M√©g mielŇĎtt b√°rki f√©lre√©rten√©, nem egy most alapul√≥ szekta nev√©ben cikkezek, √©s hirdetem az ig√©t, term√©szetesen ism√©t √©s megint, OKTAT√ĀS.

Ha eddig az oktat√°sr√≥l cikkeztem, mindig voltak sz√°jkarat√©s hozz√°sz√≥l√≥k, hogy ne cikkezzek, hanem szedjem fel az utcak√∂veket, emeljek barik√°dot, t√ľntessek, sztr√°jkoljak, sat√∂bbi. Illetve ne csak √©n, hanem a t√∂bbi tan√°rkoll√©ga is aludjon a birk√≥z√≥sz√∂nyegen, √©s legyen harcias, b√°tor, forradalmi hev√ľletŇĪ. Kevesen √©rtett√©k, hogy a tan√°ri szob√°k nagyr√©szt √ļgy festenek mint egy k√∂z√©pkateg√≥ri√°s cukr√°szda p√©ntek esti k√∂z√∂ns√©ge, k√∂z√©pkor√ļ, b√©k√©s nŇĎk, akik ugyan second-handb√≥l √∂lt√∂znek, de az√©rt valahogy m√©g a felsz√≠nen pr√≥b√°lj√°k tartani magukat. Az√©rt lettek tan√°rok, √©s az√©rt tudtak √©vtizedek √≥ta a p√°ly√°n maradni, mert toler√°nsak, konfliktusker√ľlŇĎk, b√©k√©sek.

Most azonban ennek v√©ge, a b√°r√°nyok nem hallgatnak tov√°bb. Elj√∂tt az utols√≥ √≥ra. SŇĎt, UTOLS√ď √ďRA. SŇĎt, hogy mindenki meg√©rtse, az U-TOL-S√ď √ď-RA.

Nem mehet √≠gy tov√°bb. T√∂nkretessz√ľk a gyerekeket, a fiatals√°got, √©s √≠gy mindannyiunk j√∂vŇĎj√©t, ha nem v√°ltoznak meg gy√∂keresen √©s s√ľrgŇĎsen a dolgok az oktat√°sban. EgekbemenŇĎ √≥rasz√°mok, hatalmas, felesleges, d√∂gunalmas tananyag, √©s teljes, ‚Äěcsak egy √ļjabb t√©gla a falban‚ÄĚ uniformiz√°l√°sa a di√°koknak. Azt k√©rem, hogy √©rtse meg mindenki, nem tan√°ri k√∂vetel√©sekrŇĎl van most alapvetŇĎen sz√≥, nem a fizet√©srŇĎl, hanem az OKTAT√ĀSI RENDSZER CSŇźDJ√ČRŇźL. K√©sz, finito, nem mehet √≠gy tov√°bb, ha azt akarjuk, hogy a saj√°t gyerekeink, unok√°ink, vagy ak√°r m√©g meg sem sz√ľletett gyerekeink boldog, ment√°lisan √©s fizikailag eg√©szs√©ges felnŇĎttekk√© nŇĎj√©k majd ki magukat. K√≠nl√≥dnak a gyerekek az oktat√°si rendszerben, √©s r√°ad√°sul feleslegesen, mert egy sehov√° nem vezetŇĎ √ļtra terelte r√° ŇĎket a k√∂zponti oktat√°sir√°ny√≠t√°s.

Mi, tan√°rok viszont csak akkor tudunk √©rv√©nyt szerezni az alapvetŇĎ v√°ltoztat√°sok sz√ľks√©gess√©g√©nek, ha a di√°kok, a sz√ľlŇĎk, nagysz√ľlŇĎk, j√∂vendŇĎ sz√ľlŇĎk m√∂g√©nk √°llnak.

Mi, tan√°rok kellŇĎen elsz√°ntak vagyunk. De lesz, aki m√∂g√©nk √°ll?

√Čs j√≥ lenne, ha a szok√°sos nŇĎi bulv√°rlapos, riny√°l√≥s, hisztik√©lŇĎs, butaanyus, bulv√°rszak√©rtŇĎs, minden alapot n√©lk√ľl√∂zŇĎ elŇĎ√≠t√©letekkel (a legh√ľly√©bbek mennek tan√°rnak ‚Äď mik√∂zben MTA kutat√°s t√°masztja al√°, ez nem m√°s, mint prekoncepci√≥, rosszindulat) nem gyeng√≠ten√© most senki a kezdem√©nyez√©st, mert nem szal√°miz√°sra, nem sz√©tszabdal√°sra, hanem egys√©gre lenne sz√ľks√©g√ľnk.

Advertisement

UTOLS√ď √ďRA - V√ČSZHELYZET AZ OKTAT√ĀSBAN (LINK)

Elindult egy kezdem√©nyez√©s, aki egyet√©rt az ossza meg, l√°jkolja, k√ľldje tov√°bb. L√°sd netad√≥s t√ľntet√©s. A t√∂megben erŇĎ van.

A felhívás pedig itt olvasható:

FELH√ćV√ĀS (LINK)

Advertisement

Ha tetszett az √≠r√°s, oszd meg ismerŇĎseiddel, Mi nagyon √∂r√ľlni fogunk, √©s h√°l√°sak lesz√ľnk √©rte, hiszen Neked √≠rjuk a blogot! V√©lem√©nyed hozz√°sz√≥l√°sban, Facebook-√ľzenetben, vagy az impresszumban megtal√°lhat√≥ szem√©lyes el√©rhetŇĎs√©geinken v√°rjuk.

A Koncot megtal√°lhatod √©s k√∂vetheted a Facebookon, a Twitteren √©s a Tumblren is. Bemutatkoz√≥ oldalunk a konc.hu c√≠men √©rhetŇĎ el.