Még mielőtt bárki félreértené, nem egy most alapuló szekta nevében cikkezek, és hirdetem az igét, természetesen ismét és megint, OKTATÁS.

Ha eddig az oktatásról cikkeztem, mindig voltak szájkaratés hozzászólók, hogy ne cikkezzek, hanem szedjem fel az utcaköveket, emeljek barikádot, tüntessek, sztrájkoljak, satöbbi. Illetve ne csak én, hanem a többi tanárkolléga is aludjon a birkózószönyegen, és legyen harcias, bátor, forradalmi hevületű. Kevesen értették, hogy a tanári szobák nagyrészt úgy festenek mint egy középkategóriás cukrászda péntek esti közönsége, középkorú, békés nők, akik ugyan second-handból öltöznek, de azért valahogy még a felszínen próbálják tartani magukat. Azért lettek tanárok, és azért tudtak évtizedek óta a pályán maradni, mert toleránsak, konfliktuskerülők, békések.

Advertisement

Most azonban ennek vége, a bárányok nem hallgatnak tovább. Eljött az utolsó óra. Sőt, UTOLSÓ ÓRA. Sőt, hogy mindenki megértse, az U-TOL-SÓ Ó-RA.

Nem mehet így tovább. Tönkretesszük a gyerekeket, a fiatalságot, és így mindannyiunk jövőjét, ha nem változnak meg gyökeresen és sürgősen a dolgok az oktatásban. Egekbemenő óraszámok, hatalmas, felesleges, dögunalmas tananyag, és teljes, „csak egy újabb tégla a falban” uniformizálása a diákoknak. Azt kérem, hogy értse meg mindenki, nem tanári követelésekről van most alapvetően szó, nem a fizetésről, hanem az OKTATÁSI RENDSZER CSŐDJÉRŐL. Kész, finito, nem mehet így tovább, ha azt akarjuk, hogy a saját gyerekeink, unokáink, vagy akár még meg sem született gyerekeink boldog, mentálisan és fizikailag egészséges felnőttekké nőjék majd ki magukat. Kínlódnak a gyerekek az oktatási rendszerben, és ráadásul feleslegesen, mert egy sehová nem vezető útra terelte rá őket a központi oktatásirányítás.

Advertisement

Mi, tanárok viszont csak akkor tudunk érvényt szerezni az alapvető változtatások szükségességének, ha a diákok, a szülők, nagyszülők, jövendő szülők mögénk állnak.

Mi, tanárok kellően elszántak vagyunk. De lesz, aki mögénk áll?

És jó lenne, ha a szokásos női bulvárlapos, rinyálós, hisztikélős, butaanyus, bulvárszakértős, minden alapot nélkülöző előítéletekkel (a leghülyébbek mennek tanárnak – miközben MTA kutatás támasztja alá, ez nem más, mint prekoncepció, rosszindulat) nem gyengítené most senki a kezdeményezést, mert nem szalámizásra, nem szétszabdalásra, hanem egységre lenne szükségünk.

Advertisement

UTOLSÓ ÓRA - VÉSZHELYZET AZ OKTATÁSBAN (LINK)

Elindult egy kezdeményezés, aki egyetért az ossza meg, lájkolja, küldje tovább. Lásd netadós tüntetés. A tömegben erő van.

Advertisement

A felhívás pedig itt olvasható:

FELHÍVÁS (LINK)

Illustration for article titled Utolsó óra - vészhelyzet az oktatásban
Advertisement

Ha tetszett az írás, oszd meg ismerőseiddel, Mi nagyon örülni fogunk, és hálásak leszünk érte, hiszen Neked írjuk a blogot! Véleményed hozzászólásban, Facebook-üzenetben, vagy az impresszumban megtalálható személyes elérhetőségeinken várjuk.

A Koncot megtalálhatod és követheted a Facebookon, a Twitteren és a Tumblren is. Bemutatkozó oldalunk a konc.hu címen érhető el.

Share This Story

Get our newsletter