Akárhonnan is fotóztak, tömeg volt. Irdatlan nagy tömeg. Nem lehetett ma olyan helyről, olyan szögből, felülről vagy alulról fotózva képet csinálni, hogy ne látszódjon, sokan voltunk, kérdés, elegen is?

Úgy tűnik, a volt mszmp-s, jelenleg kdnp-s exállamtitkár asszonyunk nem hazudott, mikor azt állította, ő nem köpönyegforgató, neki egyszerűen látomása volt Szűz Máriáról. Ha az időjárást tekintjük, valóban jobb kapcsolatot ápolhat az égiekkel, mint a tanárok, hetek óta nem volt ilyen pocsék, nyúlós, nyálkás, zuhogó esős idő, mint a tüntetés napján.

Advertisement

Még szerencse, hogy a tanárok többsége középkorú, vagy idősebb nő, nem fotelhez nőtt tablettet nyomogató fiatal (és nagy bánatom, hogy ezen a heti 5 tesi sem segít, sőt...mivel nincs idejük és energiájuk már sportolni...). Mi még a játszótereken nőttünk fel, nem a playstation és a minimax csatorna előtt, így nem tartott senki vissza az időjárás.

Remek beszédeket hallottunk, volt Himnusz, és volt Szózat is, de pártzászlók és politikusok szerencsére nem voltak. Volt fújólás és kiabálás, transzparensek, elszántság, és a végén volt 5 perc csend. A hatalmas tömeg csendje a hidegben, a zuhogó esőben…hogy lássák, NEM balhét akarunk.

Advertisement

Az oktatásirányítás pedig kapkod, teleköpködi a médiát a tanárokat pocskondiázva, hazudozva mindenféle külföldi szponzorról, ballib ármányokról, tudomást sem véve arról, ami most történik, az bizony a jó kislányok lázadása.

Ha megnézzük, kik is tanítanak ma Magyarországon, láthatjuk, középkorúvá vált, egykori jó kislányok adják a tanárok derékhadát. (Nem, én nem vagyok túlkoros jó kislány, de az egy másik történet…). Sokan pedagógus családból származnak (eleve hátrányos helyzetű jó gyerek a tanár gyereke..), általában jó vagy kitűnő tanulók voltak, olyan lányok, akik szerettek iskolába járni, szerettek tanulni, jóban voltak a saját pedagógusaikkal. Ők voltak az osztályközösség motorjai, a faliújság felelősök, az iskolai ünnepségek bemondói, a balhé nélküli, konformista jó kislányok, szép füzettel, rendezett ruhában. A leckéjük mindig kész volt, megírták az olvasónaplót, és nem lógták el a tesirórát.

Advertisement

A kormányzatnak ezeket a simulékony, kötelességtudó, szép füzetet vezető „kislányokat” sikerült felbőszítenie. A mai tüntetés a jó kislányok lázadása volt.

Lázadunk a munkánk ellehetetlenítése ellen, a rég elavulttá vált, sehová nem vezető katonásan egyforma, poroszos iskolák ellen, a felesleges, dögunalmas tananyag ellen, a gyerekeket megnyomorító óraszámok ellen, az esélyegyenlőséget nem ismerő iskolarendszer ellen. Tiltakozunk az értelmetlen táblázatok, az időt rabló jegyzőkönyvek, PÖCS, BECS, portfólió, és 30 órás gyorstalpalón kiképzett „szakártók” ellen, akik élet-halál urai, és akár maguknál képzettebb, tapasztaltabb és eredményesebb tanárt is eltanácsolhatnak a pályáról.

Advertisement

A kormányzat még mindig nem fogja fel, a tanár is ember, méghozzá tanult, értelmiségi ember. Tartósan nem lehet megalázni, következmények nélkül.

Egy ideje megszokhattuk, nem kormányzás, kizárólag kommunikációs hadműveletek zajlanak az országban. Hazudozás, agymosás. Úgy tűnik, Finkelsteinnek most elképzelése sincs még, hogy lehetne lekommunikálni a színről a hőbörgő jó kislányokat. a nemzet éceszgébere pedig éppen a Szépművészeti Múzeumból kölcsönzött barokk Vénusz húsos seggéről szippantja fel a csíkot…hátha az ihletet ad, mit lehetne kitalálni ezek ellen az idegesítő és stréber pedagógusok ellen, ha már a sorosgyurizás nem elég.

Advertisement

Úgy tűnik, egy rebellis országban még a jó kislányok is rebellisek, Gizi néni, Joli néni, Zsuzsi néni a rendszerváltáskor lehetett egyetemista, és még emlékszik rá, mit is akart akkor az ország.

A szerző saját fotói az eseményről.

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran a fb-n! Teret a kisblogoknak, vesszen az áruházi tömegízlés (és itt a sajtóperek elkerülésére most nem sorolok fel olyan blogokat, aminek a kétes hülyeségeivel mindig teleflódolva az üzenőfal...)

Advertisement
Illustration for article titled Tüntettem
Illustration for article titled Tüntettem

Share This Story

Get our newsletter