Once Upon a Time in Szeged.

Az 1960-as √©vekben a sorkatonai szolg√°latot szinte lehetetlen volt meg√ļszni. A sorok √≠r√≥ja, tekintettel a Vegyipari technikumi √©retts√©gij√©re, a szakter√ľlet√©nek megfelelŇĎen az √°ll√°s√©p√≠tŇĎ ezredbe vonult be, ahol als√≥√°gyask√©nt k√©t √©ven √°t verte a h√≠dakat, nagy temp√≥ban emelkedve a rangl√©tr√°n, eg√©szen az irigyl√©sre m√©lt√≥ ŇĎrvezetŇĎi rangig. √Āllom√°shelye a Magyar N√©phadsereg 9145 jelŇĪ, szegedi ezred√©nek 6. sz√°zada volt. Abban az idŇĎkben is bŇĎven akadt h√°tt√©rhatalom, kijel√∂lt soros k√ľlsŇĎ ellens√©g, ezek k√∂z√ľl kiemelkedett a teljes NATO hadtest. Magyarorsz√°got, a Vars√≥i SzerzŇĎd√©s keret√©ben elsŇĎsorban az esetleges olaszorsz√°gi t√°mad√°sok kiv√©d√©s√©re jel√∂lt√©k ki. Amikor kit√∂rt a Berlin-i v√°ls√°g, a leg√©nys√©gi √°llom√°ny teljes riad√≥felszerel√©sben t√∂lt√∂tte a nappaljait √©s √©jszak√°it. A h√°l√≥termek √≠gy √ľresek maradtak, a leg√©nys√©g a folyos√≥kon, vagy a kult√ļrteremben v√°rta a t√°mad√°si parancsot, a legjobb alv√≥hely a tal√°n a rex asztal volt.

Ebben a h√°bor√ļs hangulatban jelent meg k√©t fegyveres katonai rendŇĎr √©s tart√≥ztatta le a vask√°lyha meleg√©ben szund√≠t√≥ poszt √≠r√≥t √©s vitte teljes felszerel√©sben kihallgat√°sra a Szegedi k√∂zponti laktany√°ba, ahol azonnal egy hattag√ļ vallat√≥ bizotts√°g el√© vezett√©k. A szigor√ļ arc√ļ, fŇĎleg politikai tisztekbŇĎl √°ll√≥ vizsg√°l√≥k ezredes fokozat√ļ eln√∂ke, minden udvariass√°gi gesztus n√©lk√ľl feltette a v√©sztj√≥sl√≥ k√©rd√©st:

- ŇźrvezetŇĎ elvt√°rs, maga mi√≥ta levelez az ellens√©ges NATO tag√°lammal, Olaszorsz√°ggal?

Advertisement

A h√°tborzongat√≥, hadb√≠r√≥s√°gi fenyegettet√©s ellen√©re, b√°r a k√©rd√©s v√°ratlanul √©rkezett, nem volt neh√©z a tagad√≥ v√°lasz, hiszen ki mert volna ilyet tenni, abban az idŇĎben. Nem besz√©lve, arr√≥l hogy elŇĎtte Olaszorsz√°gban, de m√©g a Balatonn√°l sem j√°rtam, angolul pedig csak Paul Anka: You are my destiny refr√©nj√©t ismertem.

- Nemet mond, katona, tagadja?

- Tess√©k, itt az Olaszorsz√°gb√≥l a maga nev√©re √©s az ezred√ľnk c√≠m√©re √©rkezett lev√©l!

Advertisement

- Erre adjon elfogadható magyarázatot!

Advertisement

√Čs az ezredes et. √°tny√ļjtotta, a selyemcukor tapint√°s√ļ borit√©kban √©rkezett, sz√©d√≠tŇĎ illat√ļ levelet, melyet gondos kezek m√°r felt√©ptek. √ćme:

Advertisement

Mondani sem kell, hogy amikor a levelet megpillantottam, a meglepet√©s egy√ľtt √©rkezett a megnyugtat√≥ fell√©legz√©ssel. A levelet, igaz minden elŇĎzetes k√©r√©sem n√©lk√ľl, az im√°dott Claudia Cardinale k√ľldte r√©szemre, tal√°n titkolt szerelmem √ľdv√∂zl√©se gyan√°nt, ugyanis olaszul csak a ‚Äúsaluti‚ÄĚ sz√≥t √©rtettem meg. Az√≥ta - nagy csal√≥d√°somra - term√©szetesen kider√ľlt, hogy mind√∂ssze udvarias visszaigazol√°sa volt, a Film Szinh√°z Muzsik√°ban megjelent √©rdeklŇĎd√©s√ľnkre.

Advertisement

A Tisztelt R√∂gt√∂n√≠t√©lŇĎ Hadb√≠r√≥s√°g szerencs√©mre - az addigra sz√°momra beugrott elŇĎzm√©nyek magyar√°zat√°t - elfogadta √©s n√°lam hagyta a levelet, melyet este a t√°rsaim, gyŇĪr√∂ttre fogdostak. Mindennek az oka, az abban az idŇĎben n√©pszerŇĪ Film Sz√≠nh√°z Muzsika volt. Hetekkel az esem√©nyek elŇĎtt a t√°rsaimmal - a Wikip√©dia hi√°ny√°ban - fogadtunk, hogy h√°ny √©ves lehet egy eg√©sz √°ll√°s√©p√≠tŇĎ sz√°zad szerelme, Claudia Cardinale √©s hol sz√ľletett. Claudi√°t√≥l filmet akkor m√©g nem l√°ttunk, de m√°r csod√°s k√©pek jelentek meg r√≥la a lapban. A korrekt √©s az√≥ta is hi√°nyz√≥ hetilap, a k√∂vetkezŇĎ sz√°m levelez√©si rovatban megv√°laszolta a nekik feltett k√©rd√©s√ľnket, √©s nevemre sz√≥l√≥an k√∂z√∂lte, hogy Claudia Tuniszban sz√ľletett, 1938-ban. Ezt olvashatta Claudia menedzsmentje √©s k√ľldte a sosem elhalv√°nyul√≥ levelet.

Advertisement

√Čs mennyire elŇĎrel√°t√≥ak voltunk! √Čvekkel k√©sŇĎbb, 1968-ban, Claudia felejthetetlent alak√≠tott:

Amikor pedig √©vekkel k√©sŇĎbb, m√°r a feles√©gem t√°rsas√°g√°ban, any√°mnak a t√∂rt√©netet felid√©ztem, megjegyezte:

- Ez vagy Te fiam. Az életben mindent kihagytál, igazán válaszolhattál volna neki.