Illustration for article titled Vegyen ön is időbefőttet!

Egy szigorúan titkos belbudai laboratóriumban már évekel ezelőtt elkészült, de eddig csak egy titkos, válogatott és szűk kör tesztelhette. Elsőre egy vakteszt-csoportnak adták, szilva-, meggy- és licsibefőtt közé keverve kellett felismerniük, melyik melyik, és az eredmények magukért beszéltek. Hiába volt a bekötött szem, a befogtt orr és az egyforma nagyra vágott kockák, a tesztelők teljesen határozottak voltak a kiválasztásnál.

Advertisement

Az alanyok mind ugyanarról az élményről számoltak be, a gyümölcsöknél kellemes ízt éreztek, ahogy minden alkalommal, az időbefőttnél azonban nem csak érezték egy korszak hangulatát, de át is élték azt, hallották a korabeli beszédet és felismertek jellemző ruházatokat, épületeket és tereptárgyakat. Hogy melyik alany melyik kort élte meg, ez akkor még tőle függött.

A következő lépés a finomhangolás volt, a kutatók feltérképezték az időbefőtt agyra gyakorolt hatásmechanizmusát és ezen tapasztalatok alapján hároméves pontossággal tudták beállítani az időbefőtt hatását. A következő teszteken azt kellett kipróbálni, melyik korszaknak van a legintenzívebb hatása. Hónapokig tartó kettős vaktesztek vették kezdetüket, akkora mintán, amekkorát csak a titoktartás megengedett. Egy év múlva az eredmények magukárt beszéltek és fel lehetett terjeszteni az eredményeket az országvezetés legmagasabb szintjére, ahonnan a megrendelés érkezett.

Advertisement

A kormány képviselője áttekintette a kutatási eredményeket, majd kiválasztott egy időbefőttet az 1940-es évből és színarany tesztvillájával szájába emelt egy közepes adagot. A tudósok kívülről csak bamba mosolyt láttak, de a kormánymegbízott egyenesen Horthy mellé érkezett, belehallgatott egy kormányülésbe és még egy telefonbeszélgetést is elcsípett magával Adolf Hitlerrel.

Megvessszük mind, ebből a korszakból, mondta röviden, mikor visszatért tudata az asztalhoz. Már látta maga előtt a jövőt, minden kormánytag ezt fogja enni. Ha nekik tetszik, elkezdik a terjesztést és nemsokára minden ovis is kap belőle reggelire. Ahogy ellenjegyezte a vásárlási papírokat, aggálya támadt és megállt a keze a levegőben. A kutatás vezetőjéhez fordult és azt kérdezte:

- Ha befőttnek meg tudják főzni, ugye pálinkának is meg lehet csinálni?

Share This Story

Get our newsletter