Bizony! Tal√°n a kapit√°nyt√≥l kapott, ez√ľstfoglalatban ragyog√≥, k√©keslila dr√°gak√∂vet szeme el√© tartva l√°thatta is, hogy a haj√≥ amely R√≥m√°b√≥l hozta, beringat√≥zik az √ļjkor kolosszusainak is otthont ad√≥, nagy √©s forgalmas kik√∂tŇĎbe.

Szer√©ny t√≠z √©vet v√°rt Spir√≥ Gy√∂rgy Fogs√°g c√≠mŇĪ reg√©nye arra, hogy a v√°llalkoz√≥ szellemŇĪ, brooklyni Restless Books kiad√≥nak k√∂sz√∂nhetŇĎen, v√©gre angol nyelven is megjelenhessen.

A mŇĪ minden t√ļlz√°s n√©lk√ľl az egyik legkomplexebb, legink√°bb letisztult magyar t√∂rt√©nelmi reg√©ny, sŇĎt, sokak szerint vil√°girodalmi √©rtelemben is kiemelkedŇĎ alkot√°s. Ezen v√©leked√©st erŇĎs√≠ti, hogy a Wall Street Journal irodalmi rovata novemberben √≠rt dics√©rŇĎ kritik√°t Spir√≥ nagyszerŇĪ mŇĪv√©rŇĎl, n√©h√°ny napja pedig bev√°logatta az √©v legjobb 10 k√∂nyve k√∂z√©.

A t√°volra vaksi, ny√ľz√ľge, zsid√≥ fi√ļ, aki 19 √©ves kora ellen√©re - olvas√°son k√≠v√ľl m√°s sz√≥rakoz√°sa nem l√©v√©n - hajlott h√°t√ļ g√∂r√∂g tan√≠t√≥k mŇĪvelts√©g√©t tudhatta mag√°√©nak, egy csap√°sra abban a r√≥mai zsid√≥ deleg√°ci√≥ban tal√°lja mag√°t, ami Jeruzs√°lembe viszi √©vente esed√©kes ad√≥jukat (a megszabott idŇĎben, a t√∂bbi zsid√≥ diaszp√≥r√°hoz hasonl√≥an). A fi√ļ mŇĪvelts√©g√©vel √∂sszhangban nem l√©vŇĎ, √©rdektelen, szeg√©nyes k√ľlseje, valamint visszah√ļz√≥d√≥ term√©szete m√°r az √ļt elej√©tŇĎl vil√°goss√° teszi √ļtit√°rsai sz√°m√°ra, hogy Uri m√°s mint ŇĎk, m√©ghozz√° nagyon m√°s. Az ezen felismer√©sben gy√∂keredzŇĎ, napr√≥l napra erŇĎs√∂dŇĎ gyan√ļ forgatja fel azt√°n Uri addig hellyel-k√∂zzel kisz√°m√≠that√≥ √©let√©t.

Advertisement

Hossz√ļ, √©s fordulatos t√∂rt√©net ez, road movie-szerŇĪen elmes√©lve, ahol szinte senki sem az akinek l√°tszik, a v√©r √©s a k√∂nny pedig olyan n√©lk√ľl√∂zhetetlen k√∂tŇĎanyaga a bevehetetlennek hitt v√°rosfalaknak, mint a m√©sz √©s a homok!

A kritika kiemeli Spir√≥ t√°rgyi tud√°s√°t √©s alaposs√°g√°t, a mŇĪvet pedig k√©t olyan klasszikus, I. sz√°zadban j√°tsz√≥d√≥ r√≥mai t√©m√°j√ļ reg√©nyn√©l nevezi ilyen szempontb√≥l jobbnak, amelyeknek a c√≠meit le sem merem √≠rni. :)

Advertisement

A Fogs√°got az a Tim Wilkinson ford√≠totta, aki Kert√©sz Imre t√∂bb mŇĪve, t√∂bbek k√∂z√∂tt a Sorstalans√°g angolos√≠t√°s√°√©rt is felelt.

A magam r√©sz√©rŇĎl sz√°mtalan kedvenc r√©szt tudn√©k felid√©zni, megr√°z√≥ t√∂rt√©nelmi esem√©nyek is fel vannak eleven√≠tve benne sz√©p sz√°mmal, m√©gis, az egyik Urit sz√°ll√≠t√≥ haj√≥ gyomr√°ban √©lŇĎ kutya ragadt meg bennem a legink√°bb. Az a kutya √ļgy megvan √≠rva k√©rem sz√©pen, mint a fekete kand√ļr a Matrixban, pedig nem is... Nincs oldalakon kereszt√ľl ecsetelve, csak oda vagyon √≠rva. Ink√°bb a reakci√≥kban, az √°tl√©p√©sekben, a kiker√ľl√©sekben, a megsimogat√°sokban √©s a beler√ļg√°sokban l√©tezik, de l√©tezik, majd √©pp√ļgy van elveszejtve, sors√°ra hagyva, mint az √∂sszes t√∂bbi k√≥bor eb az √≥kort√≥l napjainkig. A reg√©ny olvas√°sa k√∂zben sokszor eszembe jutott ez az √°llat. Tal√°n m√©g az is √°tsiklott az agyamon, hogy nem vagyok teljesen norm√°lis emiatt. Akkor gyŇĎzŇĎdtem meg arr√≥l, hogy m√©gsem vagyok buggyant, amikor a reg√©ny v√©g√©n, sok √©v t√°vlat√°b√≥l Urinak is esz√©be jut ez a sokszor kiker√ľlt, √°tl√©pett, elk√ľld√∂tt √©s odah√≠vott, megsimizett √©s √∂sszerugdalt, jelent√©ktelens√©g√©ben is jelent√©keny √©lŇĎl√©ny. √Čs ez csak egyetlen atomnyi, de ann√°l emberibb csoda, Spir√≥ Gy√∂rgy gig√°szi √©p√≠tm√©ny√©bŇĎl.

Advertisement

/Kép: restlessbooks.com/