Felejthetetlen humoristáink: Böröczky József

Akik a Népstadion J. szektorából nézték a Népstadion kettős rangadóit, egy Fradi-Dózsa 7:2-es meccs elképesztő élményét még magasabb szinten élvezhették. Ebben a szektorban ültek a hivatalos OTSH belépővel rendelkezők, a szakma képviselői, valamint a trükkös úton beszerzett különféle ingyenes belépők tulajdonosai is. Ők rendszeresen a képen látható J. szektor felső sorait foglalták el, volt közöttük világbajnok asztaliteniszező, NB.I.-es futballbíró, kortárs-és klasszikus angol irodalom fordító, televíziós gyártásvezető, elnökségi titkár, kutató vegyész, textilraktáros, de volt ott csilláros, uszodai kabinos, sőt Gábor Zsazsa unokatestvére is. Azt már talán el sem hiszitek, hogy az egyik meccstársunk nemrégen személyesen találkozott Merkel asszonnyal Budapesten! De ami mindennél fontosabb, rendszeresen ott ült közöttünk Börö!

Ezek a mérkőzések felejthetetlenek voltak. Akik azt gondolják, hogy Börö csak betanult szövegben volt otthon, súlyosan tévednek. Élő adásban is még talán jobb volt, mindenkit vert. Tőle származik, a később TV közvetítésen is lehangzott mondat: Ezt nézzétek, Albert fejéről a hálóba csúszott a bőr! Nélküle nem is kezdték el a meccset, imádta Elton Johnt, így könnyen lehet, hogy a kedvére a meccsek szünetében rendszeresen a Goodbye Yellow Brick Road szám szólt. Az a legkevesebb, hogy az írás befejezésekor mi is megszólaltatjuk.

Advertisement

Életrajzából néhány idézet:

“1976-tól a Kamara Varieté tagja volt. 1985-ben a Vidám Színpad társulatához csatlakozott, majd 1992-ben átment a Mikroszkóp Színpadra. A Paródiák Kádártól Clintonig című albumán 15 változatban – magyar, francia, német, vietnami, olasz, szlovák, arab, görög, finn, spanyol, román, kínai, szerb, japán, orosz – adott elő nyelvparódiákat. Másik szakmája a motorverseny-közvetítés volt. Farkasházy Tivadar nevezte el Böröczkyt a hazai motorsport mozgó lexikonának. Több mint 10 évig az Eurosport kommentátoraként hallhattuk szakértő elemzéseit”.

Advertisement

Ennek köszönhető, hogy igen szoros baráti kapcsolatot sikerült kialakítania a sportághoz és a versenyekhez kapcsolódó közismert személyekkel. Nyelvtudása, elegáns megjelenése, szimpatikus viselkedése, nem maradt viszonzatlanul.

Advertisement

A képen: Böröczky József, Jacomo Agostini és a tervező Korom Tibor az Art&Voice sisak hangfalakkal.

Advertisement

Akik a televíziós közvetítések során felfedezték Böröt a boxok környékén- sok esetben szerelőként, sőt akár akkreditált rendezőként- ma már találhatnak rá magyarázatot, hogy történhetett. Hogyan kerülhetett Börö a tűz közelébe? Sőt még versenymotorra is szállt!

Ezen a képen őt láthatjuk Cagiva motoron, piros bőrruhában és Agostini replika bukósisakban!

Advertisement

Jacomo Agostinivel fiatal koruk óta ismerték egymást, és rendszeresen tartották a baráti kapcsolatot.

Advertisement

Dávid Sándor emlékezésében érzékletesen leírja, micsoda fifikás megoldásokkal sikerült elfogadtatnia magát. Íme egy részlet:

Történt egyszer, hogy - kimondani is szörnyű - végső kétségbeesésében arra vetemedett, hogy a mindig nála lévő Forma-1-es overallt felöltve hivatalos rendezőként száll ringbe. Ez volt az egyetlen lehetőség arra, hogy a mérlegeléskor is jelen legyen szakmai ellenőrző illetékesnek álcázva magát. A zárt garázsban tartott mérlegelést követően a pillekönnyű drájverek mellett egy overallba csomagolt szumobirkozó hagyta el a hivatalos helyiséget. Az RTL német televíziót képviselő Kai Ebel, aki talán egy évtizedes F-1-ben eltöltött éveit alatt sem látott ehhez foghatót, földbe gyökerezett lábbal állt és előre köszönt”.

Advertisement

Ami pedig a humorát illeti!

Először talán a Rajkin paródiájára figyelhettünk fel. Ember legyen a talpán, aki megkülönbözteti őt az eredetitől. Sajnos YouTube felvételt nem találtunk, így a címképen látható CD 5. számát hallhatjátok a felhőből, mit is mesél az ál-Rajkin a nagymamáról:

Rajkin:

Advertisement

Akik pedig nem ismerték Rajkint, meghallgathatják őt is:

Advertisement

Böröczky József parádés előadói repertoárral rendelkezett. Kellér Dezső, Bárdi György/Gutyerák, Öveges József, Latinovits-Kabos Gyula-Feleki Kamill- csak néhány név akiket kifogástalanul, remek szövegek kíséretében figurázott ki számunkra. Híres 15 nyelvű paródiája, minden nyelven beszél!

Böröczky József felvételeiből a YouTube jóvoltából bőven meríthetünk. Talán a Kádár paródia volt az egyik legemlékezetesebb fellépése és igazán a Fábry Showban élhetett a tehetségével, ahol Fábry méltó partnere volt.

Advertisement

A videók:

Böröczky József: Kádár János - Nőnapi Köszöntő

Advertisement

Böröczky József a Fábry Showban - International Languages

Advertisement

Böröczky József - Forma-1

Advertisement

Váratlan és korai halála hatalmas csapásként érintette a szerető közönségét, a szakmai- és baráti körét. Csatlakozzunk mi is Aradi Tiborhoz, aki egy méltóan emlékező videóval búcsúzott el Tőle.

”VLAGYIVOSZTOK - SZEVASZTOK!”.

In memoriam Böröczky József

Ha tetszett az írás, oszd meg ismerőseiddel! Mi nagyon örülni fogunk, és hálásak leszünk érte, hiszen Neked írjuk a blogot! Véleményed hozzászólásban, Facebook-üzenetben, vagy az impresszumban megtalálható személyes elérhetőségeinken várjuk.

Advertisement

A Koncot megtalálhatod és követheted a Facebookon, a Twitteren és a Tumblren is. Bemutatkozó oldalunk a konc.hu címen érhető el.

Ha FB megosztás közben tigrisek vagy vízesés nehezíti az utat, ne add fel, oszd meg bátran!