A n√©h√°ny √©ve szerencs√©tlen m√≥don √∂nmaga √©let√©t kiolt√≥ filmrendezŇĎ, Tony Scott volt a 80-as √©vek szintimacs√≥l√©ggit√°r barokkj√°nak v√©gsŇĎ kiteljesed√©se. Ňź tudta, hogyan kell megrendezni egy filmnyit√°nyt.

[kép forrása]

√Čletem egyik legelsŇĎ mozi√©lm√©nye a Beverly Hills-i Zsaru II. volt. Persze alig voltam tal√°n √∂t √©ves, √©s a konkr√©t vet√≠t√©srŇĎl l√©nyeg√©ben csak arra eml√©kszem, hogy a p√°holyban √ľlt√ľnk, meg arra, hogy mennyire tesztett a film sz√≠nvil√°ga. A rendezŇĎ, Tony Scott st√≠lusa jelenti nekem mindazt a mai napig, amit a k√ļls√°gr√≥l egy f√©rfiembernek tudnia kell. Agyonfilterezett, p√°lmaf√°s, izzads√°gt√≥l gy√∂ngy√∂zŇĎ, napszem√ľveges akci√≥√°lom-sablonba √∂nt√∂tte a 80-as, 90-es √©vek fordul√≥j√°t.

Munk√°ss√°ga az Utols√≥ Cserk√©szben cs√ļcsosodott ki, amikor is siker√ľlt √∂sszehozni a kor leg√ľnnepeltebb akci√≥szt√°j√°t, a legmenŇĎbb forgat√≥k√∂nyv√≠r√≥t √©s a valaha √©lt egyik legemblematikusabb zeneszerzŇĎt egyi (ugyan hib√°kt√≥l nem mentes) kult-klasszikusban.

Tony Scott azt tudta a legjobban, hogy hogyan lehet hangulatba hozni egy f√©rfiembert a film elsŇĎ k√©t-h√°rom perc√©ben: videoklip-szerŇĪ yuppie-rockot d√∂ngetve mindenf√©le gyors j√°rmŇĪvek mont√°zs√°t al√°festve. Olyan szintre emelte ezt a tesztoszteront√≥l zsengŇĎ vizu√°lis orgi√°t, hogy azt besorolhatn√° a szakma valamif√©le kopul√°ci√≥-kompenz√°l√≥ tech-porn√≥ba.

Advertisement

Igaz√°b√≥l felesleges ehhez b√°rmi t√∂bbet hozz√°tenni, √°lljon itt h√°rom remekmŇĪve ereje telj√©bŇĎl, idŇĎrendi sorrendben: