Nyári és téli olimpiai játékok 2024. Budapest?

Az utolsó nemzetközileg hitelesített budapesti atlétikai stadionunk a Népstadion/Puskás Stadion volt.

Régen:

Advertisement

Ma:

Advertisement

Ott pedig csodák is történtek, például amikor:

Advertisement

1953 szeptember√©ben nyolcvanezer n√©zŇĎ volt k√≠v√°ncsi a Magyarorsz√°g‚ÄďSzovjetuni√≥ atl√©tikai viadalra az √ļjonnan √°tadott N√©pstadionban. Ez akkor n√©zŇĎvil√°gcs√ļcs volt, hiszen elŇĎtte soha ennyien nem szurkoltak atl√©tikai versenyen, ma pedig egyenesen el√©rhetetlen √°lom.

Az 5000 m√©ter es√©lyese az egykori tenger√©szgyalogos fut√≥, a szovjet Vlagyimir Kuc volt, aki vil√°gcs√ļccsal akart nyerni. Kuc nagyon bekezdett, vagy sz√°z√∂tven m√©terrel elh√ļzott, ez√©rt √ļgy √°llt a dolog, hogy az alacsony termetŇĪ magyar Kov√°cs J√≥zsef, n√©pszerŇĪbb nev√©n B√ľty√∂k csak statiszta lesz a nagy szovjet fut√≥ m√∂g√∂tt. H√°romezern√©l azonban Kov√°cs iramot v√°ltott, √©s s a n√©zŇĎkben felcsillant a rem√©ny.

Advertisement

‚ÄúHajr√°, B√ľty√∂k! Mindent bele!‚ÄĚ ‚Äď kiab√°lt√°k fel√°llva az emberek, √©s az olimpiai ez√ľst√©rmes magyar ettŇĎl val√≥s√°ggal sz√°rnyakat kapott. Kuc azonban csenget√©skor m√©g mindig vezetett vagy 35 m√©terrel. Az ar√©n√°ban zengett - az az√≥ta kikopott - ‚ÄěHuj, huj, hajr√°! biztat√°s. Az utols√≥ k√∂rben azt√°n Kov√°cs B√ľty√∂k be√©rte, majd megelŇĎzte a teljesen kifulladt szovjet versenyzŇĎt. A k√∂z√∂ns√©g hangork√°nja egyszerŇĪen √°tf√ļjta magyar fi√ļt a c√©lvonalon. Innen.

A képen Kuc, lemaradva a háttérben.

Az √ļj, megtervezett √©s lassan √©p√ľlŇĎ Pusk√°s Stadionb√≥l pedig,

Advertisement

kifelejtett√©k a fut√≥p√°ly√°t, pontosabban az emeleti k√∂rfolyos√≥ra helyezt√©k, ahol maximum edzeni lehet. H√ĀT EZ, HOGY LEHETETT? Nem besz√©lve az √ľgyess√©gi sz√°mokr√≥l, a dob√≥sz√°mokr√≥l, ezekre v√©gk√©pp nincs lehetŇĎs√©g. N√©zŇĎk ide m√°r nem is sz√ľks√©gesek. Azok a focit n√©zhetik csak!

Advertisement

Itt a látványterv videója is:

Ezek ut√°n csak k√∂ltŇĎi k√©rd√©s, hol futna ma Budapesten, ak√°r egy j√≥t√©konys√°gi g√°l√°n is Usain Bolt 100, vagy 200 m√©tert? De hol tudna 2024-ben, ha Budapest nyeri az olimpia rendez√©si jog√°t?

Advertisement

Budapest nyeri? Hacsak nem enged√©lyezi az Orsz√°gos V√°laszt√°si Iroda a n√©pszavaz√°st √©s az istenadta n√©p - elt√©rŇĎen a korm√°ny elk√©pzel√©s√©tŇĎl - m√°sk√©ppen d√∂nt. Eddig csak 7 milli√°rd forintot k√∂lt√∂tt√ľnk r√°. A k√©t id√©zet cikk mutatja az ellentmond√°st a n√©pszavaz√°s tekint√©ben. Az Index cikke a frissebb, a 444.hu ir√°sa n√©h√°ny nappal kor√°bbi.

Advertisement

Advertisement

Ha b√°rki hallott m√°r valaki a 2024-e budapesti olimpiai atl√©tikai versenyek helysz√≠n√©re vonatkoz√≥ konkr√©t elk√©pzel√©sekrŇĎl, k√∂sz√∂nj√ľk elŇĎre.

M√°r itt is van, k√∂sz√∂nj√ľk Hirosima32-nek, aki bek√ľldte r√©sz√ľnkre az olimpiai p√°ly√°zat v√≠zi√≥j√°t:

http://www.mob.hu/images/bp2024/…

EbbŇĎl az anyagb√≥l kider√ľlt, hogy m√©g egy stadion, az Olimpiai Stadion √©p√ľlne Csepelen, az √ďbudai Velodromr√≥l √©s a Kossuth t√©ri √ćj√°szk√∂zpontr√≥l nem is besz√©lve:

Advertisement

Egy barátom pedig további javaslattal élt, tartsunk téli olimpiát is, a Puskás Stadiont alkalmassá lehet tenni rá:

Advertisement

Addig is n√©zz√ľk meg Bolt idei 200 m√©teres gyŇĎztes fut√°s√°t, egyenlŇĎre Ri√≥ban: