni a gondolataim közül: Ha manapság EZÉRT is meghurcolás jár, akkor mi lesz öt, vagy tíz év múlva a “független” magyar szellemi műhelyekkel?

Írtam már hogy Bakács szerintem faszagyerek? És azt, hogy a H & H teljes stábja is küzd hasonló problémákkal?

Advertisement

#pirézorbán!!!#

/képek: sajto-foto.hu; nyugat.hu/

Share This Story

Get our newsletter