Viharként tombol már a messzi távol.......

94 éves korában elhunyt a magyar sportújságírás doyenje Vándor Kálmán.

Illustration for article titled Viharként tombol már a messzi távol.......
Advertisement

Vándor Kálmán Budapesten 1922-ben született és 1942-ben kezdte újságírói pályafutását a Nemzeti Sportnál,majd folytatta annak utódjánál a Népsportnál. Később tudósító lett a Friss Újságnál,olasz nyelvtudását pedig érvényesíthette a Magyar Rádió olasz szerkesztőségében.Sorrendben a Képes Sport következett, majd-ahol igazán irigykedve és csodálva figyeltük munkásságát,írásait-1956-tól,közel négy évtizeden át a Népszavánál a sportrovatot vezette.A Népszava a közeli jó baráthoz illő,szívhez szóló búcsúztatót írt róla.

Tíz olimpiáról és 9 labdarúgó világbajnokságról tudósított.Vándor Kálmán kiemelkedő újságírói munkájáért 2002-ben Aranytollat, 2003-ban eMeRTon-életműdíjat, 2005-ben életműdíjat vehetett át. 2008-ban pedig a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjével tüntették ki.

Advertisement

1974-ben-bár utólag hatalmas vihart kavart-a spanyolországi Benidormban,egy válogatott mérkőzés II. félidejében-Lakat Karcsi bácsi beállította őt néhány percre a csatársorba.Lehet,hogy a jellegzetesen gyorsléptű járására figyelt fel.Erre az egyszeres magyar válogatottságára volt Vándor Kálmán talán a legbüszkébb.

Legendásan szoros barátságot ápolt az Aranycsapattal és jó kapcsolatban volt a sportvezetéssel,egy időben az MLSZ sajtófőnöke is volt.

Advertisement

A kép,Kocsis Sanyi hamvainak a Szent István Bazilikába helyezését követően készült,mely alkalomból az Aranycsapat Öröksége Alapítvány ismét kiadta Schlegel Oszkár: Volt egyszer egy csatár című könyvét.

Illustration for article titled Viharként tombol már a messzi távol.......
Advertisement

A képen,akiket felismertünk,ülnek:Tóth II. József, Sándor Károly,Várhidi Pál,Grosics Gyula,Buzánszky Jenő,Rudas Ferenc.Állnak:Dunai II. Antal,Raduly József,Faragó Lajos,az akkor 90 éves Vándor Kálmán/Kocsis Sanyi képe előtt/.

Vándor Kálmán pályafutása során,ismert volt szakírói munkásságáról is.Ezek közül néhány,a Wikipédia gyűjtéséből:

  • Labdarúgó világbajnokságok,
  • Futballvilágbajnokok A-tól Z-ig,
  • Gól volt, gól nem volt....
  • Athéntól Szöulig,
  • Futball lexikon.

A könyv és a sportújságírás mellett harmadik szerelme is volt,a dalszövegírás. Az énekesekkel és zeneszerzőkkel, akikkel éveken át együtt dolgozott, szoros baráti kapcsolatot ápolt. Dalait,melyekért életműdíjat kapott,a legkedveltebb magyar énekesek:Kovács Kati,Szécsi Pál,Cserháti Zsuzsa,Payer András,Korda György,Vámosi-Záray házaspár,Kovács Erzsi és még sokan mások énekelték.

Advertisement
Illustration for article titled Viharként tombol már a messzi távol.......

Rengeteg csodálatos dalszöveg fűződik nevéhez,melyeket-az Azzurro,a Kósza szél,a Távollét,A szívem egy vándorcigány-millióan kívülről fújtuk.Talán így nem véletlen,hogy a cikkünk címében idéztük az egyik legismertebb dalának,most már a mindannyiunknak fájó TÁVOLLÉT-nek a kezdősorát.

Advertisement

Emlékezzünk örök példaképünkre,a sportújságírók legnagyobb tanítómesterére Vándor Kálmánra e dallal is.Szécsi Pál énekel:

Share This Story

Get our newsletter